Egyre tovább növekszik a Mac részesedése

HusztiD 2016.01.14. 07:11 Mac 0 db 171

retina_macbook_elcap_roundup_header

A Gartner jóvoltából elkészült a legújabb felmérés, melyben a PC eladásokat nézték a 2015-ös év legutolsó negyedévében. Jó hír, hogy ha a világszintű eladásokat vizsgáljuk, akkor az Apple-nek most először sikerült felzárkóznia olyan gyártók közé, mint a Lenovo, HP, Asus vagy Dell, miközben az amerikai piacon a harmadik helyen ülnek.

gartner_4Q15_global

A legelső táblázaton a világszintű eladásokat láthatjuk a legutóbbi negyedévben. Összesen 75,7 millió gépet értékesítettek, ami 8,3 százalékos csökkenést eredményezett az előző év ugyanezen időszakához képest. Jó hír viszont az Apple az egyedüli vállalat, akinek sikerült növekedést elérnie. Ugyan csak 2,8 százalékos emelkedésről beszélünk, ami által 5,67 millió gépet sikerült értékesíteniük. Legnagyobb csökkenést viszont az egyéb gyártók érték el, akik az előző év folyamán 22,6 millió gépet értékesítettek, míg legutóbb csupán 18,9-et.

gartner_4Q15_us

A második táblázaton az amerikai piac alakulásai láthatóak, ahol immáron a harmadik helyen áll az almás vállalat. Összesítettben szintén csökkenés figyelhető meg, melynek mértéke 3,1 százalék volt. Jó hír viszont, hogy itt is növekedést könyvelhetett el magának az Apple, hiszen 100 ezerrel több gépet adtak el az előző időszakhoz képest. Említésre méltó a Lenovo, ugyanis ők érték el a legnagyobb mértékű, 21,1 százalékos növekedést. Ha pedig a csökkenést nézzük, akkor itt is az egyéb gyártók könyvelhettek el maguknak 17,3 százalékos visszaesést.

gartner_4Q15_us_trend

A legutolsó diagramon pedig ismételten az amerikai piacé a főszerep, ahol az Apple népszerűsége látható évekre lebontva. Szemmel látható, hogy növekvő tendenciát mutatnak az eladások, hiszen 2006-ban még csupán 4 százalékos megoszláson voltak az Apple gépei, míg a legutóbbi időszakban már 12,8 százalékos szeletet tudhatnak maguknak.

Ne feledjétek, hamarosan megtartják a 2016 Q1-es pénzügyi konferenciát, amiből újabb érdekes dolgok fognak kiderülni. Például az, hogy hány iPhone-t, iPad-et és Mac-et értékesítettek az októbertől decemberig tartó időszakban.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!