Mit várhatunk 2016-ban az Apple-től?

HusztiD 2016.01.02. 10:26 Apple, Apple Watch, iOS, iPad, iPhone, Kiemelt hírek, Mac, OS X 6 db 1,914

400_300_Apple_Cube_reopens_2011_DSC_0117_rm_verge_1020_gallery_post_large_verge_medium_landscape_

Emlékezetes volt a tavalyi év az Apple számára, hiszen olyan termékeket dobtak piacra, mint a régóta várt Apple Watch okosórát, az iPhone 6s-t és a 6s Pluszt, a negyedik generációs Apple TV-t vagy az év utolsó előtti hónapjában a gigantikus tabletet, az iPad Prót. Az okosóra megjelenésével egy teljesen új területre tört be az Apple, az okostelefonokban debütált 3D Touch funkció tovább emelte a mércét, illetve a 12,9 colos táblagéppel kiadták a legnagyobb iOS eszközt.

Ha a szoftvereket nézzük, akkor azokból is volt bőven: iOS 9, watchOS 2, OS X El Capitan és a tvOS. Természetesen az új termékek megjelenésével szükség volt ezekre egyaránt, azonban idén szintén hatalmas fejlesztéseket várhatunk a kaliforniai vállalattól.

Most pedig nézzük meg sorjában, hogy milyen újdonságokat várhatunk 2016-ban a kedvenc tech vállalatunktól.

Apple Watch 2

A legutolsó pletykák alapján a második generációs Apple Watch-ról márciusban hullhat le a lepel, pontosan egy évvel az elődje bemutatása után. Ha hihetünk ezeknek a szóbeszédeknek, akkor az új órában olyan szenzorok lesznek, melyek a bőr vezetőképességét, a vér oxigénszintjét és magát a vérnyomást képesek lesznek megállapítani. Ezen felül várható, hogy a készülék egy kicsivel vékonyabb kialakítást és FaceTime kamerát kap.

Egyelőre azonban nem tudott, hogy az első generációs óra szíjai kompatibilisek lesznek-e az újjal, de erre feltehetően igen lesz a válasz, hiszen annyi féle-fajta kiegészítőt lehet hozzá megvásárolni, ami miatt nem elhanyagolandó ez a tényező. Ugyan még az sem tudott, hogy valamivel megnövekszik-e az Apple Watch üzemideje, ám ha valóban vékonyabb kialakítást szeretne az Apple, akkor feltehetően a felhasználóknak megint le kell mondaniuk az akár két vagy többnapos üzemidőről.

applewatchtrio

iPhone 7 és iPhone 7 Plus

Talán ez az a termék, amire a legtöbben várunk. Az iPhone 6s és 6s Plus megjelenését követően már nem egy pletykát olvashattunk az idén ősszel érkező telefonokról, melyről most összeszedtük a legjavát.

Várhatóan az Apple idén szeptember közepén mutatja be az új készülékeket, továbbá ezen hónap végén dobják piacra. Feltehetően marad a 4,7 és 5,5 colos kivitel, ám ettől függetlenül minimálisan kisebbek lehetnek a telefonok – mivel több forrás úgy állította, hogy az almás mérnökök jobban lefaragnak a kijelző pereméből.

Másik nagy újdonság az LCD elhanyagolása lehet, hiszen egyes szóbeszédek szerint már idén AMOLED technológiára válthat az Apple. Ez kicsit ellent mond a legtöbb pletykának, hiszen azok alapján leghamarabb az iPhone 7s-ben debütálhat ez a technológia – ősszel mindenesetre kiderül. Várható  továbbá egy jobb, második generációs 3D Touch, amit a jelenleg piacon lévő modellekben mutatott be az Apple.

iphone-6s_6s_plus_featured-800x352

A kamera feltehetően marad 12 megapixeles, azonban sokkal jobb minőségű képeket lehet vele csinálni. Akadtak még olyan szóbeszédek, hogy az iPhone 7 2 GB RAM-mal, míg a nagyobbik testvére 3-mal kerül forgalomba. Erre ugyan nem nagy az esély, de érdemes róla szót ejteni.

