Hosszabb távon lényegesen olcsóbb a Mac, mint egy PC

HusztiD 2016.10.24. 17:55 Kiemelt hírek, Mac 9 db 1,661

maclineup-800x377

Legalábbis ezt állítja a jól ismert IBM, akik igencsak jártasak a számítástechnika világában. A vállalatról érdemes tudni, hogy lehetőséget ad a munkavállalói számára, hogy mindenki eldöntse, milyen gépen szeretne munkája során dolgozni: egy Mac-en vagy egy Windows-t futtató PC-n.

Az IBM-nél nem olyan régen még 30 ezer Mac-et alkalmaztak, azonban a legutóbbi hírek alapján már 90 ezerre gyarapodott az arány, ami cseppet sem mondható kevésnek. Mint azt nagyon jól tudjuk, egy Mac-et lényegesen drágább megvásárolni, mint egy mezei PC-t, s ezzel az IBM vezetősége tisztában van.

Az elmúlt időszak tapasztalatai, illetve az elemzések alapján megállapították, hogy ha egy négy éves életciklust számolunk a gépeknek, akkor a PC-k akár 543 dollárral kerülnek többe a vállalat számára, mint az Apple gépei. Igaz, hogy egy Mac megvásárlása többe kerül, de ha hosszabb távon vizsgálják az ügyet, akkor bizony kiderül, hogy az életciklusuk folyamán többet lehet velük megtakarítani.

macbook

Egy belső felmérés egyébként arra egyaránt rámutatott, hogy az IBM dolgozóinak 73 százaléka kér Mac-et következő gépüknek. Szintén nem elhanyagolandó mennyiség, hiszen csaknem az alkalmazottak háromnegyedéről van szó, ami több ezer embert rejt magában Ebből kiindulva az sem meglepetés, hogy a vállalat heti szinte 1300 új Mac-et telepít, ami nem utolsó sorban az Apple-nek is kedvez, hiszen a vállalati szférában egy nagyobb szeletet tudhatnak maguknak.

Mit lehetne mondani? Ha egy nagyvállalat állít ilyet, akkor azt biztos nem hasra ütés szerűen találják ki. Természetesen nem azt állítjuk, hogy olcsó bármilyen Mac-re beruházni, viszont ha hosszabb távra tervezünk, akkor bizony jobban jöhetünk ki anyagilag – legalábbis az IBM-nél ez már bevált.

Ti mire voksoltok? Mac vagy PC? És miért?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 9 db

 1. Lacika54 - 2016.10.24. 18:10

  Természetesen Mac……és na vajon miért is???……..

 2. Sagara - 2016.10.24. 18:29

  Véleményem szerint a Mac nagyon sok mindenre jó, és időt állóbb mint egy PC. De én mint gamer, el nem tudom képzelni, hogy használjam.
  Főleg az Apple politikája is kezd számomra pofátlan lenni…
  Mert úgy őszintén kinek kell lassan már hajam szálam vékony gép, úgy hogy az aksi és processzor rovására megy? Francért kell vékonyitani, de most komolyan !? :)

 3. Apples - 2016.10.24. 19:13

  Attól függetlenül, hogy ez igaz-e vagy sem, az IBM szavára nem lehet adni e terén mert nagyon erős partnere lett az Apple-nek.

  • Attila - 2016.10.25. 14:25

   az IBM azért döntött a mellett hogy enged MAC-et használni a dolgozóinak, mert rengeteg apple alkalmazást fejlesztenek, elég egyértelmű hogy mac-es alkalmazást nem PC-n kell programozni, fejleszteni. Az meg fogy 4 év alatt többe kerül a gép a support miatt van, egyszerűen a mac oprendszere ennyivel jobb, stabilabb, sokkal kevesebb szupportot igényel. a support emberi munka és az nem olcsó. Ergo ami egy cégnek drágább mert az alkalmazott nem fogja a gépet buherálni, telepíteni, nem az a dolga hanem hogy használja. az egy olyan felhasználónak aki ezeket a dolgokat maga elvégzi, vagy ért annyira hozzá hogy ne keljen fél évente újratenni a gépét annak nem drágább a pc. A mac OSre rengeteg energiát fordítanak hogy úgymond “hülyebiztos” legyen vállalati szinten így nem is meglepő hogy a drágább az olcsóbb.

