Újabb terjedelmes interjú Tim Cook-kal: terítéken az Apple Car

HusztiD 2016.02.27. 07:26 Kiemelt hírek, Tim Cook 0 db 362

A Fortune magazinnak lehetősége volt meginterjúvolni az Apple vezérigazgatóját, Tim Cook-ot a saját főhadiszállásukon, amelyből nagyon érdekes dolgokat tudhattunk meg. Egyébként a  hétfői napon már hallhattunk a magazinról, hiszen immáron kilencedik éve választották meg az Apple-t a világ legelismertebb vállalatává. Most pedig nézzük, milyen új információkkal szolgált az almások CEO-ja.

cook0315-11

A kritikusok jól odasóztak az Apple-nek az első pénzügyi negyedéves teljesítményért annak ellenére, hogy 74 millió iPhone-t adtak el és 18 milliárd dollárt profitáltak. Mi a véleménye erről?

Jó vagyok abban, hogy kizárjam a zajokat. Mindig arra a következtetésre jutok, hogy jó dolgokat csinálunk-e? Emlékszünk-e még a saját északi csillagunkra? Valóban arra koncentrálunk, hogy a legjobb termékeket hozzuk létre, amelyek gazdagítják az emberek életét valamilyen szinten? Az emberek tényleg szeretik a termékeinket. A vásárlók boldogok. Ez az, ami hajt minket. Az idő elteltével biztos vagyok benne, hogy minden más felzárkózik.

Szokott arról beszélni, hogy az Apple volt-e már ilyen helyzetben, avagy teljesen kerüli ezt a témát?

Segít, ha a belső közegben emlékeztetjük az embereket erre, hogy az Apple milyen ciklusokon esett át: ennek is vége lesz. Kicsit bizarr, de úgy vélem, hogy ezek a ciklusok tényleg nagyszerűek. Azért fontosak az Apple számára, mivel így folyamatosan törekszünk az innovációra. Más cégek ilyenkor visszavonulnak. A legjobb innovációink és termékeink mindig ilyen időszakokban születtek meg. Nem mellesleg az eszközök/javak egyre olcsóbbak, szóval így meg tudjuk duplázni az innovációt a visszaeső gazdasági időszakban.

Említette az olcsóbb eszközöket/javakat, de az Apple nem számít nagy felvásárlónak.

Az eszközök/javak különféle formában érkeznek. Sokkal több boltot építhetsz ugyanannyi pénzből. Nyithatunk olyan földrajzi helyek felé, mint India, ahol a minden sokkal olcsóbb. Az utóbbi időben átlagosan 3-4 hetente vásárolunk fel vállalatokat. Szóval igen, igaz, hogy a vállalatok sokkal olcsóbbak lesznek mind a privát és publikus piacon. Sőt, még a mi saját részvényeink is csökkennek. Szóval számomra a bizonyos pohár félig tele van, nem pedig félig üres.

Americans Mourn Passing Of Apple Co-Founder Steve Jobs

Korábban az Apple álláspontja az volt, hogy minden ami Cupertinóban történik a szellemi tulajdonok kapcsán az fontos. Változott ez a hozzáállás?

A szellemi tulajdonok nagy részét itt állítottuk elő és továbbra is itt fogjuk. Jelen vagyunk Izraelben, ahol szintén készültek már szellemi tulajdonok. Összességében elmondható, hogy az történt, hogy felvásároltunk néhány vállalatot, amelyek máshol találhatóak meg. Miután ezek megtörténtek és egyre jobban megismertük adott helyszínt, elkezdtünk egyre több embereket alkalmazni azokon a területeken.

Biztos vagyok benne, hogy volt olyan időszak, amikor a Mac bevételei tettek ki 75 százalékot, mint amit ma az iPhone. Ön szerint van valamilyen ideális eloszlás a bevételek szempontjából?

Nos, volt időszak mikor a Mac-ből származó bevételek 100 százalékosak voltak. Aztán jött az iPod és felkavarta a dolgokat. Én jelenleg úgy tekintek erre, hogy arra fókuszáljunk, hogy a lehető legjobb termékeket hozzuk létre. Ez pedig teljesen összevegyíti a termékek közötti megoszlást. Ennek eredménye pedig, hogy mára egymilliárd aktív készülék van a világon. Folyamatosan új szolgáltatásokkal bővülünk, mint amit az ügyfeleink igényelnek és a szolgáltatások bevétele az előző negyedévben 9 milliárd dollár volt.

Hogy kicsit másképp kérdezzem: hosszú időn át az volt az Apple hozzáállása, hogy eladja a szolgáltatásait, ami azt jelentette, hogy több készüléket értékesítettek.

Mi sosem így tekintettünk erre a dologra. Ahogyan mi tekintettünk rá, az nem más, minthogy nagyszerű termékeket alkossunk meg. És a szolgáltatásokra is ugyanúgy tekintünk, mint a termékekre. Mindegy, hogy az Apple Pay-ről, az Apple Music-ról vagy az App Store milliónyi alkalmazásáról beszélünk, ezekhez mind az aktív készülékek szükségeltetnek. Szóval pénzügyileg ez egy nagy potenciális lehetőséget rejt magában.

