Google I/O: kezd az Apple-re hajazni a Google?

HusztiD 2016.05.19. 09:55 Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 402

google-i-o

Magyar idő szerint tegnap este a Google megtartotta a szokásos I/O fejlesztői konferenciáját, ahol érdekes újdonságokat mutattak be a nagyközönség számára. Megismerhettük a Google Assistant-ot, ami leginkább Siri-re hajaz, de akár említhetjük a Duo-t, a FaceTime riválist, az Allo-t az iMessage/Messenger kihívóját, vagy a Home-ot, ami leginkább az Amazon Echo nyomdokaiba kíván törni. Na de vegyük át szépen sorjában, hogy mi micsoda.

Google Assistant, a virtuális asszisztens. A Google szintén belépett erre a piacra, s előállt egy új Siri/Cortana riválissal. Lényegében ugyanazokat a funkciókat tudja, mint amit a konkurens gyártók kínálnak: általa kereshetünk, kérdéseket tehetünk fel neki avagy megkérhetjük néhány alap dologra. Igazából semmi forradalmi nem történt, csupán a Google is elkezdte komolyan venni a dolgot.

Google Home, az otthoni segédünk. Egy hasznos kis kiegészítő, amit a szobánkban fogunk tartani. Hasonló ez az Assistant-hoz, hiszen egy “Ok Google” felkiáltással máris fülel a virtuális asszisztensünk. Általa szinte ugyanazokat a dolgokat vihetjük véghez. Igazából ez az Amazon Echo méltó kihívója lesz.

Google Allo, az új csevegőalkalmazás. Úgy tűnik, hogy erre a piacra is beszállnak, hiszen az Allo lényegében olyan, mint iOS-en az iMessage. Általa cseveghetünk, illetve a Google-höz megszokott módon egy-két ígéretes extrát is elérhetünk. Ilyen például, ha chat közben megemlítünk egy éttermet, hiszen akkor a program automatikusan felkínálja, hogy időpontot foglal, avagy egyenesen rendelhetünk is az alkalmazásból.

Akár azt is megemlíthetjük, hogy ha egy ballagói képet küldünk az ismerősünknek, akkor egy algoritmus segítségével az app felismeri azt, hogy mit lát a fotón, így automatikusan felkínál olyan szövegeket, mint például azt, hogy gratulálok. Eléggé ígéretesnek néz ki, azonban hogy mennyire lesz sikeres a Facebook Messenger és WhatsApp mellett, az erősen kérdéses.

Google Duo, a némileg egyedi videóhívás. Lényegében egy olyan FaceTime riválisról beszélhetünk, ami egy kicsivel több extrát nyújt. Ha valakit ezáltal hívunk, akkor a fogadó fél látni fogja, hogy éppen mit csinálunk, viszont ő addig nem lát minket, ameddig nem reagálunk rá. Igazából tök jó az elképzelés, de hogy a való életben mennyire lesz hasznos, az még a jövő titka. Telefonszám alapján fognak menni a hívások, így bármilyen platformról kezdeményezhetünk videóhívást.

A jó hír, hogy ezek mindegyike nem csak Androidon, de iOS-en is elérhető lesz, szóval kíváncsian várjuk a Google újdonságait!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!