Megjelenése után 6 évvel mennyi potenciál lakozik még az iPad-ben?

HusztiD 2016.02.13. 10:01 iPad, Kiemelt hírek 5 hozzászólás 704

screen-shot-2016-01-27-at-8-40-38-am

Hat évvel ezelőtt Steve Jobs egy egészen új terméket mutatott be a tech társadalom számára.  Ez volt az iPad. Természetesen nem ez volt az első táblagép, azonban ez volt az első olyan készülék, amely ténylegesen forradalmat indított el a tech társadalom körében, hiszen innentől kezdve több gyártó szállt be a tabletgyártásba.

Maga az előadás nagyon emlékezetes volt, hiszen Jobs a színpadon úgy adta el az iPad koncepcióját, hogy szinte mindenki azonnal szeretett volna egyet magának. A terméket úgy állította be, mint ami tökéletesen befér az iPhone és Mac közé. Tehát egy teljesen új készüléket leplezett le, amire rosszindulatúak egy hatalmas iPod-ként tekintettek.

Azóta eltelt kicsivel több, mint 6 év. Mi változott azóta?

hardware-04-20100127

Először vessünk egy pillantást az eladásokra. A legutóbbi negyedévben, tehát a tavaly októbertől decemberig terjedő időszakban csupán 16,1 millió iPad-et értékesített az Apple. Lényegében ez háromszorosa a Mac eladásoknak, de ettől függetlenül még mindig nem beszélhetünk annyira nagy számokról. Ezt megelőzően egy évvel például 21,4 milliót, míg két évvel ezelőtt 26 milliót passzoltak el ugyanebben az időszakban.

Talán érdemesebb az egész éves eladásokat megvizsgálni, hiszen ott nagyobb különbségek mutatkoznak. 2013-ban összesen 74,2 millió tabletet szállított le a kaliforniai vállalat. 2014-ben már érezhető volt egy kis csökkenés, hiszen ekkor 63,2-re estek vissza a számok. Ha tovább megyünk, akkor még szörnyűbb a helyzet: 2015 folyamán mindösszesen 49,4 milliót passzoltak el. Ez közel 40 százalékos visszaesést jelent két teljes év leforgása alatt.

Az alábbi táblázaton pedig a negyedéves eladásokat láthatjátok az iPad megjelenésétől kezdve napjainkig:

czvmedvweae8xke-jpg-large

Szemmel látható, hogy kezdetben nagy sikernek örvendezett az iPad, azonban kis idő elteltével már mást diktált a piac. Egyszerűen nincs akkora kereslet a táblára, mint azt korábban várták. Természetesen ez érthető, mivel egy tabletet nem 2 évente cserélnek a felhasználók, mint az okostelefonok esetében, hanem mondjuk 3-5 évente.

Mi történt azóta? Mivel próbálta meg a visszaeső eladásokat megelőzni az Apple? Már 2012-ben kiadták a Mini szériát, ami jelentősen kisebb, mint a 2010-ben megjelent legelső táblagép. Nem csak kisebb, de valamivel alacsonyabb árcédulát képvisel, amivel több felhasználóhoz is eljutott az iPad.

Tavaly novemberben pedig megjelent az iPad Pro, amivel az Apple belépett a 12 colos tabletek piacára. Ha a specifikációkat nézzük, akkor egy szavunk sem lehet ellene, hiszen pont a professzionális felhasználókat célozták meg vele. Ennek ellenére sok panasz érte a tabletet, hiszen csupán iOS fut rajta, mikor sokak szerint akár egy OS X is elférne. Az áráról pedig még nem beszéltünk, hiszen mindennek számít, csak olcsónak nem.

screen-shot-2016-01-25-at-12-26-33-pm

Sajnos az Apple pénzügyi konferenciáiból nem derül ki, hogy pontosan melyik modellből mennyit adtak el. Csupán a kész számokat osztják meg a nagyérdeművel, holott jó lett volna azt is tudni, hogy legutóbb milyen arányban kelt el az új Mini avagy a teljesen új belépő, a Pro.

