Ismételten kezd mohóvá válni az Apple?!

HusztiD 2015.12.12. 15:11 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 18 db 2,394

1995-ben, két évvel azelőtt, mikor Steve Jobs visszatért az Apple-höz, a vállalat komoly gondokkal küszködött egészen a kilencvenes évektől kezdve. Az ikonikus vezérigazgató felismerte a problémát, s lényegében kijelentette, hogy az Apple mohóvá vált.

apple-greedy-steve-jobs

Azóta természetesen sok minden változott. Az Apple lényeges piaci megoszlással rendelkezik mind a személyi számítógépek és az okostelefonok piacán, ami jól mutatja, hogy a növekedés és a profitálás nem teljesen arányos. Ettől függetlenül érdemes elgondolkodni rajta, hogy merre megy tovább korunk egyik legnagyobb vállalata. A rövid távú, inkább profitorientált megoldást választja, avagy a hosszú távút, ahol a vásárlók terén a márkához való lojalitást választják?

Sokaknak közülünk például még mindig nem tetszik az a koncepció, hogy az Apple 2015-ben 16 GB-os iPhone-t árul. Persze erről lehetne vitatkozni, hogy jó-e avagy rossz, hiszen minden embernek másak az igényei, más a megfelelő. Viszont nem olyan régen megjelent az app thinnig funkció, ami pont erre jelent megoldást, hiszen egy alkalmazás jóval kevesebb helyet foglal általa. Vagy megemlíthetjük az iCloudot egyaránt, hiszen ma már több adatot a felhőben tárolunk. Ugyanakkor a nemrég bemutatkozott Apple Music szolgáltatás sem elhanyagolandó, hiszen aki előfizet, az miért ne a felhőből streamelne, minthogy a telefonján tartson több gigányi zenét?!

Ezek a viták egy napon értelmet nyernek. Erre akkor kerül sor, amikor bevezetik a kedvezőbb áron történő internetelérést. Erről vitatkozni lehetne, hogy nálunk Magyarországon mennyiért vásárolhatunk meg különféle internetcsomagokat a szolgáltatóktól, de az idő előrehaladtával várhatóan kedvezőbb feltételekkel rendelkeznek. És itt érdemes megemlíteni, hogy Amerikában van korlátlan mobilinternet használat, míg sok országban még 3G sincs megfelelően kiépítve. Ezek alapján teljesen egyenlőtlenek az esélyek.

Ha metrózunk, akkor általában nincs internetelérésünk. Ha sokat utazunk, akkor azt vehetjük észre, hogy sok helyen még LTE sincs, ami tovább nehezítheti a helyzetet. Ha tömegközlekedési eszközökkel megyünk, ahol van WiFi elérhetőség, akkor az minden bizonnyal csigalassú. Ennek kapcsán jelenleg kevésnek tűnik a 16 GB-os modell, hiszen mindent a telefonunkon kell tárolni, így a legtöbben egy 64-est választanak alternatívaként, ami egy kicsivel többe kerül.

ram

Ha a memóriát nézzük, akkor az Apple éveken át egy gigabájt RAM-mal pakolta meg a készülékeit, ami miatt többen panaszkodtak. A konkurenseknél gyakori volt a 2 GB, de az almások megmutatták, hogy a kevesebből is lehet többet kihozni, ha ésszerűen használják fel. Ettől függetlenül több felhasználó panaszkodott, hogy az Apple miért nem duplázza meg. Jól jött volna, hiszen ha sokat böngészünk a Safariban akkor sok inaktív tabbal találkozhattunk, ugyanis a készüléknek nem elég memóriája, így mindig be kell töltenie az oldalakat. Az Apple a felhasználói élményt kockáztatta az iPhone 6s előtt kiadott modelljeinél annak érdekében, hogy megspóroljanak pár dollárt.

Aztán itt vannak az új Retina kijelzővel szerelt iMac modellek, ahol az Apple csökkentette az SSD méretét a FusionDrive-val szerelt gépek esetében. Korábban, ha egy terabájtos FusionDrive-val rendeltük a gépeket, akkor ahhoz 128 gigabájtnyi SSD-t kaptunk, míg az új masinák már csak 24-et. Ennek kapcsán lehetne vitázni, hogy tulajdonképpen hogyan és miért történhetett meg mindez. Ha azt nézzük, akkor sok felhasználó számára elég az a 24 GB az egy terabájt mellé, viszont lesznek, akik kevesleni fogják. De akkor is! 100 giga az 100 giga… Akár az új 13-as Retinás alap MacBook Pro modellt is felhozhatnánk, amiben csak 128 GB-os SSD van. Az úgynevezett professzionális felhasználásokra nem lesz elég ennyi háttértár még egy alap modellnél sem közel félmillió forintos áron…

