Így befolyásolta a japán tea kultúrája Steve Jobsot és az Apple-t

HusztiD 2016.04.23. 14:57 Apple, Kiemelt hírek, Steve Jobs 4 db 431

Gondolkodtatok már azon, hogy miért olyan az Apple, mint amilyen? Illetve hogy Steve Jobs miért formálta ilyenre? Bizony a japán kultúra nagy szerepet játszott ebben, hiszen nagy kihatással volt az egykori vezérigazgatóra, amit aztán átvitt a vállalatára. A Matcha Tea blog utánajárt a dolgoknak, amiből kiderültek a miértek. Figyelem, érdekfeszítő téma következik!

apple1

Az emberek sokszor elmélkednek, illetve vitatják, hogy mégis mi volt olyan nagy hatással Steve Jobsra, illetve az ő elvei miért formálták olyanná az Apple-t és annak termékeit, mint amilyenek ma. Azok, akik olvasták Jobsról szóló könyveket, főleg a halála után, tudni fogják, hogy szerette Japánt és vele együtt a Zen Buddhizmust. A cikk szerzője, Ryan Hellmers megvizsgálta Jobs kapcsolatát a japán kultúrától kezdve az ételekig, a Sony-hoz való tiszteletén át, majd összehasonlította a matcha tea és Apple filozófiáját.

A matcha teának megvan a maga különleges előállításai módja, illetve a fogyasztási ceremóniája. A teát az élet normális részeként tekintik japánban, ugyanakkor komolyan veszik a benne rejlő művészetet, miközben felpezsdíti az egészséget, illetve megélhetést biztosít a termelők számára.

screen-shot-2014-06-30-at-10-50-49-am

Ez a hasonlat talán nem teljes egészében igaz az Apple termékeit nézve, de mégis van benne valami, ami azzá teszi. Vegyük az iPhone-t például. Mielőtt megjelent, minden mobilnak kis kijelzője volt, fizikai gombokat használtak és cserélhető akkumulátorral rendelkeztek. Az Apple eltávolította a fölösleges dolgokat és a küllemet helyezte előtérbe.

Az iPhone alapvető része a kijelző, amit a vállalat a kezdetektől egészen napjainkig a telefon egyik meghatározó tényezőjeként alkalmaz. Maga a készülék egyszerű dizájnt kapott, amin négy fizikai (home, bekapcsoló és hangerőszabályzó) gomb és egy bemeneti port található. Ez az elképzelés persze tovább vetíthető a többi termékre, illetve magára az Apple-re.

Ryan szerint az Apple lehetővé teszi a produktivitást anélkül, hogy szükségeltetné és ez játszik nagy szerepet a népszerűségükben, amiért az emberek megvásárolják. Miközben magas fokú megbízhatóságot nyújtanak a vállalatok számára, úgy nyújtanak kényelmi funkciókat egyaránt a felhasználók felé.

Steve-Jobs-Wallpaper-14

Az Apple adatvédelmi és biztonsági álláspontja sok dologban hasonlít a japán buddhizmusra. Csupán ez a vallás ösztönöz a nyugalomra és a privát tér megalkotására, ugyanúgy ahogyan az Apple törekszik, hogy a személyes adatok személyesek maradhassanak.

Jobs mindig szeretett Japánba utazni, élete során többször megfordult az országban. Voltak üzleti útjai, amikre örömmel utazott, élete nagy része volt a zen buddhizmus, ugyanakkor jó kapcsolatot ápolt a rivális Sony-val, akiktől úgyszintén ihletet merített. Ilyen például egykori ruházata, ami egy fekete galléros felsőből és mezei kék farmernadrágból állt.

Sajnos már négy éve nincs velünk Jobs, de az Apple az ő eszméjét viszi tovább. Ha megnézzük az elmúlt négy év  termékeit, akkor láthatjuk, hogy ugyanolyan esztétikus készülékeket gyártanak, akárcsak az első iPhone idejében. Az Apple továbbra is elkötelezett amellett, hogy egyensúlyt hozzon a szabad felhasználás és produktivitás, illetve a művészet és technológia között.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 4 db

 1. Zsolti - 2016.04.23. 22:28

  Nem ide illő téma, de ma csinálni akartam egy visszaállítását biztonsági mentesbol, de az iTunes megszakadt, és 4005-ös hibát irt ki. Most a telefon folyamatosan az iTunes logóját mutatja, és nem reagál a gép sem ha rá dugom. Mit lehet ilyenkor tenni?? Segítsen valaki :((

 2. Zsolti - 2016.04.23. 22:38

  Nem ide illő téma, de az iPhone-om vissza akartam állítani biztonsági mentesbol, de kiírta hogy 4005 hiba. Mit lehet ilyenkor tenni? :((

 3. S - 2016.04.24. 08:36

  Köszi a cikket! ;)

 4. Vélemény - 2016.04.25. 18:27

  Jó cikk, gratula!

Szólj hozzá Te is!