Jelenleg pedig ott állunk, hogy nyakunkon az iPad Air 3 bejelentése – legalábbis nagyon ezt rebesgetik a pletykák. Ha a szóbeszédek nagy része igaz lesz, akkor elmondhatjuk, hogy nem lesz okunk panaszra, sok embernek megérheti váltani. Lényegében egy 9,7 colos Pro modellt kapunk, ami csupán egy kicsivel lesz lassabb. Jól hangzik nem? Lehet, hogy a sebessége miatt sokan vennének egy iPad Prót, azonban az ára visszatartja őket. No meg a mérete sem elhanyagolandó, hiszen nem mindenki akar egy notebook nagyságú tableten dolgozni.

De mi van, ha egy szinte ugyanilyen gépet dobnak piacra egy kicsivel kisebb kivitelben? Talán ez lehet a csökkenő iPad eladások megmentője.

screen-shot-2016-01-11-at-18-26-29

Az utóbbi hónapokban nem egyszer hallhattunk az IBM és Apple partnerkapcsolatáról, hiszen már 2014-ben összefogtak, hogy közösen megcélozzák a vállalati szférát. Azóta pedig már 100-nál több alkalmazásuk jelent meg, amit a vállalati szektorban dolgozók kihasználnak. Többek között ennek köszönhetően hanyagolják sokan a PC-t, s tértek át iPad-re a könnyedebb használat miatt.

Érdemes az oktatást megjegyezni, hiszen Amerikában már vannak olyan iskolák, ahol iPad-et használnak a diákok. Ők bennük is nagy potenciál rejlik, amit nem árt kihasználni. Mellékesen érdemes megjegyezni, hogy az iOS 9.3-as bétában már megjelent a multiuser funkció, ám ez egyelőre csak az iskolai felhasználóknak érhető el. Ezzel egy újabb lépést tett feléjük az Apple.

A másik szoftveres újítás még az iOS 9 főverziójában jelent meg. Ez pedig az osztott képernyős mód. Ezzel egy olyan fícsört tettek elérhetővé iPad-en, amit már régóta vártak az Apple felhasználói. Egyik jó funkciója, hogy az újabb tableteken, különösen az iPad Prón egyszerre két alkalmazást futtathatunk, ami sokkalta megkönnyíti az emberek mindennapjait. Különösképpen akkor, amikor munkáról van szó.

screen-shot-2016-01-27-at-3-21-50-pm

Visszatérve Jobs víziójához: az egykori vezérigazgató remekül leírta, hogy milyen szerepet tölt be az iPad az emberek mindennapjaiban. Az ikonikus CEO szerint az iPad egy MacBook és egy iPhone keveréke, amin szemkápráztató a böngészés, kiválóan lehet rajta emailezni, képeket és videókat nézegetni, valamint zenelejátszásra, játékokra és ebookok olvasására tökéletesen használható.

Az iPhone 6s Plus és az új 12 colos MacBook idejében már kicsit nehezebb behatárolni az iPad-et. Az utóbbi években olyan mértékben fejlődött a számítástechnika, hogy az új iPhone-ok is olyan sebességgel bírnak, ami a hétköznapok során teljesen megállják a sarat. Az új MacBook széria ugyan gyengébb egy normál laptophoz képest, azonban az átlagfelhasználókat bőven kielégíti.

ipad-all-hero-bb-201410_GEO_GB_contentfullwidth

Természetesen az is igaz, hogy egy iPad-en nem lehet mindenféle munkát helyettesíteni. Ugyan a  tableten is lehet zenét szerkeszteni, videót vágni, avagy dokumentumokat szerkeszteni, de egyelőre mégsem olyan, mintha egy MacBook Prón dolgozna az ember. Sok esetben lassú, illetve korlátoltak a lehetőségek. Igen ám, de itt már egy drágább és erősebb laptophoz hasonlítjuk az iPad-et.

Ebben az esetben nehéz megmondani, hogy mégis milyen űrt fog a későbbiekben betölteni a tablet. Amíg a telefonok is ilyen ütemben fejlődnek, addig nem lesznek egetverően nagy különbségek. Viszont egy valamivel javíthat az Apple. Ez pedig a szoftver. Már most az iOS 9.3 bétájában remek újdonságokkal álltak elő, az iOS 10-ben pedig remélhetően még több és hasznosabb funkciót mutatnak be.