Szeretem az Apple Pay-t, de bárcsak több helyen is elérhető lenne!

Biztos lehet benne, hogy rajta vagyunk az ügyön! Az elmúlt néhány negyedév folyamán drasztikusan nőtt az elfogadóhelyek száma. Az elkövetkezendő hónapok folyamán meglátja, hogy olyan helyekre is eljut, amelyet az emberek napi szinten használnak.

Térjünk át az innovációra.

A végére maradt a legfontosabb téma.

AppleCarFront34_v003-780x439

Valóban. Nagy általánosságban beszélt már az autókról, de sosem kommentált a széles körben híresztelt autós projektről. A Wikipédián található egy hosszú lista azokról, aki jártasak az autóiparban és leszerződtetett az Apple. Miért nem ragadja meg a lehetőséget hogy azt mondja: “Tudja mit? Igen, tulajdonképpen ezért csináljuk az egészet.”?

Valószínűleg ezt nem fogom megtenni. A nagyszerű dolog amiért itt vagyunk, mivel kíváncsi emberek vagyunk. Technológiákkal és termékekkel kísérletezünk. Mindig azon gondolkodunk, hogy az Apple hogyan tehetné nagyszerűbbé azokat a termékeket, amiket az emberek szeretnek, hogy ezzel maguknak az embereknek segítsünk. Ahogyan tudja, nem foglalkozunk túl sok kategóriával. Túl sok dologról beszélünk és jóval kevesebbet valósítunk meg.

Megengedhetik maguknak, hogy relatíve sok pénzt fordítsanak olyan dolgokra, amiből végül nem lesz semmi?

Megtehetjük? Igen. De megtesszük-e? Nem kell nagy összegeket költenünk kutatásokra. Erről a konkrét témáról nem beszélhetek, amiről épp szó van. Amikor elkezdünk nagyobb pénzeket költeni, akkor tudjuk, hogy elkötelezettek vagyunk egy irányba. Különböző emberekkel és csapatokkal kutakodunk. Ez pedig azért van, mert kíváncsiak vagyunk. A technológiák kutatásának része, hogy megtaláljuk a megfelelőt ami számunkra ismerős és a későbbiekben használjuk. Számunkra sosem az volt a fontos, hogy az elsők legyünk, hanem a legjobbak. Elég sok mindennel és sok technológiával kísérletezünk. Elsőre talán nem tudjuk, hogy milyen terméknél alkalmazhatjuk. Aztán később meglátjuk, hogy milyen termékhez használhatjuk fel, amivel egy nagyszerű és  talán új terméket hozunk létre. De ha egyszer elkezdünk nagy pénzekkel költekezni – például ha szerszámokba fektetünk -, akkor elkötelezzük magunkat.

Szóval különbséget tesz, hogy szerszámokra költenek nagy pénzeket és több száz fős csoportokat hoznak létre? Az utóbbihoz nem szükségeltetik nagy befektetés?

Nem. Nem nevezném annyira nagy összegnek.

Elképzelhetőnek tartja, hogy eljön az a nap, mikor egy gyártó szerződéses alapon egy automobilt gyárthat valaki más számára?

Úgy hiszem, hogy ez ma is létezik, de nem hinném, hogy ez lesz az autóipar alapja. Nem így született meg ez az iparág. Ez az iparág is úgy jött létre, akárcsak az elektronikai: az emberek elsőnek saját maguknak kezdtek el gyártani, aztán idővel rájöttek, hogy ha specializálódnak, akkor az jobb lesz számukra az ellátási lánc kapcsán. Szóval a legtöbb cég ebbe az irányba ment, mindegyik különböző szinteken és különböző utakon/módon.

apple-campus-pavilion

Elképzelhetőnek tartja ezt az autók esetében?

Szerintem igen. Biztos. Nem hinném, hogy lenne bármiféle olyan ok, ami miatt ne lehetne ezt megcsinálni.

Oké, még egy dolog: van már pontos dátum, hogy mikor nyílik meg az új főhadiszállás?

Még nincs pontos határidő. Szeretném, ha egy év múlva már megkezdődnének a beköltözési procedúrák. Valamikor 2017 eleje lehet. Már nagyon izgatottak vagyunk miatta. Újra együtt lehetnek az emberek, ami szerintem nagyon fontos. Sok különböző épületben vagyunk jelenleg. Jó lenne, ha megint mindenki együtt lenne.

Eldöntötték már, hogy mi lesz az új Campus neve? Tisztelegnek valamilyen módon Steve Jobs előtt?

Már beszéltünk róla. Valamilyen formában tisztelegni fogunk előtte. Laurenenel (Steve özvegye) és a családjával már tárgyalunk.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!