Top Androidos funkciók, amelyeket simán átvehetne az Apple

HusztiD 2016.01.16. 09:43 Apple, iOS, Kiemelt hírek 19 hozzászólás 2 220

Az elmúlt évek folyamán egyre jobban kiforrtak a mobil operációs rendszerek. Ez alól nincs kivétel, hiszen mind az Android, iOS vagy Windows szoftverek is fejlődnek. Ettől függetlenül mindegyik rendszernek megvannak a maga sajátosságai, amelyekből bátran ihletet meríthetnének a rivális szakemberek. Ezúttal összeszedtük azt a 10 dolgot, amit az iOS átvehetne az Androidtól, hogy még jobbá tegye a felhasználói élményt.

Android-5.0-Key-Lime-Pie-Rumors

Lokáció orientált védelem

Az Apple az utóbbi időben egyre nagyobb érdeklődést mutat a Google által bevezetett eljárás felé. Lényege, hogy a készülék érzékeli, hogy hol tartózkodunk (otthon, suliban/munkahelyen, vagy egyéb helyeken), ami alapján megváltozik a viselkedése. Ilyen a Smart Lock funkció, amely automatikusan eltörli a jelszó kérelmét abban az esetben, ha úgynevezett “trusted”, azaz megbízható helyen vagyunk. Ezt lokáció alapján határozza meg, de akár egy új autó Bluetooth rendszere vagy az okosóra közelsége is aktiválhatja a funkciót.

01

Élő háttérképek

Lényegében ez is egy olyan funkció, ami után már érdeklődést mutatott az Apple, hiszen az iOS 7-tel karöltve megjelentek a dinamikus hátterek. Androidon ez kicsit másabb, hiszen itt sokkal jobb és élethűbb élő háttereket rakhatunk ki a telefonunk hátterének, legyen szó akár 2 vagy 3D dizájnról.

02

Multi-felhasználó támogatás

Android 5.0-tól felfele támogatva van az úgynevezett multi-user funkció, ami lehetővé teszi, hogy több személy használja az adott készüléket. Ezáltal lehetősége van a szülőknek, hogy nyugodtan a gyermeke kezébe adja a telefont, hiszen a rendszer tudni fogja, hogy ki használja, így ahhoz mérten engedélyez bizonyos dolgokat. OS X-en egyébként van multi-user funkció, de iOS-en sajnos nincs. Vagyis van, de kicsit másképp: a hét folyamán megjelent az iOS 9.3 legelső bétája, amelyben már megjelent ugyan a funkció, de csupán az iskolai iPad-eknél érhető el.

03

Személyre szabható képernyő, mappák és widgetek

Ha megnézzük, akkor még a legelső iOS-től kezdve ugyanazt a képernyőt alkalmazza az Apple. Az idő elteltével, az iOS 4 megjelenésével változott kicsit a dolog, hiszen onnantól kezdve rakhatunk be különféle háttérképeket a kezdőképernyőhöz. Az Apple azonban sosem engedélyezte, hogy ezt teljesen személyre szabjuk, csupán a mappakezelés lehetőségét adták meg.

Androidon másképp van, hiszen ott teljesen személyre szabhatjuk a képernyőt: úgy rendezhetjük az ikonokat, ahogyan mi akarjuk, a mappákat is oda tehetjük, ahová kedvünk tartja, ugyanakkor egy-egy widgetet is nyugodtan kirakhatunk a kezdőképernyőre. Nem azt mondom, hogy ezt teljesen át kellene vennie az Applenek, viszont jobb lenne, ha egy kicsivel személyre szabható lenne ezen a téren az iOS.

04

Google Backup és Fotók

Oké, az Apple esetében ott az iCloud, de valahogy mégis a Google alternatívája a jobb. Miért? Mert az Apple csupán 5 GB tárhelyet biztosít ingyenesen, onnantól kezdve pedig fizetni kell érte. 50 GB-ért havi 0,99 eurót kell leperkálni, ami ugyebár nem sok, de mégsem ingyenes. A Google pedig pont az ingyenességet ajánlja, hiszen még a 99 dollárért megvásárolható készülékek esetében is ingyenes tárhelyet biztosít a biztonsági mentés és a fotók számára.

06

Továbbá nem árt megfeledkezni az iOS 9 mizériájáról sem, hiszen az iOS 9.0 és 9.1-ben rengeteg bug volt az iCloud-ot illetően, aminek köszönhetően szinte lehetetlen volt biztonsági mentés készítése. A 9.2-es rendszer már megoldotta ezt a problémát, azonban hónapokig küszködtek vele a felhasználók. Pluszban érdemes megemlíteni, hogy valamilyen csoda folytán több embernek megnőtt a tárhelye, amivel kénytelenek voltak egy nagyobb csomagra előfizetni. Nálam majdnem háromszorosára duzzadt a biztonsági mentés, végül a 9.2-es rendszer megoldotta a problémámat.