Hogy dizájnra milyen lesz az új telefon, arról egyelőre semmit nem tudni. Viszont voltak olyan feltevések is, hogy a mérnökök teljesen újratervezték a készülék házát, aminek köszönhetően új antennakialakítást kap a készülék – ergo lehetséges, hogy az iPhone 7 már elhanyagolja az antennacsíkokat.

iPhone 6c

A másik népszerű termék az iPhone 6c, amiről szintén sokat olvashattunk már. Az eddigi hírek szerint idén tavasszal, egészen pontosan akár már április folyamán kerülhet kereskedelmi forgalomba. Érdemes ezt az információt óvatosan kezelni, hiszen az Apple semmit sem erősített meg.

A telefon hardveresen pedig az iPhone 6s-hez fog hasonlítani: A9-es processzor, 2 GB RAM, 12 megapixeles kamera és Touch ID. Elvileg a 3D Touch kijelzőt nem kapja meg a 4 colos telefon, de ettől függetlenül gyorsaságban teljesen megegyezhet egy iPhone 6s-sel.

iphone_screen_sizes

Talán már mindenki tudja, de a 6c az fém helyett műanyagborítást kap, továbbá az ára is olcsóbb lesz a jelenleg piacon lévő testvéreihez képest – egyelőre nem tudni, hogy mennyivel.

iPad Air 3

Nagy meglepetésre az Apple tavaly nem mutatta be az iPad Air 3-at. Helyette inkább egy iPad Mini 4-et és egy iPad Prót kaptunk. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján idén várható az Air 3 bejelentése. Pontos bemutatásról ugyan nem tudni, de elvileg tavasz és nyár között kerülhet rá sor (nem kizárt, hogy az Apple Watch 2-vel karöltve jelentik be márciusban).

Talán ez az eddigi egyetlen olyan termék, amiről szinte semmit sem tudunk, hiszen egyelőre nem szólt róla szinte semmilyen pletyka. Bizonyos feltevések szerint az Air 3 az iPad Pró hardverét kapja meg, de erre egyelőre senki se vegyen mérget. Már csak azért sem, mivel a Pro az a nevéből adandóan inkább professzionális felhasználásra lett kitalálva, még az Air vonal inkább azoknak, akik nem munkára használják.

ipadair2-800x130

Reméljük márciusra többet fogunk tudni!

MacBook Air

Tavaly áprilisban bemutatták az új MacBook családot, amelynek köszönhetően erősen kérdésessé vállt az Air vonal jövője. Az új MacBook gépek ugyan gyengébb hardvereket kaptak, mint az Air vonal, így sokkal könnyebb és vékonyabbak lettek, aminek ellenére belekerült egy Retina kijelző.

A madarak csicsergése alapján az Apple továbbra is életben tartja a 13-as modellt, esetlegesen bevezet egy új 15 colosat is, amelyek elvileg az idei év harmadik negyedévében fognak megjelenni (a WWDC konferencia környékén – elvileg). Egyelőre azonban semmi konkrétumot nem tudni róluk. Vélhetően új és jobb hardvereket kapnak, esetlegesen pedig minden modell alap Retina kijelzővel érkezhet.

retinamacbookpromacbookair-800x167

Esélyes, hogy az új Air vonal már az Intel Skylake chipjeivel lesz felszerelve, aminek köszönhetően 10 százalékos CPU és 34 GPU teljesítményt ígérnek. Pluszban nem árt megfeledkezni a kisebb fogyasztásról sem, így egy kicsivel megnőhet a 2016-os Air modellek üzemideje egyaránt.

MacBook és MacBook Pro

Egyelőre ezekről sem tudni semmi konkrétat, de szokáshoz híven az Apple ismételten frissíteni fogja őket. A jelenleg piacon lévő MacBook Pro gépeket még tavaly év elején dobták piacra, így vélhetően most is tavasszal, illetve legkésőbb nyáron kerülhet sor a frissítésre – már ha az elmúlt évek statisztikáit követjük. Az áprilisban megjelent MacBookra egyaránt várhat egy frissítés, ugyanakkor esélyes, hogy az Air vagy Pro termékekkel együtt adják ki.