És mit lehet ezekből levonni? Azt, hogy az Applenek jelenleg nem kellene spórolnia a komponenseken. Ha korábban megkapják az iPhone tulajok a 2 GB RAM-ot, vagy az iMac tulajok azt a plusz 100 GB-ot, akkor sem kellett volna észveszejtően sokat belefektetni az almásoknak. Cserébe viszont kockáztattak és feláldoztak némi negatív felhasználói visszajelzést produkálva.

iphone-6-side-view

Lehetne vitatkozni azon is, hogy az Apple feláldozzon-e pluszba pénzt avagy sem. Nézzük meg a legutóbbi felmérések egyikét. Kiderült, hogy a kaliforniai vállalat egymaga 94 százalékos profittal rendelkezik az okostelefonok piacán. Ennek kapcsán nem lenne oka az Applenek csökkenteni az árain, viszont javíthatnának a már említett problémákon, hogy több felhasználó kedvében járjanak.

Ha az Apple nem lenne ennyire takarékos, hogy pár dollárt megspóroljon a készülékein, akkor valamivel emelkedhetne az úgynevezett prémium pozíciója. Oké, egy iPhone esetében 10-20 dollár körüli összeget kellene lenyelniük, Mac terén pedig egy kicsivel többet, de nem nagyobb elégedettséggel vásárolnának az emberek, ha egy fokkal jobb terméket kapnak?! De igen!

A vásárlók tudják, hogy miért fizetnek többet egy Apple termékért, hiszen nem csak prémium készüléket kapnak, hanem felhasználói élményt egyaránt. Ugyanakkor aki almás produktumokat vásárol, az boldogan teszi, hiszen tudja, hogy összességében egy prémium kategóriás terméket kap. A kaliforniai vállalat pedig több módon is felajánlja ezeket. A termékek dizájnja fantasztikus. Az operációs rendszer nagyszerű. A vásárlói kiszolgálás páratlan. Mindezek felett az ökoszisztéma sokkal jobb, mint bármi más, ami a piacon elérhető.

apple-12q2-macbook-pro-ret-angleopen-lg

Az egyedüli állandó dolog a tech iparban a változás. Vegyük például a Microsoft féle Windows operációs rendszert. Eleinte csupán személyi számítógépekre volt elérhető, majd az idő előrehaladtával a mérnökök elmentek egy teljesen másik irányba, aminek köszönhetően már okostelefonokon és tableteken is jelen van. A redmondi óriás elkezdett a hibrid eszközökre koncentrálni, melynek köszönhetően közelebb hozta a tableteket a laptopokhoz (lásd a Surface családot). Ezzel a lépéssel a Microsoft bevezetett egy integrált ökoszisztémát. Hasonló, mint amilyet az Apple bevezetett, ám még idő kell, mire kiforrja magát.

Akár megnézhetjük a Google-t is egy példának. A vállalat ökoszisztémája nagyon közeli rivális állapotban áll az Apple-lel. Egyedüli gyenge pontja, hogy magát az ökoszisztémát túlnyomórészt a mobilokhoz igazítják. A legtöbb Android felhasználó egy Windows PC-vel rendelkezik. Sem a Google vagy Microsoft nem tud olyan zökkenőmentes felhasználói élményt adni a személyi számítógép és okostelefonok között, mint amilyet az Apple kínál.

De… A Chromebook család közelebb áll a laptopokhoz, abban az esetben, ha azt nézzük, hogy mire használják az átlagfelhasználók. Mielőtt bárki félreértené, érdemes azért megjegyezni, hogy egy Chromebook nem ér fel egy MacBook-kal. Az ötlet képes hamar elvérezni, hiszen hasonló problémákkal küzd, mint a már említett 16 GB-os iPhone. Szükségeltetik hozzá állandó internetkapcsolat, hogy maximálisan kihasználjuk, amivel a mai világ még nem rendelkezik.

apple

Ennek ellenére elég erővel rendelkeznek és az offline funkcióik kielégítik a legtöbb embert, így a Chromebook már mégsem néz ki annyira gyenge ellenvetésnek. Sőt, közülük még akár a MacBookok-hoz is hasonlíthatunk stílusban. Adjunk egy kis időt a Google-nek és valószínűleg egy olyan komplett mobil/asztali ökoszisztémával áll elő, amit akár az Applehöz is hasonlíthatunk.

