Fokozódik a küzdelem: bajban a Spotify

HusztiD 2016.08.24. 17:25 Apple Music, Kiemelt hírek 3 hozzászólás 529

screen-shot-2016-06-20-at-11-29-56-am

Nem titok, hogy az Apple Music debütálása óta az Apple és a Spotify kapcsolata kissé megromlott. Az ismert zenestreamingelő szolgáltató korábban már nem egyszer megvádolta az Apple-t, nem olyan régen például azzal, hogy teljesen versenyellenes a hozzáállásuk, hiszen az Apple Music miatt kevésbé jutnak el a harmadik fél általi programok a felhasználókhoz, amivel sokkalta nehezebb a szolgáltatóknak boldogulniuk.

Az MBW egy új beszámolója szerint a Spofity korábban három fő kiadóval is szerződésben volt, azonban most mindhármójukkal alkalmi szerződéseket kötnek. A Universal Music Group-al immáron egy éve lejárt a szerződésük, míg a Warner Music Group és a Sony Music-al egy pár hónapja. Valamiért eddig nem tudtak új szerződést kötni, amely mindkét fél számára jövedelmező lenne, így a Spotify és az adott szolgáltatók csak egy-egy hónapos megállapodásokat kötnek.

Ez egyelőre nincs hatással a felhasználókra, viszont a Spotify kezdi érezni a kedvezőtlen helyzetet. Ha sikerülne hosszabb távú megállapodásokat kötni, akkor anyagilag valamivel jobban kijönne a cég, nem utolsó sorban pedig még olcsóbb előfizetői csomagokkal szintén elő tudnának állni. Hosszú ideig megvolt a Spotify monopolhelyzete, azonban az Apple Music tűnik az első igazi kihívónak. A mostani információk szerint például az sem tetszik a szolgáltatónak, hogy az almások jobb szerződéseik vannak.

Nyílt titokként kezelendő az információ, de az Apple 13,5 – 15 százalékot fizet a szerzőknek a bevételeik után. Ha pedig a nagyobb képet nézzük, akkor a zenei kiadók számára 58 százalék ez az arány, míg a Spotify csak 55 százalékot fizet az összbevételeik után. A kiadóknak pedig az a legjobb, ha valaki többet fizet, így nyilván azzal kötnek jobb szerződéseket. Például az Apple Music-on egyelőre Frank Ocean új albuma a Blond, vagy Britney Spears közelgő lemeze, a Glory lesz exkluzív egy bizonyos ideig.

A júniusi WWDC folyamán egyébként már megtudtuk, hogy az Apple akkoriban 15 millió fizető felhasználóval rendelkezett, míg a Spotify ennek a duplájával. Arányaiban jónak számítanak ezek az adatok, hiszen az almások még egy éve vannak a piac ezen szegmensén, míg a riválisuk számára csaknem egy évtized kellett, hogy elérjék ezt a bűvös számot.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

  1. Tóth Márk - 2016.08.24. 17:33

    Ssssssssssppppppppppoooooooooooooooooooottttttttttiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiffffffffffiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

  2. Patrik - 2016.08.24. 17:40

    Apple Music tulaj vagyok, már-már 1 éve! És abszolút elégedett vagyok!

  3. G - 2016.08.25. 07:45

    Eddig Google Play Music-ot hasznaltam. Most ismerkedek az Apple Music-kal. Bizonyos albumok (valogatas albumok) egyes szamai nem elerhetok. Ez annyira azert nem tetszik, de gondolom ezek szerzoi jogvedelem alatt allnak, biztos nem paktaltak le egymassal.

Szólj hozzá Te is!