Processzorgyártásban búcsút int a Samsungnak az Apple

HusztiD 2016.07.20. 17:56 Egyéb, iPhone, Kiemelt hírek 4 hozzászólás 818

apple-a10-processor-news-970-80

Már-már szinte nyílt titok volt az utóbbi időben, hogy az Apple előbb vagy utóbb szakítani fog a Samsunggal az A szériás processzorok terén. Mint azt jól tudjuk, a tavaly ősszel megjelent iPhone 6s modelljeiben a TSMC és a Samsung által gyártott chipek voltak megtalálhatóak, de az utóbbival nem igen voltak elégedettek az almások.

Ha visszaemlékeztek, akkor pont az volt a baj, hogy a rivális egységeivel felvértezett telefonok sokkal gyorsabban merültek ugyanolyan használat alatt. Ebből persze kisebb fajta botrány is volt, de a Digitimes legújabb hírei alapján úgy tűnik, hogy az Apple besokallt, hiszen innentől kezdve a Dél-koreai gyártó nem igen fog számításba jönni.

Amennyiben igazak a hírek, akkor a két hónap múlva bemutatásra kerülő iPhone 7 A10-es processzorait legfőképp a TSMC gyártotta le, de elviekben a következő év folyamán érkező iPhone 7s (avagy 8) chipjeit kizárólag a TSMC fogja legörgetni a futószalagról. Természetesen mellettük lehet, hogy kisebb szeletet kapnak egyéb gyártók, de ha visszatekintünk az utóbbi években, akkor csak a tajvani cég volt az, aki mindig megbízható minőségű egységeket szállított le a kaliforniai vállalat számára.

Természetesen messze van még jövő ősz, de a híresztelések alapján az iPhone 10. évfordulójára nagyot készül robbantani az Apple. Elvileg ez a modell lesz az igazi átütés, hiszen kijelzőbe épített Home gomb, AMOLED kijelző és a vezeték nélküli töltés megjelenése lehet az igazi újdonsága. Ezek mellett pedig már jóval hamarabb megkezdődnek az olyan komponensek gyártásai, mint a processzoroké, így a TSMC gőzerővel dolgozik a 10 nm-es FinFET eljáráson, amivel nem csak gyorsabb, de sokkal energiatakarékosabb lesz az A11-es chip.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

  1. Boki - 2016.07.20. 19:23

    Remélem nem csak az anoled kijelző és a vezeték nélküli töltés lesz a hatalmas átütés… Az átütés az lenne ha tényleg tudnának olyat villantani amit más gyártók még nem hoztak ki a piacra. Ez a home gombos újdonság érdekes lehet… bár én kifejezetten szetetem fizikai home gombot. Sokan utálják az amoled kijelzőket., nekem nagyon bejön. amoledes kijelzők energia fogyasztása milyen?

    • HusztiD - 2016.07.20. 21:01

      Igazából kinek mi tetszik, de egyelőre úgy néz ki, hogy hosszabb távon az OLED kijelzőké a jövő. Hogy mennyivel fogyaszt kevesebbet, arra pontos adatot nem tudok mondani. Lényegesen kisebb a fogyasztása, valamint általa maga a kijelző is vékonyabb.

  2. Éliás Zsolt András - 2016.07.20. 20:22

    Akkor most a szarszung chippes 6s-em ezért merül jobban?
    Most cseréltettem ki, és az AIDA 64 szerint az elözőben TSMC volt, most meg be kellett vetnem a külső akksit… :-(

  3. Rendes Milán - 2016.07.21. 14:46

    Nekem volt Samsungos 6S-em,és most TSMC-s van.érezhető a különbség!
    Amúgy Boki.Te mi a szart akarsz még a telefonba?felét nem használod ki,állítom.Verjed másra

Szólj hozzá Te is!