Súlyos biztonsági hibát találtak az iOS 10-ben

HusztiD 2016.09.26. 09:55 iOS, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 1 779

screen-shot-2016-06-13-at-3-33-36-pm

Az Elcomsoft nemrég arról számolt be saját weboldalán, hogy új, nagyobb szabású sebezhetőséget találtak az iOS 10-ben. Az új rendszernek köszönhetően sokkal könnyebb az iTunes alapú biztonsági mentéseket feltörni, mint azt a korábbi évek folyamán. A beszámoló szerint az Apple az iOS 10-ben más hitelesítési eljárásokat használ, mint korábban, ennek köszönhetően pedig pár lépés kimarad a hitelesítési eljárás során.

A szakértők szerint maga az iOS kihagy bizonyos biztonsági ellenőrzéseket, ami által a támadóknak lehetősége van a jelszavakkal többször próbálkozni. Némileg jó hír, hogy ez a hiba csupán az iTunes alapú biztonsági mentésekre érvényes, az iCloud-on tárolt adatainkat nem fenyegeti ez az új veszély.

Az új mechanizmus által egyébként 2500-szorosan megnövekszik a sebesség, ergo a hozzáértő hackerek pikk-pakk fel tudják törni a mentéseinket, ha van egy jó jelszógeneráló programjuk. Az Elcomsoft pedig képes másodpercenkénti 6 millió jelszó-variáció lefuttatására, mely végeredményben 80-90 százalékos feltörési hatékonyságot ad az elmondásaik alapján.

ios10passwordcrackingelcomsoft

Az Apple időközben a Forbes számára megerősítette, hogy tudomásuk van a biztonsági hibáról és már dolgoznak a következő biztonsági frissítésen. Addig tanácsolják, hogy aki iTunes alapú biztonsági mentéseket használ, az kellő erősségű jelszóval védje le saját Mac vagy PC-jét, nehogy véletlenül valaki hozzáférjen a biztonsági mentéseikhez, hiszen azzal akár a Keychain-ben tárolt jelszavakat is ellophatják.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Zsolt - 2016.09.29. 15:50

    Sziasztok, nem tudjátok az iOS 10 mikor lesz elérhető iPhone 4s-en?

    • Bck - 2016.10.03. 09:33

      Szia!
      sajnos arra a készülékre nem lesz IOS 10 :/

Szólj hozzá Te is!