A Twitter beintett az amerikai kormánynak

HusztiD 2016.05.10. 09:58 Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 175

twitter-bird-file

Az utóbbi hónapok folyamán egyre többet hallhattunk az Apple és az FBI párharcáról. Bizonyára mondani sem kell, hogy mekkora felfordulás volt ezek miatt, azonban most egy újabb kisebb-nagyobb botrány következhet, hiszen ezúttal a Twitteresek intettek be az amerikai kormánynak.

A közösségi oldal lényegében blokkolta a kormányt, hiszen eddig bármikor hozzáférhettek a tweetekhez, amivel elvileg a terroristákat szűrték ki. A mostani információk szerint a csiripelők megszüntették a Dataminr szolgáltatásukat a kormány számára, ami azt eredményezi, hogy többet nem férhetnek hozzá a világ összes tweetjéhez, melyet a felhasználók kiraknak.

Tudni érdemes, hogy ugyan a Twitter nem birtokolja a Dataminrt, azonban 5 százalékos részesedéssel bír. Ezáltal egyébként ők is hozzáférnek a tweetekhez, amiből különféle elemzéseket csinálnak. Tudni illik, hogy az említett két vállalat közül egyik sem jelentette be a történteket, azonban az amerikai kormány hírszerzési tisztviselői megerősítették, hogy többet nincs hozzáférésük.

Az Engadget beszámolója szerint a Twitteresek sosem engedélyezték még a Dataminr, sem pedig egyéb harmadik fél számára, hogy hozzáférjenek az adatokhoz, még csak akkor sem, ha kormányzati ellenőrzésekről volt szó. A Wall Street Journal beszámolója szerint pedig az amerikai kormányzat egyáltalán nem örül ennek a lépésnek, de remélik, hogy idővel újragondolják a dolgokat és hozzáférést biztosítanak számukra.

twitter-logo

Az utóbbi évek folyamán egyébként egyre nagyobb szerepet játszottak a közösségi oldalak, hogy a kormányzati szervek kiszűrjék a terroristákat. Végezetül Michael S. Smith, a Kronos Advisory CEO-ja elmondta, hogy a Twitter mostani döntése súlyos következményekkel járhat.

Mi pedig azt mondjuk, hogy ha összefognak a tech óriások, akkor akár képesek lehetnek megdönteni a kormányzati kémkedéseket. Eddig jóformán csak az Apple párharcáról hallhattunk, de mostantól a Twitteresek is bármikor szóba jöhetnek. Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!