Mi lenne, ha az Apple felvásárolná az American Express-t?

HusztiD 2016.06.27. 17:55 Apple, Kiemelt hírek 2 db 256

apple-pay-e1421948572182-1940x1091

Brian Nichols az InvertorPlace-től egy nagyon érdekes témát vetett fel. Mi lenne, az Apple Pay sorsa, ha az almások felvásárolnák az American Express-t? Mint tudjuk, az Apple Pay 2014 folyamán debütált Amerikában, ami után több országba is eljutott az AmEx-nek köszönhetően. Az egyik legérdekesebb dolog, hogy az Apple Pay által a kaliforniaiak 100 dollár értékű tranzakciónként 0,15 centet kapnak, holott a MasterCard vagy a Visa 2-4 százalékos jutalékban részesül minden bankkártyás fizetések után.

Nichols szerint az American Express vállalat lehet az Apple következő fő célpontja. Ha sikerülne őket felvásárolniuk, akkor sokkal gördülékenyebben menne minden, hiszen több helyen jelen lennének. Nem mellesleg úgy hiszi, hogy ha ez megtörténne, akkor már őket is 2-4 százalékos díj illetné meg a tranzakciók után, akárcsak a MasterCard és Visa párosát.

Mint tudjuk, az Apple két évvel ezelőtt vásárolta fel a Beats-et 3 milliárd dollárért. Ekkoriban ez volt a legnagyobb ilyen mértékű akvizíció. Na és mégis mennyit kellene az American Express-ért fizetniük? Magának a vállalatnak 60 milliárd dolláros piaci értéke van, ami igencsak nagy falatnak bizonyul elsőre, de ez sem jelentene különösebb gondot az almásoknak.

Egyes szakértők szerint 2019-re a mobil eszközökről indított bankkártyás tranzakciók elérhetik az egy trillió dolláros összértéket, amiből 50 százalékot az Apple eszközeiről bonyolíthatnak le a felhasználók – legalábbis ezt mondják az elemzők. Na már most ha ez így lesz, akkor az Apple markát 750 millió dollár ütheti a jelenlegi körülmények között, azonban ha felvásárolná az AmEx-et és ugyanúgy 2-4 százalékos ráta illetné őket, akkor 10 vagy 20 milliárd dollárról beszélhetnénk ami egyáltalán nem csekély összeg.

apple-pay-square-640x360

Természetesen nem csak az Apple Pay-ről lenne szó, hiszen ha az almások felvásárolnák a vállalatot, akkor nyilván sokkal több helyen lennének jelen, illetve egyenesen belecsöppennének a tőzsdébe és a piac világának egy másik szegmensébe. Arról pedig nem is beszéltünk, hogy egy ilyen akvizíciónak köszönhetően meddig nőne az AAPL értéke.

Mivel ez egy egész merész gondolat volt Nicholstól, nem biztos, hogy erre valaha is sor kerül. Viszont az egyszer biztos, hogy rosszul nem járnának az almások, hiszen általa akár mondhatjuk azt is, hogy minden fejlettebb országba bevezethetnék az Apple Pay-t.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 2 db

  1. Patrik - 2016.06.27. 22:25

    Nem semmi!

  2. S - 2016.07.04. 20:17

    Go!

Szólj hozzá Te is!