Ilyen furfangos módon titkolózik az Apple

HusztiD 2016.10.20. 11:57 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 220

2000px-us-patenttrademarkoffice-seal-svg

Ha tudni szeretnéd, hogy az olyan nagyvállalatok, mint például az Apple, milyen védjegyeket védetett le, akkor igen könnyű dolgod lehet, hiszen könnyen utánajárhatsz a neten az amerikai védjegyek között. Többek között így jött rá anno az internet társadalma az Apple Watch, vagy az EarPods elnevezésekre.

Ettől függetlenül az Apple egy igen érdekes jogszabályt használ ki folyamatosan. Az Egyesült Államok Védjegy törvényének van egy 44(d) nevezetű pontja, amely már 343 alkalommal védte meg az almás vállalatot. Lényege, hogy ha egy másik országban levédetnek egy védjegyet, akkor azt hat hónapig titokban tarthatják, mielőtt Amerikában szintén bejegyeztetnék.

Vannak olyan országok, ahol ha valaki levédet valamit, akkor azután nem kereshet nyíltan, mint a fent említett példában. Például Jamaikában ha van egy védjegyünk, akkor arra nem kereshetnek rá szimplán a neten, csupán Kingstonban lehetséges személyesen, az illetékes hivatalnál.

Lényegében ezzel él vissza az Apple, hiszen olyan országokban védetnek le védjegyeket alias cégekként, amivel ki tudják használni a hat hónapos időtartamot. Tegyük fel, hogy ma levédetnek valamit egy alias céggel. Senki nem tudja, hogy miért védették le, valamint hogy az Apple-höz tartozik-e vagy sem, majd hat hónap múlva Amerikában egyaránt levédethetik. Természetesen ekkor bárki rákereshet ezekre, azonban hat hónapig jóformán senki nem tudott róla semmit sem, amivel értékes időt nyerhetnek.

A Quartz beszámolója szerint ezzel a technikával védet le folyamatosan az Apple, akik háromszor annyi védjegyet jegyeztek be az elmúlt évek folyamán, mint a Google.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!