Federighi a titkosításról osztott meg néhány érdekességet

HusztiD 2016.03.08. 06:06 Apple, Kiemelt hírek 3 hozzászólás 296

meet-craig-federighi-the-apple-executive-who-dominated-apples-big-presentation-today

Craig Federighi, alias a mókamester szinte minden almás felhasználó számára ismerős lehet, hiszen a különféle termék és szoftverbemutatókon általában szerepet kap, ahol megpróbálja mindig viccesre fogni a figurát. Emberünk ezúttal a The Washington Postnak nyilatkozott, ám ezúttal nem vette annyira poénosra a figurát, mivel egy eléggé komoly témáról mondta el a véleményét: a vállalatot jelenleg körülvevő mizériáról, a titkosításról.

A vezető szerint az FBI szeretné megkerülni az Apple-t egy hátsó ajtó megalkotásával. Ehhez ugyan szükség lenne egy speciális szoftverre, amely kikerüli a biztonsági eljárásokat, ami által sebezhető lenne a rendszer, hiszen csak így férhetne hozzá a kormányzat az iOS eszközök adataihoz. Ha elkészülne egy ilyen szoftver – amit szerinte minden iPhone-ra érvényesíteni szeretnének a kormányzati szervek – akkor azzal a bűnözőket segítenék, hiszen a hackerek egyből lecsapnának ezekre a hátsó ajtókra, amivel hozzáférnének az emberek személyes adatihoz.

Craig elmondása alapján azért lett mérnök, mivel úgy véli, hogy a technológia úgymond meggazdagítja az emberek mindennapjait. Egy remek szoftver kihasználja ezeket, amiben akár végeláthatatlan potenciál rejtőzik – szerinte egy ilyen remek dolgokkal egy szempillantás alatt elérhetik az egész világot. A rosszindulatú kódok szintén gyorsan terjednek, így ha egy olyan szoftvert alkotnak meg, ahol van hátsó ajtó, akkor bizony megadják azt a lehetőséget, hogy kis időn belül emberek millióinak ártsanak a cyberbűnözők.

Hogy végezetül mi lesz ezen dolgok kimenetele, arról egyelőre mit sem tudni. Látszik, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb port ver a téma, ugyanis már-már minden nagyobb szervezet felszólalt, s megpróbálta meggyengíteni az Apple-t. Mi pedig továbbra is azt mondjuk, hogy jó az, ha az Apple titkosít, hiszen ezáltal mondhatjuk azt az iOS-re, hogy biztonságos. Ha létrehoznának egy hátsó ajtót, akkor az biztos, hogy előbb-utóbb a hackerek olyan felfordulást okoznának, amiért utána újra korunk egyik legnagyobb tech vállalatát támadnák a felhasználók.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

  1. Patrick - 2016.03.08. 07:26

    Röviden, ha az Apple-nek minden fele képen csinálni kell egy gyengébb iOS-t, akkor egyenlő lesz az androiddal. Remek

  2. Krisztián - 2016.03.08. 08:01

    Össz-vissz 1.5 éve lett ennyire biztonságos az iOS, holott már előtte is mindenki annak gondolta. Érdekes, előtte sem volt világvége, és akkor még hozzáfért az NSA. Fontos a biztonság, de ez a cirkusz már unalmas.

  3. Scania460 - 2016.03.08. 14:32

    De nem lenne egyszerubb ha csak azt az 5C-t torik fel ami a terrortamadasbol maradt?
    Nem kell minden eszkozre csak arra az egyetlen iPhone-ra

Szólj hozzá Te is!