Hangsúlyozom, hogy ez nem egy Apple-temető poszt, hiszen távol áll tőle. Viszont az Applenek talán nem ártana jobban odafigyelnie a felhasználóira, ha emelni szeretné a felhasználói élményt. Persze legtöbb embernek elég az egy giga RAM, a 16 GB háttértár vagy a FusionDrive esetében a 24 GB-os SSD. A lényeg végül az, hogy minden megfelelően működjön. Az hogy milyen változások vannak évről évre, lehet hogy csak az igazán fanatikusokat érinti. Viszont az átlagfelhasználók nagy része megnyugodhat, hiszen igényeiket simán kielégíti az Apple. Az meg persze már másabb dolog, hogy aki többre szeretné használni a készülékét, az többet fizessen a jobb hardverekért.

A kérdés tehát adott. Mi lett az Apple-lel? Kezd újra mohóvá válni, mint a Steve Jobs előtti időkben? Mit gondoltok?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 18 db

 1. Gábor - 2015.12.12. 15:50

  Ennél nagyobb bullshitet még nem láttam.. Az cikk írója minden egyes problémát megmagyaráz valami agyatlan kifogással, aminek az a vége, hogy “de végülis ez jó nekünk, átlagfelhasználóknak”.
  Kezjük az elejétől:

  A 16 gb-ról lehetne vitázni, de megemlíthetted volna, hogy egy teljes Apple termékcsaláddal rendelkező user is és egyetlen iPoddal rendelkező user is 5 gb tárhelyet kap. Na ez szánalmas..

  “az miért ne a felhőből streamelne, minthogy a telefonján tartson több gigányi zenét?!” – Mobilinternet keret? Ha amerikát veszed alapul, ahol egyébként a korlátlan csomagokat sem ingyen adják, akkor viszont még mindig nem hallottál az akkumulátor üzemidőről..

  A 3G lefedettséggel egyet értek, ez itthon is elég gyér, de azt kijelenteni hogy az LTE hiánya megnehezít valamit az durva. Mihez nem elég a 3G?

  1 TB Fusion Drive – azon felhasználónek akinek 1 TB helyre van szüksége, annak nem elég a 24 gb rendszerre, de egyébként egy átlagfelhasználónak sem. Vitázni nem érdemes ezen, hogy hogy történt, ez megint amolyan Apple féle pénztárca kérdés ahogy a macbook pro 128 gigás ssd-je is..

  Az én véleményem pedig az veled ellentétben, hogy ekkora profit mellett egy centet sem szabadna emelni az árakon, amellett, hogy jobb minőségű ellenszolgáltatást kap a user.

  • HusztiD - 2015.12.12. 16:05

   Próbáltam egyaránt pozitív és negatív dolgokat felhozni.
   Amiket példának hoztam fel, azok olyan termékek voltak, amelyek népszerűbbek, mint mostanában egy iPod. Egy iPhone esetében ma már elfogadhatatlan a 16 GB, de amíg nem lesz kiépítve rendes hálózat, addig ez így is marad. Ha nálunk is lenne korlátlan internetelérés (esetleg kedvező áron), akkor az sok mindent megoldana. Legtöbben ma zenét streamelnek, ezért nem menne fölöslegesen az adatforgalom. Sokan a képeket is Dropboxban, Google Driveban vagy iCloudban tartanak. Ezek kapcsán magyarán csak az alkalmazás foglalnák a tárhelyet, de abból sem sok (bár az App Thinning pont erre lett kitalálva).
   A Mac-ek esetében meg két rétegbe sorolhatjuk a felhasználókat: az átlag és a professzionális. Egy átlagos felhasználó szinte csak netezni fog a géppel, max egy-két fotót feltölt a telefonjáról, továbbá zenét és egyéb dokumentumokat tárol. Na az ilyeneknek egy tera sok, de még talán 128 GB is. És vannak, akik többet akarnak kihozni. Na nekik pont nem mindegy 100 GB. Plusz az sem mindegy, hogy egy közel félmilliós gépben csak 128 GB SSD van, hiszen egy hosszabb terjedelmű videót nem tudnak kényelmesen megvágni rajta.
   Az árakon nem kellene emelni, ezt nem írtam, viszont az Apple benyelhetne pár dollárt azért, hogy növeljék a felhasználói élményt.

   • TigerCat - 2015.12.13. 16:40

    Érdekes kérdés a felhasználók besorolása. Én másként látom.

    Átlag felhasználó:
    Egy ismerősöm csak netezik, levelezget, filmet néz és FB-ozik. Azonban a gyerekéről és a családról több ezer fotója és jónéhány videója van a gépén. 120 GB tárhely, de még a 250 sem lenne elég neki, pedig tényleg csak teljesen hétköznapi dolgokkal foglalkozik, amikor a gépe elé ül.