Természetesen mindkét gépnél kisebb teljesítménybéli növekedésekre számíthatunk. Vélhetően a Pro szériás gépek a Skylake U szériás processzorait, még a mezei MacBookok a Skylake Core M chipeket kapják meg. Ezeknek köszönhetően néhány százalékos gyorsulást és hosszabb üzemidőt várhatunk.

retina_macbook_elcap_roundup_header

Nem mellesleg a MacBook Pro modellek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy remélhetően az Apple frissíti az alap 13-as modellek háttértárát, ugyanis a jelenleg piacon lévő gépek alapból 128-as SSD-vel vannak felszerelve. Reméljük, hogy idén már 256-ra teszik a minimumot, ami szintén nem sok, de sokkal jobb lenne, mint a jelenlegi.

iMac

A tavalyi év folyamán az Apple bemutatta a 21,5 colos 4K-s iMac-et, illetve az összes 27-es modellt 5K felbontásúra növelte. Természetesen ezek megmaradnak, azonban nem nagy rá az esély, hogy idén az összes kisebb modell alapból megkapja a 4K felbontást – talán jövőre.

Természetesen az iMac családnál egyaránt várható az új Skylake processzorok megjelenése, ami mellé Iris és Iris Pro grafikuskártyák kerülnek, melyek szintén megnövekedett teljesítményt hoznak. Vélhetően ezt a termékcsaládot egy évvel később, azaz 2016 őszén frissítheti az almás vállalat.

New-iMacs-2015-800x648

Szoftverek

iOS 10

Ahogyan azt már évekkel ezelőtt megszokhattuk, a nyári WWDC alkalmával bemutatásra kerül a legújabb iOS, majd a következőgenerációs iPhone modellek megjelenése előtt nem sokkal publikusan letölthetővé válnak. Egyelőre ugyan nem tudni, hogy milyen fontosabb funkciói lesznek az új rendszernek, de nagy valószínűséggel marad az iOS 7-ből megismert flat dizájn, illetve esélyes, hogy ezúttal inkább a biztonsági funkciókra megy rá az Apple, hiszen az utóbbi időszakban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek erre a témára.

OS X 10.12

Természetesen az OS X kapcsán is a WWDC-n hallhatunk majd először, a végső megjelenésre pedig ősz környékén kerülhet sor. Egyelőre erről sem tudni sok mindent, de vélhetően a programozók itt is a stabilitásra és biztonságra mennek rá, hogy minél gördülékenyebbé tegyék a felhasználói élményt.

iOS9-780x493

watchOS 3

Az Apple nem habozott a watchOS kapcsán, hiszen az áprilisban megjelent okosórához már szeptemberben kiadta a második fő rendszert, ami számos újdonságot hozott. Vélhetően hasonló lesz a helyzet a watchOS 3-mal, hiszen több hibajavítást és extra funkciót rejthet magában. Nem mellesleg esélyes, hogy az új rendszer már a második generációs Apple Watch-csal kerül kiadásra.

tvOS 10

A negyedik generációs Apple TV-vel karöltve megérkezett a tvOS, amely egyik újdonsága az App Store megjelenése volt. Egyelőre ugyan nem tudni, hogy mit tervez vele az Apple, de ha az iOS vonalhoz hasonlítjuk, akkor esélyes, hogy idén (akár a WWDC berkein belül) bemutatásra kerülhet a tvOS 10, amely vélhetően számos újdonságot hozhat a jelenlegihez képest. A nyári bejelentéstől függetlenül elképzelhető, hogy ezt is szeptember-október környékén teszi elérhetővé az Apple a nagyközönség számára.

Egyéb termékek

Ötödik generációs Apple TV

Annak ellenére, hogy a tavalyi év végén jelent meg a legújabb Apple TV, a hírek már az ötödik generációsról szólnak. Egyelőre ugyan nem sok információt tudni róla, de egy szóbeszéd szerint a készülék egy sokkal erősebb CPU-t kap, amelynek köszönhetően akár játékkonzol is válhat a set-top boxból. Bár ez talán attól is függ, hogy mennyire lesz sikeres a tvOS féle App Store és attól, hogy mennyien fognak rajta játszani.

iPad Pro 2

Erről a termékről egyelőre nem szólnak a pletykák, de ettől függetlenül már sokan várják, hiszen többen úgy vélik, hogy egy-egy új Apple terméket nem szabad megvásárolni, csak akkor, ha már kijött a második vagy harmadik generációs testvére. A jelenleg piacon lévő iPad Pro piszok gyors, egyedüli hátránya csupán a 3D Touch kijelző hiánya lehet. A hírek szerint az Apple egyelőre gondokkal küszködik, hiszen a nagyobb kijelzőkre még nem tudja elhozni a nyomásérzékeny funkciót, de ez idővel úgyis változni fog. Vélhetően a második vagy harmadik generációs tablet már megkapja ezt a funkciót.

