Négy dolog, amit igazán eltanulhatna az iOS-es Control Center az Androidtól

HusztiD 2016.07.23. 15:23 iOS, Kiemelt hírek 9 hozzászólás 1 387

ios10-control-center

A bő egy hónappal ezelőtt bemutatott iOS 10-ben egy némileg új köntösbe bújtatott Control Centert ismerhettünk meg. Annak ellenére, hogy az Apple újragondolta a kezelőfelületet, nem sok érdemi változás történt. Most pedig összeszedtük azokat a legfontosabb dolgokat, amelyeket az Apple átvehetne az Androidtól.

Mielőtt belekezdenénk a témába, érdemes megemlíteni, hogy ez a cikk nem az iOS vs Android témáról fog szólni, így nem célunk a két rendszer összehasonlítása, a két rajongótábor közötti viszálykeltés. Az elmúlt évek folyamán mindkét rendszer kölcsönzött ezt-azt a másiktól, bizonyos dolgok pedig szinte egy az egyben hasonlítanak mindkét szoftvernél. Tartsuk ezt észben és nézzük, hogy mi az, amiben tovább javulhatna a Control Center.

Rövidítések / parancsikonok

Amennyiben használtatok már droidos készüléket, akkor tudhatjátok, hogy ott megadatik a lehetőség, hogy ha hosszan rányomtok egy ikonra, akkor felhozza annak a beállításait. Ilyen például ha a takarékos módot választjátok, akkor annak előhozza a beállítási lehetőségeit. Sajnos az Apple esetében ilyen nincs, ott egyszerűen ki és be lehet kapcsolni a funkciókat.

Testreszabhatóság

Mint tudjuk, az iOS-béli Control Centerben nincs meg az a lehetőség, hogy valamelyest testre szabhassuk. Igaz az iOS 10-el ez némileg változni fog, de nem igazán lesz egyedi amit az Apple elképzelt. Jó lenne, ha például bizonyos funkciógombokat elvehetnénk vagy hozzáadhatnánk, illetve az általunk preferált sorrendbe rakhatnánk. Például a stopperóra opciót helyettesíteni lehetne a hangrögzítővel.

Gyors elérhetőségek

Ha Androidon a gyors panelből a Wi-Fi-t vagy a Bluetooth-ot választod, akkor alatta megjelenik egy kis ikon, ami által kiválaszthatod, hogy melyik elérhetőségre szeretnél csatlakozni. iOS-nél sajnos nincs ilyen, hiszen ahogy említettük, ott csak ki és bekapcsolhatod a funkciókat. Ha több Wi-Fi elérhetőség van és választani szeretnél közülük, akkor bizony be kell menned a beállításokba, ami sokkal időigényesebb feladat.

Videók megállítása

Bizonyára ti is jártatok már úgy, hogy szeretett készülékeiteken néztetek egy videót, de közben felhúztátok a Control Centert, hogy feljebb vegyétek a hang vagy a fényerőt. Ilyen esetben pedig leáll a videó, így ha pont a fényerőt szeretnétek CC-ből szabályozni, akkor azt nem fogjátok tudni. Természetesen nem létszükség ez a funkció, de igazán zavaró tud lenni. Esetleg a beállításokon belül lehetne erre egy funkció, hogy ki és bekapcsolhassuk a videó automatikus megállítását.

Konklúzió

Természetesen nem azt mondjuk, hogy rossz az iOS-ben lévő panel, hanem azt, hogy még van hová fejlődnie. Ha azt nézzük, akkor az Apple ezelőtt négy évvel mutatta be a Control Centert, ami azóta nem sokat változott. Az iPhone 6s esetében megkapta a nyomásérzékeny funkciókat, ami természetesen nincs Androidon, de ez még mindig nem akkora újdonság, hogy helyettesítse az előbb felvetett hiányosságokat.

Ti min változtatnátok leginkább?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

9 hozzászólás

  1. Pásztor Csaba - 2016.07.23. 16:16

    Én még mindig nem tudom felfogni azt, hogy a mobilnet kapcsolása hogyan hiányozhat belőle..

  2. aggressor - 2016.07.23. 20:34

    android meg eltanulhatné az ios stabilitását. nekem tökéletes minden az ios-ben.

  3. Apples - 2016.07.23. 20:55

    Nekem az energia takarékos mód ikonja hiányzik meg amit leírtatok, hogy a beállításokhoz (pl wi-fi) lehessen onnan eljutni

  4. Rendes Milán - 2016.07.23. 22:18

    Ha felhúzod a cc-t,akkor amugy se látnád a videót,tehát akkor meg azért sírnátok,mert amíg beállítod a dolgokat,2sec-el tovább megy a videó..

    • HusztiD - 2016.07.24. 16:07

      Azért egy iPad-nél ez sokkal zavaróbb. De ahogyan írtam, jó lenne, ha ezt be lehetne állítani, hogy ha felhúzzuk a CC-t, akkor a videók automatikusan megálljanak-e vagy sem.

  5. Alnus - 2016.07.24. 10:22

    Nagyon jó az a feature a droidnak, hogy ki lehet kapcsolni időzítve, megadod pl 23-kor kikapcsol reggel 7-kor be es kíméli az aksit. Ezt is atvehetné az IOS mert az aksi a leggyengébb láncszem az iphone-be.

  6. Boki - 2016.07.24. 13:56

    Kikapcsolt állapotban működő ébresztő, dark mode, idegesít hogy az alacsony töltöttségü üzemmód kikapcsol ha eléri a 80 töltöttséget a készülék. Apple videólejátszó pl egy fos….hozzá vagyok szokva az androidos mx player-hez. Szerencsére találtam alternativát Infuse fizetős verziója tökéletes. Sokat szarakodtam vlc-vel aztán meguntam.Azota az infuse al a film és sorozatnézés egy élmény, a feliratokat is levadássza :)

  7. Dr. Alban - 2016.07.25. 01:26

    Mondjuk leutanozhatnak az androidot, hogy hogy ne kelljen 4 orankent csumira ujratolteni a telo akksijat.

  8. iRon242 - 2016.07.26. 21:42

    Ennyi szubjektív baromságot!

Szólj hozzá Te is!