    Professzionális felhasználó:
    Ezzel keresi a kenyerét. Atom stabil rendszerre van szüksége, állandó működéssel. Azonban csak táblázatokat kezel, levelezik, böngészőben futó admin felületen dolgozik, stb. A 120 GB fele is elegendő lenne…

    Félmilliós gép esetén a 120 GB szerintem kissé ciki.

    A 16 GB-os iPhone dettó. 3 éve még az i5-öt is 32-vel vettem, pedig az első okostelefonom volt. Nem mertem megkockáztatni, hogy 2 hónappal később kifogyok a helyből, ezért választottam a nagyobbat. Akkor ez még annyira nem is szúrt szemet, de mostanra már tényleg gáz.

    Az adatcsomagom 2GB havonta. Ha ezen tolnám a zenét, miközben a városban sétálok, szerintem pár nap alatt lefogyna.

    Amúgy 50 GB tárhelyre és az iTunes Match-re is előfizettem…

  • Réka - 2015.12.13. 07:36

   Kedves Gábor :) Ha téged zavar az 5 giga icloud, megemliteném neked az 50 giga vásárlási lehetőségét, mindössze 1€-ért havonta. Nekem bevállt, remélem ha még nem tudtál róla hasznos infó neked is :)

 2. Mátékovits István - 2015.12.12. 15:51

  Egyetértek. Nyílván nem ugyanaz a kettő de ha nem figyelnek esetleg elmehet melletük a világ, mint ahogy történt anno a Nokiával. Elkényelmesedett, elbizakodott mamuttá vált és… A többit tudja mindenki. Az Apple előnye mindig is az volt, hogy innovatív volt, meg tudott újulni, vagyis a többiek előtt járt. Új kategóriákat találtak ki stb. A fentebb említett finnek sírját Jobs ásta meg az iPhone bevezetésével. Most viszont nem látszik a hogy mi lesz a jövőben. Nem lesz elég kihozni a 7-es, 8-as, stb. iPhone-t. Kéne mostmár valami igazán nagy durranás, mert ha nem akkor…

 3. Dr. Alban - 2015.12.12. 16:05

  Igy van.

 4. Fatcream - 2015.12.12. 16:42

  Egyértelműen mohó az apple.., de sajnos még megteheti. Nekem i5s-em van es gondban vagyok mert 6-osra nem cserepnem le mert ocsmany samsung kulseje lett. A 7-ben bizok kicsit hatha ujjitanak…. :( Jol megy a szeker, de en is ugy hallom hogy egyre tobb iphone tulajdonos kezdi mar szivni a fogat. :( Bizzunk a jovoben es a megujulasban! :)

 5. CseTi - 2015.12.12. 17:59

  Szerintem az internet ára Magyaroszágon egyáltalán nem sok, viszonyításképpen a “fejlettebb” országokhoz. Kicsi esélyt látok arra, hogy kedvezőbb lesz valaha is.

 6. Pintyő - 2015.12.12. 18:38

  Magyarorszagon tenyleg az a szanalmas, hogy figyelned kell, mennyit netezel! A korlatlan internet szabadsaga havi fix dijert hihetetlen jo erzes!

 7. talamasca - 2015.12.12. 19:26

  Jó a témafelvetés.
  Én is az utóbbi időben folyamatosan kiábránduló vagyok.

  Az, hogy csökkenti a Fusion Drive SSD részét is pofátlanság, de ami a pálmát viszi, hogy alapból 5200-as HDD-t tesz bele egy félmilliós gépbe, az utólagos cseréket meg kezdik ellehetetleníteni!

  Az oldalukon ezt írják az iMac-ről: “A legjobb kijelzőt nagy teljesítményű processzorokkal, grafikával és adattárolóval egyesítettük egy hihetetlen vékonyságú, letisztult házban.”

  Nagy teljesítményű adattárolóval? Mi van?!

  • HusztiD - 2015.12.12. 19:50

   Na igen. Nem lenne gond az iMac-kel sem, ha nem mindent az alaplapra forrasztanának, hiszen így lehetetlen a komponensek cseréje, ha meghibásodnak.
   Amúgy én a MacBook vs MacBook Pro-t érintően égtem ki. Egy dizájnos, modern gépbe beleraknak 256 GB-t SSD-t. Egy olyan gépbe, ami csak alap feladatok elvégzésére alkalmaz, munkára nem. Közben a MacBook Pro pedig 128-tól indul, 70 ezer forintos felárért máris megduplázzák, amivel már több, mint fél millióba kerül egy ilyen gép. Ára van a minőségnek, de sajnos itt már nem csak arról van szó.

