Gyerekjáték feltörni egy iPhone-t a német hackereknek

HusztiD 2016.04.19. 11:49 iPhone, Kiemelt hírek 4 db 601

cbs

Akármennyire próbálja komolyan venni az Apple a titkosítást, mindig akad egy-két akadály, amibe belebotlanak. Legutóbb arról számoltunk be, hogy az FBI egy izraeli partner segítségével feltört egy iPhone 5c-t, most pedig arról adunk hírt, hogy német hackerek képesek voltak úgy feltörni egy iPhone-t, hogy minden adathoz hozzáfértek. Még olyanhoz is, amihez elvileg nem lehetett volna.

A CBS 60 Minutes műsorába meghívtak pár igen tehetséges német hackert, akik elvileg képesek feltörni bármilyen okostelefont úgy, hogy mindösszesen csak egy telefonszámot adtak meg nekik. Egy kongresszusi tag, Ted Lieu számára adtak át egy teljesen új iPhone készüléket  – aki természetesen tudatában volt, hogy vele fogják tesztelni a dolgot. A hackerek számára mindösszesen csak egy telefonszámra volt szükségük, ami által később bármihez hozzáfértek.

A hírek szerint a Signaling System Seven-t (SS7) megkerülve sikerült hozzáférniük az adatokhoz. Ezzel az eljárással egyébként nem csak egy iPhone, de bármilyen mai okostelefon adataihoz hozzáférhetnek, legyen szó akár iOS-ről, Androidról vagy Windows Phone-ról. Ezáltal telefonhívások és üzenetek milliárdjaihoz kaphatnak betekintést, amelybe szimplán belegondolni is egészen ijesztő.

Az egyik német hacker, Karsten Nohl nem mellesleg a Virginiai egyetemen szerzett diplomát és nem olyan régen Berlinben egy hasonló előadást tartott egy konferencián. Mint kiderült, a megszerzett telefonszámmal Karsten nem csak a kongresszusi tag hívásaihoz és üzeneteihez fért hozzá, hanem Ted lokációihoz egyaránt, de úgy, hogy mindvégig ki volt kapcsolva a GPS a telefonon. És a legszebb az egészben, hogy magára az iPhone-ra nem volt szüksége, hiszen képes volt a mobil hálózatok alapján hozzáférni az adatokhoz.

iphone-uk-encryption

Miután Ted Lieut értesítették, hogy milyen eredményeket értek el a hackerek, akkor egyenesen sokkolta a hír. Példának azt hozta fel, hogy ha a hackerek képesek hozzáférni az USA elnökének a telefonszámaihoz, akkor mi mindenre lennének képesek vele, hiszen mindent vissza tudnának hallgatni, ellenőrizni. Ted szerint ez teljesen elfogathatatlan, hiszen egy ilyen hatalom nem lehet bizonyos emberek kezébe, ahol a akár bármelyik ember magán dolgaihoz hozzáférhetnek.

És mi lesz ennek a vége? Ez egy nagyon jó kérdés. Mint látjátok, az Apple-t eléggé nagy megmérettetések elé állították az utóbbi időben. Ha a hackerek képesek egy ilyen trükkre, akkor csak idő kérdése, s a különféle kormányzatok előtt is megnyílik ez a kapu. A kérdés már csak az, hogy egy ekkora sebezhetőséget hogyan tudnak úgy lefedni, hogy az minél kevésbé legyen feltörhető.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 4 db

 1. Istvan - 2016.04.19. 13:48

  Persze…..

 2. Mitulas bati - 2016.04.19. 17:56

  Ez baromság…

 3. Adran - 2016.04.19. 19:39

  Miért baromság? (én nem értek ehhez)

 4. strucc007 - 2016.04.20. 08:01

  Ez baromság. Ahhoz hogy egy telefonszám alapján be tudjanak törni egy mobilba, a számhoz tartozó mobil IP-jére is szükség van.

  “hiszen mindent vissza tudnának hallgatni, ellenőrizni.”
  Ez meg mégnagyobb. Mit hallgatnának vissza?! Minden beszélgetést tárol az elnök? Hány terrás telója van?! lol

Szólj hozzá Te is!