Egy biztos: az iPad-del  még mindig hosszú távra tervez az Apple. Igaz ez még annak ellenére, hogy ha a csökkenő eladásokat nézzük. Természetesen azon vannak, hogy növeljék az eladásaikat, illetve hogy még mindig ők legyenek a piacvezetők. Arról pedig, hogy mennyire sikerül majd megdobni az értékesítést az új tabletekkel, még egyelőre a jövő titka.

Ti milyen időközönként szoktatok avagy tervezitek cserélni az iPad-et? Illetve mi az a funkció, amit nagyon vártok, s feltétlenül megérné érte cserélnetek?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

5 hozzászólás

  1. Jag - 2016.02.13. 11:40

    Én az iPad 4-et ceeréltem iPad air2-re és igaz, hogy gyorsabb és kicsit szebb de nem érte meg 2 év után lecserélni….
    Engem soeciál most nem érdekel az iPad air3 , főleg így , hogy a pro-t lekicsinyítik, nincs szükségem rá, hogy egy tollal írjak az ipara, mivel nem dolgozom vele / megjegyzem nagyon jo lehetőség / viszont játékhoz, chatelni, filmet nézni megfelel ez is… Ami viszont erdekel az a pro és épp a nagysága, felbontása, és a 4 hangszóró miatt…
    Szerintem amíg csak ios fut az iPadeken addig itt nem lesz felettébb nagy növekedés .

  2. Sinka Lajos - 2016.02.13. 16:09

    Nekem a táblagép nem tűnt perspektivikus eszköznek. Alapvetően irodatechnikát alkalmazók, nemi tervezéssel, rajzolás sál! Ehhez a nagyobb kijelző elengedhetetlen, és itthon az Office az irodatech. Ma azt mondom Ipedpro, Pdfexpert, Office, proskatch, és mások, és kiváló eszköz áll össze egy utazgat ős, irodatechnikát alkalmazó szamara!
    Van meg valami, ami egészen megdöbbentően jó az IOS világban! A kezelői felület, a a pottyant ék, húzom, felolvasás, diktálom. Na ez az amiben ma az MS meg csak kezdő! Hmm ez az interaktív ő jövő!

  3. Koroncz János - 2016.02.14. 07:59

    Kellene minöségi hangszoró Bose,JBL,vagy Harman Kardon és külsö sztereó !!

  4. Zoli - 2016.02.14. 22:16

    Ki, ès mibôl gondolta, hogy egy új termèkbôl, a bevezetèse utàni èvekben is ugyanannyit, vagy többet lehet èrtèkesíteni! Ekkora hülyesèget! Mivel csak kisebb vàltoztatàsokat eszközöltek, így csak mindig az új vàsàrlókat gyôztèk meg arról, hogy ipad-ot kell venni, szemben a felèbe sem kerülô Androidod tàblàkból. Nem lesz növekedès, nem ezt kell tervezni, hanem hogy legyen vesztesèges. Az pedig az àrazàs miatt biztosítva van.
    Nekem iPad Air van, nem gondolkodom cserèn, bàr több ram jó lenne, de ezèrt akàr mèg 2-3 èvet is kibírok ezzel.

  5. Alnus - 2016.02.15. 13:40

    A pró hangszórói nagyon jók, főleg a játékoknál lehet érezni a hangzás beli különbséget. Utoljára akkor éreztem ilyet amikor megvettem a bose soundlink Mini külső hangszórót. A ceruza szuper jó és nem csak rajzolni, irányításnak is. Az iPad megjelenése óta mindegyik példányt megvettem kivéve a 4-est. Kijelenthetem, hogy a pró überel mindent, sokkal jobb a felhasználói élmény, amikor az air a kezembe akad most már kicsit furcsa is, gyorsan hozzá teszem az is nagyszerű, csak hát a jót könnyű megszokni:)

Szólj hozzá Te is!