Virtuális gombok

Talán ez a funkció válthatja ki a legnagyobb vitát, hiszen sokan azt mondanátok, hogy elég egyetlen egy Home gomb a készülékre. Androidon ez másképp van, hiszen ott van vissza és funkcionalitás gomb egyaránt a főgomb mellett. Az iOS 9-ben már találkozhattunk ehhez hasonló kezdeményezéssel, hiszen ha egyik alkalmazásból a másikba léptünk, akkor az újonnan megnyitott applikáció bal felső sarkában megjelent egy vissza gomb, ami az előzőleg megnyitott programba vitt minket vissza. Na ezt kellene egy kicsit tovább fejlesztenie az Applenek és tökéletes lenne!

07

Google Now

A szolgáltatás segítségével sok mindent megtudhatnak a felhasználók kezdve az utazástól, az időjáráson át szinte mindenig. Az Applenek tudomása van erről és az iOS 9 proaktív funkcióival megpróbált hasonlókat bevezetni, de sajnos nem elég sikeresen. Ha ezen tovább csiszolnak a mérnökök, akkor méltó alternatívát mutathatnak fel a Google Now-val szemben.

08

Mélyebb vészjelzés beállítások

Természetesen iOS-nél egyaránt lehetőségünk van segélyhívásra, de ezen a téren sem ártana, ha kicsit tovább fejlesztenének az almások. Főleg akkor, ha a riválist nézzük, ugyanis Androidon lehetőség van olyan hívások kezdeményezésére, ami extrém fenyegetettségről szól, vagy csupán lopásról. Hasznos funkció lenne egy ilyen, ugyanis talán jóval lecsökkentené a várakozási időt. Persze érdemes megemlíteni, hogy ez a funkció inkább Amerikában a legkiforrottabb, mintsem nálunk.

09

Daydream opciók

Hasznos funkció ez is, főleg akkor, ha jól van megtervezve. Lényege, hogy amikor a készüléket egy dokkolóra helyezzük, akkor az akár óraként üzemelhet, hiszen beállíthatjuk, hogy ilyen esetekben azt jelezze ki. Vagy ha dolgozunk, akkor azt is beállíthatjuk, hogy különféle híreket hozzon fel, esetleg valamilyen komolyabb, grafikus vezérlőt igénylő videót jelenítsen meg. Ezen felül egy rakás egyéb dolgot beállíthatunk, ami nem csak hogy jól néz ki, de egyben hasznos. Jó lenne, ha az Apple elérhetővé tenne valami hasonlót, amivel még ennél feljebb emelné a felhasználói élményt.

10

Érdemes megjegyezni, hogy a watchOS 2-ben már találkozhatunk hasonló megoldással: a Nightstand móddal.

Egy sokoldalúbb, Mac-féle állapotsor

Félreértés ne essék, az iOS is kijelzi az alapvető információkat, mint a mobilhálózatot, WiFi-t, órát és szolgáltatót, azonban ezt a dolgot a Google szakemberei tovább gondolták. Androidon sokkal több opciója van a felhasználóknak, amivel sokkal könnyebben használhatják a rendszert. Nem ártana, ha valami hasonlót vezetne be az Apple, ugyanis milyen jó lenne, ha az állapotsorból megválnánk a fölösleges funkcióktól. Például a szolgáltató nevének kijelzéstől, ami helyett egyéb, számunkra hasznosabb dolgot jelezhetnénk ki.

11

Szerintetek melyek azok a funkciók, amiket feltétlenül átvehetne az Apple a riválisaitól?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

19 hozzászólás

  1. Patrick - 2016.01.16. 11:11

    Köszönöm, de én ezek nélkül remekül meg vagyok. Az iOS maradjon iOS, és ne menjen az android után.

  2. H@m! - 2016.01.16. 14:37

    Szerintem is igy jo ahogy van az IOS

  3. H@m! - 2016.01.16. 14:38

    Mondjuk a kikapcsoláshoz keljen jelkod. Na annak örülnék. Ha ellpoják akkor amig le nem merül nyomon követhetö lenne

  4. Zse - 2016.01.16. 15:06

    H@m-mal egyetértek, a kikapcsolás dologban.
    En két dolgot hiányolok ami az Androidban nagyon bevált, az állapot jelző LED es az értesítések elkapása(ha le van teve a Telo es kezbe veszed rezzen egyet ha értesítés van)

  5. jczettler - 2016.01.16. 17:19

    Nekem maga a cikk tetszett, viszont én is úgy értem jól megvagyok ezek nélkül. Mondjuk a helyzetérzékeny dolog az tetszene :)

  6. Sanyi - 2016.01.16. 17:56

    Igy igaz jo is volna egy jelszo a kikapcsolashoz:):)

  7. Krisztián - 2016.01.16. 20:33

    Az ikonokat meg mappákat én már eddig is úgy helyeztem, ahogy akartam. A LED-es értesítést én is értékelném. Nem kéne folyton a kijelzőt világíttatni, hogy ellenőrizzem. Nem bonyolult dolog, a symbianos Nokiámban is volt és imádtam. Tényleg vicc, hogy alap dolgokat nem csinálnak meg. Pl. az időzített fotókészítésre éveket kellett várni, mikor már az első verzióban benne kellett volna lennie, mert alap. A képernyővédő is tök alap lenne.