 4. Rendes Milán - 2016.10.24. 22:38

  Sagara.Az üzleti/munka szféra és a gamerkedés külön kategória.
  Én pl.Ps4-en játszok elvétve,amikor van kedvem.De nekem fontos hogy laptopom legyen,tehat akkor Mac vagy Windowst futtató laptop.
  Nézzünk egy MacBook Airt meg egy Dell-t.
  Egyik Dell laptopnak sincs 5-6h-nál jobb üzemideje,és vastag is.
  A MacBook Airnek 12-13órás üzemideje van(én simán hozom vele a 12-13órát-net,film,fotószerkesztéssel).
  Számomra az is fontos hogy az árát tartsa.
  Volt egy 180K-s Dell laptopom,2hét után elkezdett kerregni a merevlemez,mivel kellett a laptop és nem akartam Budapestre(Győrből) szervízbe küldeni,így eladtam.110.000-ért vették meg a 2hetes gépet,és ennek még örülhettem is,máshol 80-at akartak adni.
  Egy Mac 2-3év után is alig ha 100.000-et veszít az értékéből.

  • Attila - 2016.10.25. 14:50

   Bocsi de ha egy 180k-s laptopot 2 hét után eladsz 110-árt mert kerreg a vinyó (ami mellesleg nem a laptop hibája, mivel a vinyót beszállítják, a dell ugyan úgy nem dolgozik rossz alkatrészekkel mint a mac sem, könnyen lehet hogy ugyan az a típus van egy macben mint egy dell-ben) akkor bocsi de veled van a baj. buktál 70 ezret egy garis gépen, amit ha nem akartad volna a gariidőt kivárni akkor is max 25-ből megúsztad volna. veszel 1 vinyót át ghost-olod rá az eredetit, és kész. 1,5 órás történet vásárlással együtt. a vinyó csere szerintem nem is garivesztés, sőt szerintem sok szervízben lebeszélhető lett volna hogy csak a vinyót küldöd vissza. és küldtek volna helyette másikat.
   Az a másik hogy amit írsz az aksi időről megint csak butaság… a Dell között is van majd 12 órás üzemidős gép, az XPS 13 pl. ami ugyan elmarad picit az üzemidőben az AIR-től, de mégis csak év ultrabookja lett valamiért. de Az Acer Aspire One Cloudbook rá is ver üzemidőben az AIRre.

 5. Nane!!!!! - 2016.10.24. 22:54

  Aha, tehát a vadi új garis laptop neked nem ért meg annyit, hogy Győrből Budapestre küld garanciális javításra… Sok pénzed lehet. Remélem rendelkezel Mac-el. Ha javításra szorul vevő vagyok rá, mert ugye hivatalos Apple szervíz is csak Budapesten van.

 6. Bimbow - 2016.10.24. 23:05

  Rendes Milán:
  Nem értem a logikád.
  Egyrészt volt egy hibás notebookod, és csodálkozol, hogy nem adnak sokat érte? Te mennyit fizetnél egy hibás használati tárgyért? Nyilván nem veszed meg, ahogy én sem szeretnék hibás terméket venni.
  Másrészt pedig egy HDD legrosszabb esetben is 20.000 HUF és cseréjével nem veszted el a garanciát.
  Harmadrészt iparban dolgozom, és 1500~2000/millió darab garancia időn belül meghibásodó termék, az egy nagyon jó arány. Bele estél az elfogadható 1.5~2.0%-ba. ami hidd el az apple-nél sem lesz jobb, csak ott nem volt balszerencséd…
  Végül, de nem utolsó sorban gyorsan nézz rá e-bay-en a 3 éves macbookok árára, átlagosan a fele az újkori árának, szóval nem nevezném sokkal jobbnak azt az értékvesztést.

 7. Krisztián - 2016.10.25. 08:20

  Hosszabb távon sem lesz olcsóbb. Fizetett hirdetésünket látták… Gondoltam alátámasztják számokkal, de ez hogy is sikerülhetne. Egy apró gondolkodással és elfogultság nélkül könnyen belátható.

Szólj hozzá Te is!