Mit várhatunk idén a MacBook családtól?

HusztiD 2016.02.20. 14:53 Kiemelt hírek, Mac 0 db 1 030

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nem olyan régen kiderült, hogy az idei év leginkább a MacBookok éve lehet, mintsem az iPhone-é. Ennek apropóján úgy gondoltuk, hogy érdemes összeszedni azokat a dolgokat, amiket ebben az évben várhatunk a hamarosan frissülő almás gépektől. Természetesen egyelőre csak spekulációkat olvashatunk a neten a 2016-os modellekről és senki sem tudja, hogy tulajdonképpen milyenek lesznek az új gépek.

Fontos megjegyezni, hogy pontos megjelenésekről egyelőre nem tudunk, azonban könnyebb egy olyan dolgot megtippelni, hogy milyenek lesznek az új masinák, mint azt, hogy mikor kerül forgalomba. Persze ezekről is olvashattunk már pletykákat, de ha a frissítési ciklusokat nézzük, akkor bizony hamarosan érkezhetnek a 2016-os MacBook modellek.

Az Apple processzor téren jelenleg az Intel Broadwell és Haswell egységeit használja az Air és Pro gépeknél. Ebben az évben várható, hogy bemutatkoznak a júniussal megjelenő Skylake chipek (ez akár egy júniusi MacBook széria frissítést eredményezhet). A Skylake család sokkal nagyobb sebességnövekedést fog hozni, mint amit a jelenlegiek között tapasztalhatunk. CPU téren talán 10-20 százalékos gyorsulásra számíthatunk, azonban várhatóan a grafikus teljesítmény 40-et növekedhet.

A Skylake processzorok sokkal energiatakarékosabbak, mint a jelenleg piacon lévő elődei, ami által akár 15-30 százalékkal kevesebb energiafelvételt igényelnek. Természetesen ezt az előnyt az Apple a maga javára fordítja, s ezáltal emelkedett üzemidővel rendelkező Pro gépeket dobhat piacra, vagy maradhat ugyanennyi, ám lényegesen vékonyabb lesz maga a készülék.

intelskylakebroadwell

Az új processzorok egyik nagy előnye, hogy rengeteg dolgot támogat: USB C, WiDI (Wireless Display) és WiGig (rövid távú, ám nagy sebességű adatátvitel, ami 7 Gbps-t jelenthet). A jövőbeli cipek akár vezeték nélküli töltést is biztosíthatnak, így az sem kizárt, hogy az elkövetkezendő évek folyamán erre megy rá az Apple.

Az almásoknak mindenféleképpen muszáj Skylake chipekkel felszerelni az idei Mac modelleket. Gondoljunk csak bele: hülyeség lenne, ha nem így tennék, ugyanis sokaknak nem értené meg a váltás a minimális teljesítménybeli különbségek miatt. Egyedül az a kérdés, hogy mi lesz a MacBook Air modelljeivel. Vajon ők megkapják az alacsony energiaigényű Core M verziókat?

Szinte azt is biztosra vehetjük, hogy az Air és Pro modelleknél egyaránt bevezetik az USB C szabványt, amit már a tavaly megjelent Retinás MacBook szintén megkapott. A kérdés itt már csak megint az, hogy hány port lesz még rajta kívül? Feltehetően a Pro gépeknél továbbra is lesznek egyéb portok és talán az Air vonallal sem játsszák el azt, amit 2015. tavaszán az új MacBookokkal.

Van még egy olyan technológia, amit simán felhasználhatna az Apple a Pro gépeknél, de eddig nem tettek. Ez pedig a Touch ID. A telefonoknál nagy előszeretettel alkalmazzák a felhasználók, azonban eddig még nem mutatkozott be a Mac-eknél. Természetesen régóta kaphatóak ujjlenyomat olvasóval szerelt laptopok, így a kérdés az, hogy az almások miért maradhatnának ki, ha ennyire gyors és precíz egységet terveztek meg, mint ami az iPhone 6s modelljeiben helyt kapott.

macbook

Nem mennénk bele esélylatolgatásba, hogy mennyi erre az esély, de az biztos, hogy ha idén bevezetnék a Touch ID-t, akkor azzal nagyobbat robbantana az Apple. Érdemes megemlíteni, hogy számos olyan alkalmazás van, ami hasonló megoldást kínál: ott van például a MacID, amivel a Touch ID-val rendelkező telefonunk által oldhatjuk fel a Mac-ünket. Miért ne csinálna ehhez hasonló, ám kevésbé macerás megoldást az Apple?!

Ha már ennyire kiveséztük a MacBook Pro modelleket, akkor érdemes megjegyezni, hogy feltehetően a 2016-os modelleket három színben fogják piacra dobni, akárcsak tavaly a Retinás MacBook szériát.

Legyünk kicsit specifikusabbak, s nézzük meg, hogy mit várhatunk a MacBook Air és MacBook modellektől. Igazából már itt érdemes leszögezni, hogy nehéz dolog ezeket megtippelni, ugyanis a tavaly megjelent MacBook szériával némileg saját magának tett be az Apple. Kiadott egy az Air vonalnál gyengébb gépet, ami ugyan Retina kijelzőt kapott, de ettől függetlenül drágábban is kínálják. Mégis  mi értelme van ebben a felállásban a dolognak?!

