Ezek történtek 2015-ben az Apple-lel

HusztiD 2016.01.30. 08:52 Apple, Kiemelt hírek 0 db 195
Ezek történtek 2015-ben az Apple-lel

A 2015-ös év az ígéretekhez híven tényleg feledhetetlen volt az almások számára, hiszen teljesen új termékeket dobtak a piacra, ugyanakkor a többi készülékeiket is frissítették, valamint megérkeztek az új és ígéretes szoftverek, ami mellett  útjára indult az egy streaming szolgáltatás. Voltak események, amik teljesen nagyot durrantak, de sajnos akadtak olyanok egyaránt, amik kevésbé. Ezúttal összeszedtük a 10 legfontosabb dolgot, ami az Apple háza táján történt az előző év folyamán.

Rekord iPhone eladások

Az Apple 32,2 milliárd dollárt kaszált azáltal, hogy 48 millió telefont értékesített 2015 utolsó pénzügyi negyedévében. Erre a vállalat CEO-ja, Tim is megjegyezte, hogy az eddigi legsikeresebb pénzügyi évét zárta le a vállalat.

Az almások bevétele csaknem 234 millió dollárra nőtt az előző évben, amibe még beletartozott az iPhone 6s és 6s Plus eladások, amiből két nap alatt 13 milliót értékesítettek.

d50ca18b279fe634

Immáron lassan 9 éve van piacon az iPhone, de az Apple még mindig képes rekordeladásokat produkálni. Mégis hogyan? Természetesen Kínának köszönhetően, hiszen az ázsiai országban továbbra is nagy potenciál rejlik (akárcsak Indiában, amit már erőteljesen célba vettek a kaliforniaiak).

(Majdnem) minden új

Nem csak az új iPhone megjelenéséről szólt a tavalyi év, hanem az összes többi termékről egyaránt. 2015 folyamán szinte mindent frissítettek a MacBook-októl kezdve az iMac-ig. Volt iPad Mini 4, továbbá megjelent a gigantikus testvére, az iPad Pro. Nem árt megfeledkezni a jó öreg Apple TV-ről sem, amelyet az év vége előtt adtak ki, s végül egy teljesen új piacra is betörtek: az okosóráéra.

Ezen felül persze voltak olyan készülékek, amik nem frissültek. Ilyen például az iPad Air széria, a Mac Pro vagy a Mac Mini. Ősszel mindenki várta az iPad Air 3 bejelentését, de erre sajnos nem került sor, hiszen inkább a Mini vonal frissült, pluszban megjelent a Pro egyaránt. A Mac Pro és Mini párosáról még csak nem is hallottunk, viszont megjelent a teljesen újragondolt 12 colos MacBook széria.

gifts1

Ettől függetlenül hatalmas évet zárt az Apple hardveresen.

A régóta várt Apple TV újragondolása

Az új Apple TV megérdemli, hogy megemlítsük, hiszen a mérnökök teljesen újragondolták, s végeredményben egy igazán jó set-top boxot dobtak piacra. Három évet várt ezzel az Apple és egy olyan készüléket alkottak meg, ami szerintük forradalmasítani fogja a televíziózást.

Novemberben végül megjelent a negyedik generációs Apple TV, ami immáron App Store-t kapott. Ennek köszönhetően mindenféle alkalmazást letölthetünk rá játékoktól kezdve különféle egészségügyi programokig. Apropó, említettük már az új távirányítót, amelynek nagy segítségét vesszük a vezérlés során? Bizony, nagyon jóra sikeredett a kiegészítő!

og

Természetesen nem teljesen tökéletes az új Apple TV sem, annak ellenére, hogy jobb lett. Ezek olyan hibák, amik a későbbi szoftverfrissítés alkalmával ki tudnak javítani a szakemberek. Egyedüli hátulütője, hogy nincs 4K támogatás, viszont ha a termék árcéduláját nézzük, akkor nem sok panaszunk lehet, hiszen az ezekért cserébe kárpótol bennünket.

Az Apple legyőzte Taylor Swiftet

Mielőtt elindult volna az Apple Music, már problémába ütköztek vele, de ettől eltekintve sikerült az egyik legnagyobb popsztárt a saját oldalukra állítani, ami azelőtt nem ment a Spotifynak.

Érdemes tudni, hogy a 3 hónapos ingyenes próbaidőszak alatt az Apple nem ajánlott fel jogdíjakat az előadók számára. Ennek hatására Taylor Swift a Tumblr-ön finoman fogalmazott a vállalat felé. Az Apple végül meghallgatta őt, majd úgy döntöttek, hogy erre az időszakra is fizetnek jogdíjakat. Végül december 20-án az almások kifizették az énekesnőt, így mindenki boldog volt.

appleswift

Az Apple Music és a könyvtárak

Az iTunes 12.2-vel karöltve megjelent az Apple Music szolgáltatás. A program felkínálta a lehetőséget, hogy egyesítse a streaming könyvtárat az iCloud Music könyvtárral. Amikor a felhasználók ezt engedélyezték, akkor furcsa dolgokat tapasztalhattak: néhol megváltoztak ugyanahhoz a számhoz az előadók, a számcímek, illetve még a borítóképeket is összecserélte a rendszer. Minden felhasználónál más és más dolog történt a beszámolók alapján.

