Két óra alatt keres annyit az Apple, mint amennyit az Egyesült Királyságban leadóznak

HusztiD 2016.06.28. 09:55 Apple, Kiemelt hírek 0 db 149

covent-garden

Még mindig tart az Apple írországi ügyének a vizsgálata. Immár mondhatjuk azt, hogy évek óta folyamatosan számolunk be az ügy kapcsán, azonban még mindig nem jutottak dűlőre az Európai Bizottság szakértői. Ezúttal sem sikerült lezárni az ügyet, azonban a Mail Online-nak köszönhetően kiderült egy pár új információ arról, hogy mennyit adózott az Apple az előző év alkalmával.

Mint tudjuk, az almások Írországban adóznak, ahol rendkívüli kedvezményeket kaptak az államtól. Az országban alapból 12,5 százalék a standard áfa, azonban az Apple-nek egy egyezség keretein belül sikerült lefaragniuk 2,5-re. Ha a szomszédos britekhez hasonlítjuk, akkor hozzájuk képest jóval kedvezőbb az ajánlat, hiszen ott 20 százalék ennek a mértéke.

A jelenlegi információk szerint 2014 szeptemberétől a következő év ugyanezen időszakához hasonlítva az Apple 49,4 milliárd dollár profitra tett szert világszerte, amiből 2,6 milliárd származik az Egyesült Királyságból. Ha ezt itt adózzák le, akkor nagyjából fél milliárdot kellett volna kiadniuk. Persze mindezt akkor, ha a 20 százalékos áfával számolunk, nem pedig a 2,5-össel. Ezt az összeget egyébként két órájába telik kitermelnie az almásoknak globálisan, ami szám szerint 17 millió dollárt jelent.

cook-money_1024-780x344

Természetesen a vizsgálat továbbra is folyik, hogy megfogják az Apple-t. Amennyiben kiderül, hogy illegálisan jártak el, akkor ezért az Ír kormány lesz a felelős, hiszen egyaránt szabályt szegtek, viszont ettől függetlenül az Apple számára kell megfizetni a büntetést, ami az előzetesek szerint 8 milliárd dollár körüli összeg lehet. Érdemes egyébként megjegyezni, hogy korábban a Google és a Facebook párosa szintén hasonló cipőben járt, azonban miután megbuktatták őket belementek abba, hogy több adót fizessenek. Feltehetően az Apple-re is ez vár, de még ne kiabáljunk el semmit sem.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!