Biztonsági szakértők súlyos hibát találtak az iOS 10 első bétájában

HusztiD 2016.06.23. 09:55 iOS, Kiemelt hírek 3 hozzászólás 936

iOS-10-Official-800x324

A MIT Technology Review szakemberei nagyon érdekes felfedezésre bukkantak az iOS 10 legelső bétája kapcsán. A beszámolók szerint az operációs rendszer kernelje nincs letitkosítva, ami némileg aggodalomra adhat okot. Ha pedig az elmúlt évek iOS bétáinak kerneleihez hasonlítjuk az esetet, akkor ott bizony titkosítva volt minden, ahogyan azt kell.

No már most elsőnek érdemes tisztázni, hogy mi a kernel, illetve mire jó. Lényegében fogalmazhatunk úgy, hogy az operációs rendszer magja, amely azt szabályozza, hogy a programok hogyan használják ki magát a hardvert. A biztonsági szakik szerint az Apple eddig mindig titkosította a kernelt, hogy ne férjenek hozzá a rosszindulatú hackerek, azonban most erre nem került sor.

A jó hír az, hogy az Apple ezáltal több visszajelzést kap a hibákról. Minél több ember számára elérhető valami, annál nagyobb a hibajelenségek száma. Ha megnézzük, akkor eddig a vállalat folyamatosan titkosított és mindig volt valamilyen kisebb-nagyobb biztonsági rés, amelyet ki tudtak használni. Minél több visszajelzést kapnak a kaliforniaiak, annál inkább tisztában lesznek a hibalehetőségekkel. Nem mellesleg vannak még jóhiszemű hackerek, akik egyaránt beszámolnak a sebezhetőségekről.

188-app-transport-security

A rossz hír pedig nem más, minthogy könnyebben hozzáférhetnek illetéktelenek az operációs rendszer alap dolgaihoz. Többek között ez azért jó, mivel a végleges iOS 10 megjelenésig még 2-3 hónap van hátra, így egy rakás hibára felhívják a figyelmüket, aztán ha kellő visszajelzést kaptak, egyszerűen csak letitkosítják.

Időközben pedig a TechCrunch csapata felkereste az Apple-t az ügy kapcsán, ahol egy szóvivőjük nyilatkozta, hogy tudatosan nem titkosították le a kernelt. Elmondása alapján a kernel cache nem tartalmaz semmilyen felhasználói adatokat, azzal pedig ha valaki feltöri, nem fogja tudni meghackelni a készüléket anélkül, hogy biztonsági kapukba ne ütközne. Magyarán mondva, az almások tudnak róla, direkt csinálták, nincs para.

Reméljük, hogy ezzel a lépéssel egy fokkal biztonságosabb lesz az ősszel érkező iOS 10!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

  1. Tóth Márk - 2016.06.23. 12:52

    Hát, hibák vannak.
    Emberek vagyunk.
    Biztos vagyok benne, hogy az Apple ki fogja javítani ezt a hibát.

    • aggressor - 2016.06.23. 21:30

      nem tudom ha az utódon nem fogna a fék és sikerülnöd nyomorékká lenned akkor is ilyen jólszituált lennél e. hát emberek csinálják azt is.

  2. Krauszb - 2016.06.23. 17:55

    Vegigolvastad?

Szólj hozzá Te is!