Apropó. iPad Pro 2 megjelenés? Vélhetően ennél a terméknél 18 vagy 24 hónapos frissítési ciklusra fog átállni az Apple. Elég csak az iPad Air 3 példáját megnézni, amit 12 hónap után még nem frissítettek.

ipad-pro-800x395

iPad Mini 5

Ha az elmúlt évek statisztikáit nézzük, akkor idén ősszel az almások piacra dobják az ötödik generációs iPad Minit. Hogy hardveresen milyen lesz, arról egyelőre nem tudni, hiszen a jelenleg piacon lévő modell nagyjából megegyezik az Air 2-vel. Sőt, olyan pletyka is felmerült, hogy idén nem kerül frissítésre a Mini vonal, csupán jövő tavasszal, így akkor kaphatja meg az iPad Air 3 hardvereit az ötödik mini.

Mac Pro

Legutóbb 2013-ban frissült a Mac Pro, így remélhetően idén a kaliforniai vállalat kiadja a legújabb modelleket. Hogy pontosan milyen lenne hardveresen, arról vitázni lehetne, de a feltevések szerint az Apple vár az E5 V4 Broadwell-EP chipekre, aminek megjelenésével az idei év közepén vagy legkésőbb a harmadik negyedévében frissülhet a Mac Pro.

2013_mac_pro

Mac Mini

Végezetül elérkeztünk a Mac Minihez, amit legutoljára 2014-ben adtak ki az Intel Haswell processzoraival. Feltehetően idén erre is sort kerít az Apple, hiszen ráállhatnak a 2 éves frissítési ciklusokra. Ha minden jól megy, akkor ez a gép egyaránt megkapja az új Skylake processzorokat. Ha pedig helyesek a feltevések, akkor a 2016-os Mac Mini valamikor tavasszal, a MacBook családdal együtt kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 6 db

 1. SirPiki - 2016.01.02. 15:25

  Sziasztok!
  Olvastam még valahol, h az Apple felvásárolt egy céget, ami a Siri-t erősen kritizálta, mivel Siri nem fejleszti ( tanul ) magát. Erről tudtok valamit? Várható valami fejlesztés?

  • HusztiD - 2016.01.02. 15:35

   Az elmúlt év folyamán 10-nél is több vállalatot vásárolt fel az Apple. Vélhetően az iOS 10-re már egy fejlettebb Sirit fogunk kapni, de hivatalos információ nincs ezzel kapcsolatosan.

 2. Istvan - 2016.01.03. 10:51

  A Macbook Pro johetne mar….! :)

 3. nylontacsko - 2016.01.03. 12:29

  Egyszerűen nem értem, hová ez a “rohanás”.
  Nem tesz ez jót az új eladásoknak sem (idővel), sem pedig a használt piacnak.
  Korábban az egyik fő ismérve az Applenek az értékállósága volt (vagy még talán most is az), de ilyen iram mellett ez az ismérv könnyen elveszíthető.

 4. strucc007 - 2016.01.03. 21:20

  Hat valamit csinalhatna az Apple az ATV app storejaval, h sokkal tobb app legyen ra. Pl engedne feltelepiteni az iPad appokat, mert a mostani kinalat eleg gyer. Megveszi az ember a kutyut, orul, aztan rogton csalodik is, mert alig van ra app… Es ezt ertsetek szo szerint. Sajnos. Valahogy kotelezni kellene a fejlesztoket, h minden app legyen univerzalis, iPhone/iPad/ATV ready eleve.

 5. strucc007 - 2016.01.03. 21:23

  “Már csak azért sem, mivel a Pro az a nevéből adandóan inkább professzionális felhasználásra lett kitalálva, még az Air vonal inkább azoknak, akik nem munkára használják.”

  Ha ezt az Apple is igy gondolja, akkor nem lat tisztan. Ki a fene akar egy Pro nagysagu behemot valamit magaval cipelni? En pl siman dolgoznek (szoktam is, ha SOS be kell jelentkeznem a melos halozatra) egy kisebb, akar iPad mini nagysagu tabletrol is. Es orulnek, ha ezek is tamogatnak a Pencil-t is, h teljesen papir mentes legyen a haztartasom.

Szólj hozzá Te is!