Vigyázat, az iOS 9.3.1-ben tovább él az 1970-es bug!

HusztiD 2016.04.14. 11:35 iOS 2 db 836

date-bug-wifi

Az iOS 9.3 végleges kiadásakor már beszámoltunk, hogy egy eddig szokatlan hiba ütötte fel a fejét. A lényeg, hogy ha 1970. január elsejére állítottuk a telefonon az időt, majd újraindítottuk, akkor szó szerint kinyírtuk a készüléket. Azóta már javította eme rendellenességet az Apple, azonban nem sokkal később pár felhasználó fantomüzeneteket kapott  egyenesen 1970-ből.

A KrebsonSecurity legutolsó beszámolója alapján a probléma tovább él az iOS 9.3.1-ben, azonban kicsit másképp. A biztonsági szakértők szerint összesen két olyan eset van, ami hasonló jelenséget válthat ki, mint a korábbi.

Az első, hogy ha az iOS eszközünk automatikusan újracsatlakozik egy Wi-Fi hotspothoz, akkor az az SSID alapján azonosít. Ebben az esetben az iPhone vagy iPad automatikusan csatlakozik egy rosszindulatúhoz is. Például akkor lehet ilyen, amikor valahol ingyen Wi-Fi-zünk. A második sebezhetőség, hogy az iOS eszközök arra vannak programozva, hogy azonnal ellenőrizzék a dátumot és az időt a Network Time Protocol-on (NTP) keresztül.

A kutatók készítettek egy saját Wi-Fi hozspotot, aminek “attwifi” nevet adtak – tudni érdemes, hogy Amerikában minden Starbucks-nál ilyen néven érhetőek el az ingyenes Wi-Fi-k. A másik dolog, hogy az NTP szerveren átállították a dátumot a már említett 1970-es évszámra, ahol a készülék a time.apple.com által azonosított.

És mi lett az eredmény? Szerintem ezt már magatok is kitaláljátok. A tesztben résztvevő iPad-ek automatikusan újraindultak amikor csatlakoztak a hálózathoz és ugyanazt a jelenséget produkálták, mint ezelőtt pár héttel az iOS 9.3 alatt.

Lehetséges, hogy az Apple már egy ideje megoldotta az időátállítós problémát, azonban mint láthatjuk, kisebb hozzáértéssel továbbra is előhozható. Ha benyelünk egy ilyen sebezhetőséget, akkor sajnos teljesen haszontalanná válik az iOS készülékünk. Remélhetően az almás programozók hamarosan javítják ezt a kellemetlen hibát.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 2 db

  1. Fet - 2016.04.15. 00:46

    1 kérdésem van csak: Ki, és mi a jó k…va anyjának állítja vissza a dátumot akár tavalyra is, nemhogy 1970-re???? Whyyyyyyyyyyyy?

  2. Color - 2016.04.16. 14:59

    Hát ha valaki bazarokiás és úgy véli, hogy most 1970 van,- na akkor.

Szólj hozzá Te is!