   • Gábor - 2015.12.12. 20:03

    Előző válaszodra reagálva, bocsánat, az áremelést te is az ő oldalukról értetted, én is. Az internetes tárolással kapcsolatban viszont én még mindig azt gondolom, hogy kell az offline tárhely az embernek. A katasztrofális akku idők miatt, és ahogy te is írtad, nekem a sulis wifim pl nagyon ócska, a mobilnet pedig gyenge az épületben, szóval meg vagyok lőve. A fejlett országokban ahol pl van internet ott viszont csak az akku miatt tárolnám offline a dolgaim.

    Ez a macbook vs macbook pro ssd nekem csak most esett le és milyen igazad van.. mindkét gép a félmillás kategóriában van és mégis ilyen hülyén van megcsinálva. Na ez a tipikus Apple dolog.
    Ez a javíthatóság szerintem viszont valahol jogos. A belső csatalkozók elavultak az integrált kapcsolatokhoz képest, másrészt a méret, és pl a retina macbook pro vastagsága is ennek köszönhető..

    • HusztiD - 2015.12.13. 10:58

     Ez sokban függ attól, hogy ki hogyan és mire használja a telefonját. Nekem például tetszenek ezek a felhő alapú elképzelések, de ettől függetlenül minden adatot a telefonomon tartok. És miért? Mert az a biztos. Próbáltam az Apple Music-ot, ami nem rossz, de utazás során sokszor élvezhetetlen volt, mikor olyan helyre értem, ahol gyenge a térerő. Na ilyenkor a kínlódás ment… Ugyanakkor az a baj, hogy egy óra alatt kb. 50-60 megát is képes leszívni, ami nem kevés. Aki munkahelye miatt napi egy óránál többet utazik, az hamar leforgalmazza az adatforgalmat.
     És az is fura, hogy amikor bejött az iPhone 3G, akkor a nagy szolgáltatók is alapból 1 giga nettel adták a hűségidő mellé. Most mi van, ha megnézem a csomagokat? Leggyakoribb az 500 mega, egy gigát pedig megint horror áron adnak. Ezért lenne jó, ha itt is bevezetnék a korlátlan internetelérést, de gondolom ez nálunk nem lesz még egy jó pár évig, mert akkor a szolgáltatóknak sem lenne akkora haszna…

     A másik meg, hogy vannak olyan emberek, akiknek bőven elég a 16 GB. Megveszik a telefont, de igazából a közösségi alkalmazásokon és pár zenén kívül semmit nem raknak rá. Na nekik elég lehet ez a 16 GB, és a felhő is. Nekem például kevés lenne, így marad a nagyobb tárhely, amire már büszkén lehet pakolni.

     Igen, ez a MacBook dolog kicsit idegesítő, ha jobban belegondol az ember. És innen is látszik, hogy az Apple kezd inkább a profit felé elmenni.
     Igen, valahol jogos, de nem kellene ennyire. Például aki idővel nagyobb SSD-re bővítene, akkor az miért ne tudná megcsinálni maga? Vagy aki a RAMokat szeretné duplázni? És ez a baj, hogy mikor kinézel egy gépet, de tudod, hogy nem idővel úgyis dupláznád ezeket, akkor rájössz, hogy mennyi felárat kérnek ezért. De mondom, csak az SSD esetében 70 ezer forintos felárról beszélünk, ami egyáltalán nem kevés, még akkor sem, ha a külföldi keresetekhez viszonyítjuk.

 8. iRon242 - 2015.12.13. 13:49

  @HusztiD: Próbáltad már offline elérésre letölteni a dalokat az AppleMusic-ről?

  • HusztiD - 2015.12.13. 14:57

   Persze, úgy van mind. Csak példának hoztam fel, hogy mennyit képes leszívni ez a szolgáltatás. Vannak olyanok, akiknek nincs annyi tárhelyük, hogy leszedjenek pár gigányi zenét, így nekik bizony zabálni fogja a netet.

 9. John - 2015.12.13. 16:06

  Szeintem mindíg is mohó volt mert csak annyit adnak minden évben amennyit muszáj!

 10. Bigyo - 2015.12.13. 20:09

  Nekem korlátlan nézem és beszélgetésen van (16k/hó). Én direkt vettem egy 128Gb-os 6sp-t. Anno nekem is egy 4S 32 volt és az minden normális felhasználásra elég volt. A 16-ot nem értem minek kell erőltetni. Egyébként a MacBook eseten én külső meghajtót használnak minden nem rendszeres adat használatára.

 11. Koroncz János - 2015.12.14. 03:58

  Stereo külsö hangszoró kellene:))

Szólj hozzá Te is!