A MacBook vélhetően marad olyan, mint amilyen most: divatos és vékony, ám gyenge teljesítményű. Ennek kapcsán nem várhatunk sok újdonságot, hiszen mindent megkapott, amit akartunk: 12 colon egy Retina kijelzőt. Ezeknek a gépeknek vélhetően az erősebb Intel processzorok lesznek a nagy újdonságai.

performance_flash

Ami az Air vonalat illeti… Na ez az, amit talán a legnehezebb megtippelni. Vélhetően az Apple törli a 11 colos modellt, hiszen mi értelme lenne azt fenntartani, ha már van egy 12-es a kínálatukban? A 13-as modellt szinte biztosan frissítik, azonban nem tudni, hogy milyen újdonságokkal. Vélhetően ugyanilyen vékony marad, ám nem kizárt, hogy az erősebb processzor mellett akár ez is megkapja a Retina támogatottságot.

Az Air kapcsán kérdéses az USB C szabvány. Ha az Apple szempontjából vizsgáljuk a dolgokat, akkor az lenne a logikus, ha kihagynák. Mármint gondoljatok bele: egy drágábban megvehető prémium kategóriás gép természetesen megkapja az újdonságot, de egy olcsóbban megvásárolható, inkább diákok számára szánt gép nem feltétlenül fog egy darabig ugyanolyan újdonsággal piacra kerülni.

Mind a MacBook és Air modellnél egyaránt kérdés az üzemidő. Természetesen most sem rendelkeznek alacsony üzemidővel, ám ha ezekben a gépekben is debütálnak a Skylake chipek, akkor vélhetően itt is dobnak egy-két órát a teljesítményen, ami szintén nem elhanyagolandó tényező. A kérdés talán az, hogy az Air is megkapja-e a Core M szériát, avagy egy erősebb processzorral próbálkozik az Apple?

Végezetül elérkeztünk a MacBook Pro családhoz, ami nagyon izgalmas változások elé nézhet. Ha már szóba kerültek a Skylake chipek, akkor szinte biztos, hogy azt a Pro modellek kapják meg elsőnek. Legalábbis ez lenne a logikus lépés abban az esetben, hogy ha az almások idén tényleg nagyot szeretnének robbantani a laptopok terén. Természetesen itt már egy jóval izmosabb Iris Pro grafikus meghajtó jöhet szóba, ami szintén jót tenne a Pro szériának.

mbp

Az is nagyon jó lenne, ha az Apple megduplázná a belépőszintű MacBook Pro memóriáját. Jelenleg 8 GB-tal kaphatóak, ám nem kevés felárért rendelhető 16-sal egyaránt. Másik dolog, amire ráférne a duplázás, az az SSD mérete. A belépőszintű Retinás modellt csupán 128 GB SSD-vel vásárolhatjuk meg, amit akárhogyan is nézünk, ma már kevésnek számít. Itt is nagyon jól jönne a duplázás, főleg ha már ilyen áron kínálják.

Ha visszatekintünk a múltba, akkor az Apple sosem volt rest, hogy már számukra elavult technológiákat dobjanak a kukába. Ilyen volt a DVD meghajtók elhanyagolása, majd a tavalyi évben a portoké a MacBook-nál. Természetesen itt más a helyzet, hiszen csak egy olyan gépről beszélünk, amivel komolyabb munkákat lehet végrehajtani, de ettől függetlenül várható, hogy valamivel csökkenti a portok számát a kaliforniai vállalat és az USB C-re helyezi a hangsúlyt.

Az USB C szabvány megjelenésével már elhanyagolható lesz a pár éve bevezetett Thunderbolt port, bár erre nem biztos, hogy sort kerítenek. Viszont ez azt is jelenti, hogy a HDMI-től búcsút vehetünk, hiszen arra már egyáltalán nem lesz szükség. Főleg azért sem, mivel egy Apple TV-t már AirPlay-vel is vezényelhetünk, így nem lesz szükség a fölösleges kábelekre.

USB-C

A másik kérdés ami még itt is felmerül, az a jack port. Mit tervez vele az Apple? Ha tényleg jack csatlakozó nélkül kerül piacra az iPhone 7, akkor mi értelme lesz itt is megtartani? Ennek kapcsán persze felmerül, hogy akkor a Pro modellek is kapnak-e Lightning csatlakozót, azonban nem kizárt, hogy az USB C-re támaszkodik az Apple. Ha így lesz, akkor az megint ellentmondást vált ki, ugyanis mi értelme lenne, hogy az egyik készüléken a Lightning portot, míg másikon az USB C-t használni?

Mivel régen volt dizájnváltás a MacBook Pro gépeknél (ha mellőzük a vastagság csökkenését), így várható, hogy némileg új dizánjt kapnak a gépek. Főleg már csak azért, mivel ezt is három színben várhatjuk, akárcsak a tavaly megjelent MacBook gépeket.

Ti mire tippeltek? Szerintetek milyen lesz a 2016-os MacBook család felhozatala?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!