  8. Agi - 2016.01.16. 22:59

    A LED-es értesítés és a kikapcsoláshoz való jelszó tényleg jó ötlet (a cikk írója pont ezeket nem is említi) a többi dolog maradjon az androidon.

  9. Joci - 2016.01.17. 12:16

    Ebből a felsorolásból pedig igenis vannak magyon jó dolgok. Nem kell ennyire elvakultan istenítrni a javítható op.rendszert. Rádió is lehetne benne(ok ez hardweres doog), a led értesítő is, illetve egy mobil net kikapcsoló gomb is a wifi bekapcsoló mellett. Ezek nem hülyeségek, viszont sokkal kényelmesebbé tenné a mindennapjainkat.

  10. Jona - 2016.01.17. 12:19

    Teljesen feleslegesnek tartom ezeket a funkciokat! Söt, asszem windowsra valtanek, ha az ios-bol is android lenne… Eddig is el tudtam tuntetni a szolgaltato kijelzeset, az ikonokat ugy raktam, ahogy akartam, a fel- illetve legördülö menüt is kedvemre valtoztattam, mindegyikhez eleg volt egy het, hogy megunjam. Ezek nem ujdonsagok. A kikapcsolashoz valo jelszo tenyleg az egyetlen dolog ami nem hulyeseg! Ezen kivul… Ugy jo ahogy van! Haggyuk beken az iOS-t!

  11. Kornel - 2016.01.17. 13:35

    Sztm jó dolgokat irt a cikk, igenis ha ezeke a dolgok meg lennének en is váltanék androidrol iOS ra. Annyival spekelnem meg,hogy a hívás rögzítést is tudnia kellene. Ha ezeket a felsoroltakkal együtt tudna mar rég nem s6-om lenne,hanem 6s-m :)

  12. MacFly - 2016.01.17. 15:04

    1. Touch ID érában teljesen felesleges, szinte gyorsabb mint az elhúzás
    2. Csak merítené az akkut
    3. Max iPaden van értelme, de az Apple ezzel csomót bukna, vegyen mindenki magának :D
    4. Csak ezt ne, teljesen felborítaná a letisztultságot
    5. Kedves Cikkíró. használtad a szolgáltatást? Én egy éve használom, 0 hibával. Aki megvesz egy iPhone-t az meg ne rinyáljon havi 0,99 €-n…
    6. Csak foglalná a helyet
    7. Ez ebben a formában elég tré, majd az Apple kidolgozza
    8. Csak én nem értem ennek az értelmét?
    9. És ennek?
    10. Lsd. 4., egyébként Macen is csak a legfontosabbakat rakom ki

  13. strucc007 - 2016.01.17. 15:19

    Én egy dolgot hiányolok, ami sztem androidon sincs. Az pedig, a túltöltés elleni védelem. Pl egész éjjel vagy nap a töltőn/dokkon van a teló, csak addig töltődjön az akku, amíg kell, azaz el nem éri a 100%-ot, utána kapcsolódjon le a töltés anélkül, h le kelljen húzni a telót a töltőről. Aztán óránként ellenőrizze a töltést a rendszer, és ha 80% alá megy, automatikusan induljon el a töltés.

  14. strucc007 - 2016.01.17. 15:21

    Amúgy a fenti listából a multi user lenne hasznos, még telón is.

  15. Tomtom - 2016.01.17. 17:07

    Nagyon hiányzik szerintem a csaparból Forestal!!!
    A rendszer sokkal biztosabb és szebb lenne!!agyonszínezett instabil most!! A design és a megbízható op rendszer az kettő!!

  16. aggressor - 2016.01.17. 18:26

    haszontalan dolgok…

  17. Vélemény - 2016.01.17. 18:27

    Ne jelezze ki a szolgáltatót? Hát, az elég fontos információ, ha valaki országhatár közelében jár, nem lenne ésszerű kikapcsolni. A kikapcsolás védelmet és ledes jelzést leszámítva nem hiányzik egyik funkció sem!

  18. Sagara - 2016.01.18. 03:14

    Mindenki írja hogy jelszó legyen a kikapcsoláshoz, mert míg le nem merül addig lehet követni.
    Ki lehet venni a SIM-et, repülőgépes üzemmód es szart nem er az egész telo. :/

  19. GaPeti - 2016.01.20. 07:19

    A Daydream opciók és az állapotsor módosítása jó ötlet lenne. Sőt mind a mai napig bosszant hogy “néma” üzemódban nem jelenik meg jelzés az állapotsorban (bár lehet másnak igen csak nekem nem), ezért a kapcsoló állását kell nézegetnem. Szóval bármennyire jó és bármennyire szeretem az iOS rendszert azért még nem tökéletes. ;)

Szólj hozzá Te is!