Vajon az iOS 9.3-mal egy teljesen új stratégiát hozott az Apple?

HusztiD 2016.01.23. 15:22 iOS, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 3 255

apple-night-shift-ios-stock-100638331-large

Lassacskán elérkezünk az első évtizedfordulóhoz, hiszen a legelső iPhone-nal karöltve, 2007-ben jelent meg az akkor még iPhone OS-ként emlegetett iOS. Azóta minden évben megjelennek főverziók, amelyek számos újdonságokat hoznak az Apple okostelefonjai számára. Minden egyes főverzió kiadása után kapunk kisebb,  ám mégis szignifikáns kiadásokat (pl. iOS 8.4 – Apple Music), amik pár apró újdonságot hoznak: szokásos hibajavításokat és stabilitást. Legutóbbi ilyen kiadás az iOS 9.3 legelső bétája volt, amit az előző hét elején adott ki az Apple.

Ez esetlegesen azt is jelentheti, hogy a jövőben nem csak a főrendszerek, hanem azok későbbi kiadásaik egyaránt hasznos funkciókat kapnak, ami által nem kell mindig szeptemberig várni. Ez pedig azt eredményezheti, hogy az iPhone felhasználók elégedettebbek lesznek, hiszen a kisebb frissítések által folyamatos fejlődéseket fognak tapasztani, nem pedig évente egyszer egy nagyobbat.

Az a baj az évenkénti frissítéssel, hogy eléggé kiszámíthatóak, ami bizonyos szempontból jó és rossz: jó, hiszen megmutatja, hogy milyen irányba megy az Apple a fejlesztőkkel karöltve a mobil operációs rendszerrel, ugyanakkor rossz, mivel ez a lépés eléggé kiszámítható. Tudjuk, hogy az almások mikor fognak új funkciókkal előállni, s gyakran sejthető, hogy milyen újdonságok lesznek a főverziókban. Elvégre csak egyszer van karácsony egy évben.

apple-ios-9-siri-update

Eddig úgy tűnik, hogy bevált az Apple stratégiája, azonban időközben változott a piac és az igények egyaránt. A többi mobil operációs rendszer folyamatos terjedésének és fejlődésének köszönhetően nőtt az emberek elvárása. Emlékszik még arra valaki, mikor az iOS 3 egyik nagy újdonsága a copy & paste funkció volt és hogy örült neki mindenki? Na mára már kevésnek bizonyulnak az ehhez hasonló apró újdonságok.

Napjainkban már minden más. Idén nyáron lesz 9 éve, hogy Steve-ék piacra dobták az első iPhone-t, ami évről évre egyre jobban fejlődött – beleértve a hardvert és a szoftvert. Még mindig van hova fejlődnie az iOS-nek, azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy az almások kisebb volumenekben hozzák el az újdonságokat, nem pedig évente egyszer. Ezáltal a felhasználók elégedettebbek és boldogabbak lesznek. Logikus lépés lenne, nem?!

Ha visszaemlékszünk a tavalyi évre, akkor láthatjuk, hogy sok terméket kiadott a kaliforniai vállalat. Idén vélhetően nem lesznek új termékek, csupán frissítések (Apple Watch 2, iPhone 7, iPad Air 3, stb.), így logikus lenne, ha a programozók a szoftverre gyúrnának rá erőteljesen (ahogyan Walt Mossberg is megjegyezte). Stabilitás és hibajavítások mellett pedig minden nagyobb frissítésnél hozzáadhatnának valamilyen új fícsört, amivel elvannak a felhasználók.

screen-shot-2016-01-11-at-18-26-29

De nézzük csak meg a mostani 9.3 bétát. Milyen újdonságokat kapott? Megjelent a multi-user funkció, amit egyelőre csak az iskolai programban résztvevők vehetnek igénybe. Vélhetően ezt tovább csiszolják, s az iOS 10-ben már az átlagfelhasználók egyaránt viszont láthatják. Akkor itt a Night Shift mód, ami szintén hasznos, ha lefekvés előtt nyomogatjuk a készüléket, illetve a jegyzeteket is lehetőségünk van a Touch ID segítségével levédeni.

Igazából olyan funkciókat tett elérhetővé az Apple, amelyekkel simán várhattak volna az iOS 10 kiadásáig. Erre mi történt? Már a legutolsó bétába belerakták, ami várhatóan február-március folyamán elérhető lesz a nagyközönség számára egyaránt. Ezek pedig olyan újdonságok, amelyeknek szintén örülni fognak a felhasználók.

screen_shot_2016-01-12_at_11.59.10_am

Egyelőre ennyit kapunk az Apple-től, s az iOS 10-re is tartogatnak majd egy-két meglepetést. Nyáron mindenesetre okosabbak leszünk, hiszen a WWDC konferencián úgyis bemutatják az új operációs rendszereket, mint az iOS 10-et, az OS X 10.12-t, vagy akár a watchOS és tvOS párosát egyaránt.

Előző héten már összeszedtük, hogy mik azok a funkciók, melyeket az iOS simán átvehetne az Androidról, amit akár a későbbiek folyamán mi is viszont láthatunk. Szerintetek milyen irányba megy el az Apple? Milyen újításokat várhatunk a következő egy évben?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Zoli - 2016.01.24. 04:35

    Tegnapi nap folyaman feltettem a publik beta 9.3-at. Mas talasztalt olyat hogy mikor le van zarva a kijelzo es ranyomok a home gombra akkor a bal also resznel kekes szin fogad egy kis teruleten megjegyzem ez akkor ha az ejszakai mod aktiv. Ha ki van kapcsolva akkor ez a jelenseg nem latszik. Valami bug lehet biztos. Amugy nekem akksi ido mintha jobb lenne igyanannyi nyomkodast kovetoen(i5s)
    Akadas meg ilyen egy problema jelenseg eddig nem tapasztalhato. Olyan mint a 9.2 vel tan meg neha egy picit gyorsabb is ahogy osszeneztem egy masik i5s el amin 9.2 volt. Az az egy kis bug van amit eddig eszrevettem.

  2. Jag - 2016.01.24. 11:06

    Szerintem ez így jobb lenne , tálan nem lenne anyi hiba a főverzioban es ami lenne is azt hamarább tudnák javitani, nekem az iPad air2 , 2 vagy 3 hónapig szarakodott az ios 9 után …
    Az ios 10lehet, hogy külsőleg is változik, mivel, hogy 10 évforduló :)

Szólj hozzá Te is!