iOS 9.2, OS X 10.11.2, tvOS 9.1, watchOS 2.1; ismét fizet a Samsung – mi történt a héten?

HusztiD 2015.12.13. 14:53 Apple, Kiemelt hírek 0 db 365

Újra összeszedtük a hét legérdekesebb híreit, ahol többek között az új szoftverek megjelenése volt a fő téma. Természetesen voltak egyéb említésre méltó hírek, így aki valamiről lemaradt volna, az nyugodtan pótolhatja.

screen-shot-2015-12-08-at-13-54-29

Új szoftverfrissítéseket adott ki az Apple

Kedd este folyamán az Apple minden szoftverfrissítést kiadott, amit csak el tudtok képzelni. Kaptunk iOS 9.2-t, OS X 10.11.2-t, tvOS 9.1-et és watchOS 2.1-et. Hosszú lenne felsorolni az újdonságokat, így aki lemaradt volna, az itt olvashat a legújabb iOS-ről, míg az OS X és tvOS párosáról itt, valamint a magyar nyelvvel debütált watchOS 2.1-ről meg itt. Fontos megemlíteni, hogy a legújabb iOS megoldotta az iPad Prót érintő komoly problémát, így erősen ajánlott frissíteni!

ios_9_ipad_iphone

157 milliárd forintnyi kártérítést fizet a Samsung

Bizonyára sokat hallottatok már az Apple és Samsung tárgyalásairól, hiszen a két vállalat között már évek óta mentek a különböző szabadalmi perek. Újabb fejezettel zárult a történet, hiszen a Samsung beleegyezett, hogy 548 millió dollárnak, azaz 157 milliárd forintnak megfelelő összeget fizessen az Apple számára a szabadalmaik megsértéséért. Az előző héten a koreai vállalat az Egyesült Államok Kerületi Bíróságánál elmondta, hogy egyezségre jutottak az Apple-lel. Ezen belül a Samsung teljes kártérítést fizet az almások számára, amire december 14-én kerül sor.

apple_samsung-696x336

Kutcher féle Jobs sikeresebb, mint az új film?

Vitatkozni lehetne, hogy melyik film avagy színész a jobb, hiszen mindenkinek más és más jön be, illetve mások az elvárásaik. Két éve jelent meg az Ashton Kutcher alakította Jobs film, ami nem volt igazán nagy siker. Ennek ellenére Aaron Sorkin és Danny Boyle párosa nekivágtak egy új Steve Jobs filmnek a Universal Pictures támogatásával, amiben Michael Fassbender alakította az egykori vezérigazgatót. A Box Office szerint a Steve Jobs októberi rajtjától 17,8 millió dollár bevételt produkált, míg a két éve megjelent másik film csak 16,1 milliót. Ha  nemzetközi bevételeket vizsgáljuk, akkor ott viszont fordult a helyzet, hiszen a két éves film 35,9 milliót, míg a Sorkin féle 24,8-at hozott.

kutcher_jobs-640x426

A film sikertelensége ellenére Golden Globe jelölést kaptak a film színészei és forgatókönyvírója.

Újabb vízállósággal kapcsolatos szabadalom látott napvilágot

A legutóbb nyilvánosságra került szabadalom leírásban egy olyan elektronikai eszközről van szó, aminek a portjainál egy úgynevezett öngyógyító elasztomerrel található. A csatlakozóknál lévő elasztomer lényegében megvédi az elektromos eszközeinket a külső veszélyektől, mint például a por vagy a víz, ugyanakkor mégsem torlaszolja el teljesen a portokat. Amikor tölteni szeretnénk a készüléket, akkor az elasztomer képes lenne átmenetileg megnyílni, majd miután lecsatlakoztattuk, akkor öngyógyítással újra visszaáll a régi formájába, ami által védve lesznek a csatlakozók.

iphone-6-may-be-water-resistant

Best of 2015

A szokásokhoz híven az Apple idén újra összeszedte azokat a játékokat, programokat, könyveket és zenéket, amelyek szerintük a legjobbak voltak az App Store és iTunes Store kínálatában. Ha lemaradtatok volna róla, akkor érdemes bepótolni, hiszen ezek voltak az elmúlt egy év legjobb alkotásai. Részletesen itt tájékozódhattok.

12314279_1256827124333002_1077699019320144182_o

További érdekességek

A hét legelején megnézhettük a decemberi hangulatos drónvideót a Campus 2-ről, továbbá kiderült, hogy egy szoftverfrissítésnek köszönhetően 5 millió Fordban érhető el Siri. A vállalat már gőzerővel készül a következő generációs Apple TV-n, amely sokkal erősebb lesz, továbbá láthattunk egy komplett iPad összehasonlító videót, melyben az összes eddig megjelent almás táblagépek szerepelnek. Nem sokkal később négyszeresére hízott az iTunes Match, a Google Maps pedig háromszorosan szárnyalta túl a Google Maps-t, majd nagy döbbenetünkre megtudhattuk, hogy a Microsoft lenyomta az Apple tablet eladásait, amire még nem volt példa. Ha mindez nem lett volna elég, a hét közepén megtudhattuk, hogy további nagy igény mutatkozik egy új 4 colos iPhone után, végül pedig olvashattunk a Csak köszönj kampányról.

15206-11332-applewatch-nightstandmode-l

A hét második felében kaptunk egy új Apple TV reklámot, továbbá felmerült, hogy jövő márciusban bemutatkozik az Apple Watch 2 és iPhone 6c párosa. A héten megjelent Smart Battery Case kapcsán mesélt Tim, hogy miért olyan amilyen, végül az iFixit csapata szokásukhoz híven ezt is szétszedték. A napokban megjelent Siri mellé Cortana, akinek egyelőre nem sok értelme van, ugyanis erősen korlátozott képességekkel rendelkezik az almás rendszereken. Végül a hétvége előtt kiderült, hogy továbbra is nagy az Apple Watch iránti érdeklődés, majd kaptunk egy iOS 9.2 vs 9.1 összehasonlító videót végül pedig felmerült egy újabb híresztelés, hogy hamarosan a GoPro-t is felvásárolhatja az Apple.

Szombaton azt boncolgattuk, hogy kezd-e mohóvá válni az Apple. Érdemes elolvasni a hosszú cikkünket, hiszen azt veséztük, hogy mi lehet a baj az Apple jelenlegi stratégiájával, amiért akár ronthatnak a felhasználói élményen.

Ezek voltak az ötvenedik hét legérdekesebb hírei. Hogy jövő hétre mi várható, azt egyelőre nem tudjuk, de nagyobb kaliberű dolgokat idén már nem várhatunk az Apple-től, hiszen pont ezen a héten adták ki a legújabb szoftverfrissítéseket.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!