Mit várhatunk a hétfői WWDC-től?

HusztiD 2016.06.11. 16:51 Apple, iOS, Kiemelt hírek, OS X 5 hozzászólás 446

screen-shot-2016-05-19-at-12-11-07-pm

Eléggé sok mindent olvashattunk már arról, hogy mit várhatunk a hétfő esti WWDC 16 konferenciától. Mint tudjuk, itt fognak először megmutatkozni a nagyközönség számára az iOS 10 és OS X 10.12 (avagy a mostanában MacOS-ként emlegetett) legújabb verziók, amik mellett még új watchOS és tvOS szoftvereket egyaránt kaphatunk. Most pedig összeszedtük, hogy mik azok a funkciók, amelyeket feltétlen be kellene mutatnia az Apple-nek.

iOS 10

Az egyik legjobban várt újdonság mindenféleképpen az új iOS 10 lesz. Pár hónappal ezelőtt bemutatkozott a Night Shift mód, azonban most a felhasználók többsége egy sötét témát vár, amivel sokkalta sötétebb tónusok lennének jellemzőek. Ez főként talán esti használathoz lenne a legideálisabb. Erre egyébként meg is van az esély, ugyanis maga az Apple TV-re szánt WWDC appnak a kinézete szintén hasonló – titkon talán így jelezték, hogy bemutatkozik a dark mode.

Másik újdonság az újragondolt Siri lehet, ami természetesen Mac-en egyaránt várható. Mint azt tudjuk, nem olyan régen bemutatkozott Siri atyjának új asszisztense a Viv, aki minden szempontból fejlettebb. Ezek után nem sokkal jött egy hír, hogy az Apple által felvásárolt VocalIQ segítségével egy minden eddiginél erősebb virtuális asszisztens mutatkozhat be, aki számára komplexebb kérdéseket tehetünk fel, avagy feladatokat adhatunk neki. Ha idén még nem is éri el ezt a szintet Siri, akkor is jelentős újdonságokra számíthatunk.

 siri2

A multitaskingot, vagy inkább fogalmazhatnánk úgy is, hogy az alkalmazásváltót is átgondolhatják a kaliforniai programozók. Az iOS 8-ban például még elérhetőek voltak a gyakran használt és kedvenc kontaktok, azonban az iOS 9-ben már kicsit átvariálták. Talán idén szintén várhatunk kisebb frissítéseket e kapcsán.

Nem utolsó sorban valószínűleg a 3D Touch funkcióval rendelkező telefonokat illetően is frissítenek az almások, hiszen a tavaly bemutatkozott funkciók némileg kevésnek bizonyultak. Talán most több új lehetőséget raknak bele, melynek köszönhetően akár az alkalmazásfejlesztők egyaránt jobban ki tudják aknázni a benne rejlő lehetőségeket.

OS X 10.12 – MacOS 10.11

Emlékeztek még, amikor az OS X Yosemiteban bemutatkozott a sötét mód? Hasonló ez amit az előbb már felvetettünk az iOS téren, azonban itt pont az ellenkezője lesz az igaz, mivel itt még nincs éjszakai mód. Talán ez utóbbinak a bevezetése lehet az egyik újdonsága a soron következő operációs rendszernek.

Jó lenne továbbá, ha a mezei Fotók alkalmazáson szintén javítana kicsit az Apple. Például felhozna automatikusan egy olyan lehetőséget, hogy a kép készítésének helye szerint szűrjük őket. Ilyen volt anno az iPhoto appban, de mint tudjuk, tavaly óta búcsút inthettünk neki. Ugyanakkor az sem lenne rossz, ha magát az alkalmazást is tovább csiszolnák és apróbb, de hasznos funkciókkal kiegészítenék azt.

screen-shot-2016-06-06-at-11-13-31-am

Végül tök jó lenne, ha megjelenne egy OS X-es Podcast app. iOS-en már évek óta megtalálható, többen szeretik, azonban OS X-en egyelőre nem volt ilyenre lehetőség, maximum csak az iTunes által.

watchOS 3

A watchOS 2 számos újdonságot hozott az elődjéhez képest és várhatóan ezúttal szintén ugyanerre számíthatunk, hiszen megannyi területen kiegészíthetik szoftveresen az okosórát. Elsőnek például megjelenhetnek új számlapok, amivel némileg még a jelenleginél sokkal egyedibbé varázsolhatjuk a készüléket.

watchos21-800x497

Siri! Az Apple Watch által eddig is kiadhattunk hangutasításokat, azonban mégis hiányzik valaki… A virtuális asszisztensünk! Mivel (remélhetően) úgyis nagy változás elébe néz Siri, így feltehetően az almások nem hagyják ki az okosórát sem. Most már az lenne a jó, ha a kedvenc csevegőpartnerünk egyaránt megkapná a magyar nyelv támogatottságot.

tvOS 10

A tavalyi év folyamán megjelent a tvOS 9, melyet márciusban a 9.2 követett, ami számos apró újdonságot hozott. Nehéz megtippelni, hogy merre megy el az Apple a tvOS következő főverzióját illetően, de talán itt is visszaköszönhet ránk egy fejlettebb virtuális asszisztens, illetve nem olyan régen felröppentek olyan pletykák, hogy az Amazon Echo-hoz hasonló eljáráson dolgozhat az Apple, amihez remek segítséget nyújthat a set-top box.

BannerImage_v8

Nem utolsó sorban pedig több műsor, alkalmazás és egyéb hasznos funkció lesz a tvOS 10-ben. Egyedül talán csak annyi a baj, hogy ezek közül nálunk nem mindent tudunk kiélvezni. Talán az lenne a legjobb, ha magyar csatornákkal egyaránt elérhető lenne az Apple TV, de erre nem mostanság fog sor kerülni, az egyszer biztos.

Mit hagytunk ki?

A kérdés adott. Ti milyen újdonságokra számítotok? Illetve mi az, amit szerintetek feltétlen be kellene mutatnia az Apple-nek annak érdekében, hogy a legtöbb felhasználó elégedett legyen?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

5 hozzászólás

  1. Bigyo - 2016.06.11. 19:47

    Kisebb arakat hw szinten.

  2. Alnus - 2016.06.11. 20:24

    Kiálló kamera nélküli iPhone-t aminek nincsenek hányinger border csíkjai.
    Olyan Apple watch ami meri a cukor szintet, egészségügyi állapotot.

  3. janika61 - 2016.06.13. 02:15

    Sztereo kívül,igazi fekete és crom szinek,a kisebb modellek is full hd,3GB RAM,az új csengőhang feltöltése nagyon körülményes,zsinor nélküli töltés,16-GB elhagyása mert szégyenletes magas ár és hasztalan,FENTRÖLI BEKAPCSOLÁS mint korábban.

  4. iRon242 - 2016.06.13. 05:46

    Felesleges HW bejelentéseket várni egy SW fejlesztői konferencián :-)

    Most csak beharangozzák az új OS verziókat, amik majd pár hónap múlva lesznek elérhetők, ugye? Még mindig iOS 6 fut az egyik rég iPhone4S-ünkön, és még nem döntöttem el, hogy felhúzzam iOS 9-re, vagy hagyjam így, de az iOS 10 már nyilván nem kerülhet fel rá, tehát a megjelenésig kell eldöntenem.

  5. H@m! - 2016.06.13. 22:45

    IOS 10. Iphone 5-töl felfele. 4s kilöve

Szólj hozzá Te is!