Volt olyan, hogy egy könyvtárból az iTunes több ezer számot törölt le, ami több száz mérges Apple felhasználót érintett, akik panaszt tettek a vállalat fórumain.

applemusicmufajok

Sajnos az új szolgáltatás bevezetése nem volt éppen zökkenőmentes.

Merre van az Apple Pencil?

A szeptemberi keynote-on nem csak az új iPad Prót mutatták be, hanem a hozzá opcionálisan megvásárolható Apple Pencilt egyaránt. Ahogyan arról beszámoltunk, iszonyatosan precíz kiegészítőt adtak ki, amely elengedhetetlen lehet a grafikusok számára.

Igen ám, de mi van akkor, ha szinte képtelenség megvásárolni? Az iPad Próhoz viszonylag könnyen hozzá lehet jutni, de a ceruzához már nem, hiszen még az előző év végén is 4-5 hetes szállítást vállalt rá az Apple.

apple-pencil

Ez pedig egészen frusztráló tud lenni, hiszen biztos vannak olyanok, akik többek között ezért váltottak a nagyobbik tabletre.

A különös Apple Watch megjelenés

2015. tavaszán a kaliforniai cég kiadta az eddigi legszemélyesebb terméket, az Apple Watch-ot. A vásárlóknak nem volt lehetőségük az Apple Store-ok előtt sorban állni, s kipróbálni az új készüléket, helyette inkább előrendelhető volt az óra, amelyek közül bizonyos darabokat a megjelenése után pár héttel is alig lehetett hozzájutni.

Ha egy teljesen új termékről van szó, akkor az emberek szeretik azt kipróbálni. Az okosóra esetében csupán előrendelésre volt lehetőség, ami némileg sokkolta a vásárlókat, hiszen nem ehhez szoktak. Oké, a telefonoknál és tableteknél már megszokott ez a jelenség, de mi van azzal, akinek kételyi vannak, s előtte mindenféleképpen ki szeretné próbálni? Megveszi vagy vár hetekig, esetleg hónapokig…

Apple-Watch-Everything-you-need-to-know-Gallery-Video-458294-5

Végül telt-múlt az idő és szépen felzárkózott az Apple a megrendelésekkel, így a szinte minden Apple Store-ban kipróbálhatóak/megnézhetőek voltak az órák.

Malware az App Store-ban

2015 az az év lesz, amelyre sokan a malware miatt fognak emlékezni, hiszen nem egy olyan eset volt, amiről beszámoltunk, hogy újabb malware programok árasztották el a virtuális áruházat.

Szerencsére az Apple szakembereinek sikerült hamar lépniük az ügyben, de ettől függetlenül a kínai XcodeGhost által több száz alkalmazást fertőztek meg, amely még a fejlesztők számára is kellemetlenséget okozott, nemhogy azoknak, akik mit sem tudva letöltötték azokat.

xcode-logo-m7hkqteuknvduyndt5wr6y9rxzt1nchfbpb7bkmch8

Az új Macbook

Tavasszal megjelent a teljesen újragondolt MacBook széria, ami 12 colos kiszerelésben került piacra Force Touch trackpaddal és Retinafelbontással. Nem csak ezekkel az újdonságokkal adták ki, hiszen kapott mellé egyetlen egy darab USB C portot, illetve vékonyabb lett, mint az amúgy is szuper-vékony MacBook Air.

Némileg frusztráló a dolog, hogy egyetlen egy USB C bemenet kapott helyet a notebookon, hiszen ezen a porton tölthetjük a notit. Az 1300 dolláros (470 ezer forint) ára pedig egyenesen nevetségessé tette azt. Persze lesznek potenciális vásárlók, de akkor is túlzás, hogy egy divatos, ám gyenge teljesítményű gépet ilyen áron kínálnak, mikor ott van a piacon a MacBook Air sorozat.

macbook

Az Apple Car pletykák

Szinte egész évben olvashattunk erről. Az év elején például azt, hogy számos szakembert felvettek az Apple-höz, akik között sok olyan volt, aki egyenesen a Teslától ment át. Ezen felül maga Tim Cook és Jony Ive egyaránt elhintett egy-két információmorzsát a sajtónak, amelyek arra adtak utalást, hogy még rengeteg ki nem töltött űr lakozik az autópiacban.

Természetesen a  tavalyi év második felében is olvashattunk különféle szóbeszédeket. Például a Tesla CEO-ja, Elon Musk is hangot adott róla, illetve bizonyos források úgy állítják, hogy akár 3-4 év múlva bemutathatják az almás autót.

AppleCarFront34_v003-780x439

Ezek voltak a legérdekesebb történések a tavalyi évben az Apple-t illetően. Nektek mi volt a kedvencetek?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!