Sebezhetőséget találtak az iMessage és WhatsApp párosában

HusztiD 2016.08.01. 10:25 iOS, Kiemelt hírek 1 db 320

whatsapp

Anno április folyamán számoltunk be, hogy az Apple mintájára a WhatsApp is titkosít. Úgy tűnik, hogy nem felhőtlen az öröm, ugyanis egy biztonsági szakértő, Jonathan Zdziarski arra hívta fel a figyelmet, hogy sebezhetőséget talált a közösségi alkalmazásban, ami egyaránt igaz az iMessage-re.

Mind a két szolgáltatás végtől végig terjedő titkosítást használ, azonban mégis kijátszható az egész. Jonathan szerint hiába töröljük ki a WhatsApp-on belül az üzeneteket, azok megmaradnak. Törölhetjük egyesével, tömegesen vagy akár teljesen, de az végül nem fog elveszni. Természetesen az alkalmazás úgy jelzi, mintha kitörölte volna, azonban az app által használt SQLite adatbázisban még hónapokon át elérhető.

Elmondása alapján ez annyit jelent, hogy ugyan le van törölve maga az alkalmazás, de a szolgáltató adatbázisában még bizonytalan ideig ott van. És ugyanez igaz az iMessage-re is Jonathan szerint. Az SMS.db-t egy iCloud biztonsági mentés fájlban őrzi az Apple, ami egyaránt elérhető iPhone-ról, iPad-ről vagy asztali gépről.

A szakértő elmondása alapján az átlagfelhasználók kevésbé érezhetik emiatt fenyegetve magukat, ugyanis ahhoz, hogy valaki hozzáférjen ezen törölt dolgainkhoz, akkor szükséges lesz, hogy az iCloud fiókhoz is hozzáférjen. Ilyenre pedig még egy igazán nagy balhét kiváltó eset volt, mikor adathalászok kiszellőztették a hírességek meztelen képeit.

Sajnálatos módon az iCloud biztonsági mentések még nem kapták meg a végtől végig terjedő titkosítást, de az Apple szerint ez belátható időn belül orvosolva lesz.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Rendes Milán - 2016.08.02. 08:37

    Az iCloudba maradhat nyugodtan,mert nem lehet feltörni(iCloudot).

Szólj hozzá Te is!