Szünetre megy az App Store; jöhet a vízálló iPhone; milliárdos büntetésre számíthat az Apple – mi történt a héten?

HusztiD 2015.11.29. 14:59 Apple, Kiemelt hírek 0 db 1 472

Újabb izgalmas hetet tudhatunk magunk mögött, hiszen ezúttal is egy rakás érdekes hír várt ránk a héten. Mint azt már megszokhattátok, ezúttal is összeszedtük a hét legjobb híreit, így ha valamiről lemaradtatok volna, akkor most pótolhatjátok!

Screen-Shot-2015-06-08-at-19.24.33-780x437

Decemberben egy héten át szünetel az iTunes Connect és App Store

Az elmúlt napok folyamán a fejlesztői oldalon az almások már értesítették a fejlesztőket, hogy mielőtt szünetre mennének, adják be az új, illetve frissítésre szánt alkalmazásaikat, máskülönben a nem fognak megjelenni a karácsonyi időszakig. A közleményben az Apple továbbá megköszönte a fejlesztőknek, hogy ilyen magas letöltéseket értek el az alkalmazásaik, ami immáron átlépte a 100 milliárdos határt, ugyanakkor 25 százalékkal növekedett a tavalyi évhez képest az App Store bevétele.

app-store

Több milliárd eurós pénzbüntetés várhat az Apple-re

Európai Bizottság szabályozói azt vizsgálják, hogy az Apple és Írország kormánya adó-ügyileg szembe mentek-e a nemzetközi irányelvekkel avagy sem, illetve ebből illegális előnyt kovácsolt-e a kaliforniai óriás a rivális vállalatokkal szemben. Apple akár milliárd eurós pénzbüntetésre számíthat, amennyiben vétkesnek találják őket. Hogy mi lesz az ügy kimenetele, arról már csak jövő év elején hallhatunk legközelebb.

cook-money_1024-780x344

Hamarosan jöhetnek a vízálló iPhone-ok

Újabb szabadalom került nyilvánosságra, amit ha alkalmaznak, akkor mind az iPhone és iPad készülékek vízálló(bb)ak lesznek. A leírás alapján a készülékek kapnának egy úgynevezett port zárat. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy ha víz vagy egyéb nem kívánatos anyag éri a telefonunkat, akkor a könnyen sebezhető portokat/bemeneteket a készülék lezárná. Ilyen például a hangszóró vagy a mikrofon, ami ha beázik, akkor jócskán megnövelhetik a javítási költségeket. A leírás alapján mindenhol lennének ilyen zárak, így akár a SIM tálca is védve lenne a folyékony anyagoktól.

iphone-6-may-be-water-resistant

Fejlesztők szerint az App Store miatt nem veszik komolyan az iPad Prót

Több visszajelzésből megtudhattuk, hogy miért nem veszik komolyan az iPad Prót a fejlesztők. Az egyik ok, hogy túl drágán kínálják az igazán professzionális alkalmazásokat, amiket az ára miatt nem fognak megvásárolni, csak akkor, ha lenne trial verzió, amit jelenleg nem támogat az Apple. A másik dolog pedig a frissítésekre terjed ki, ugyanis több nagyvállalat szokott fizetős javításokkal, új funkciókkal frissíteni. Az App Store-ban erre nincs lehetőség, hiszen ha valamit már megvásároltunk, akkor onnantól kezdve ingyenesen frissíthetünk.

verge-2015-11-06_16-40-28-0

Veszélyben az Androidos készülékek háromnegyede

Az utóbbi időben a Google beismerte, hogy számukra is szükség van a teljes titkosításra, így az Android 5.0-tól kezdve bevezették a teljes lemezes titkosítást alapértelmezettként, így távoli eléréssel nem lehet feltörni a telefonokat még akkor sem, ha a kormányzati szervek kérik őket. Ez eddig nagyon jól hangzik, azonban jelenleg van egy éppen aprónak nem nevezhető hiba: a piacon lévő droidos készülékek csupán 26 százalékán fut Android 5.0 vagy annál magasabb, míg a többin korábbi rendszerek találhatóak meg, ami által könnyű célpontokká válhatnak a virtuális világban.

tile-detail-3

További érdekességek

A hét elején olvashattuk, hogy a Microsoft beszáll az autógyártásba, hiszen egyezséget kötöttek a svéd Volvóval. Nem sokkal később megtudhattuk, hogy új gyártót keresnek a kaliforniaiak az Apple Watch 2 kapcsán, majd olvashattunk a londoni Apple Pay akcióról. Nem mellesleg februárban már Kínában is debütál a fizetős szolgáltatás. Érdekes dolgokat olvashattunk az Apple akvizícióiról, hiszen a 2015-ös pénzügyi évben 15 céget vásároltak fel valamivel több, mint 11 milliárd dollár értékben. Kaptunk új iPhone 6c és iPhone 6k koncepciókat is a héten, pluszban egy fejlesztőnek hála kisebb módosításokkal iPad Prón is elérhető a 3D Touch.

Apple-Watch-2-concept-by-Eric-Huismann-780x439

Egy új elemzésből megtudhattuk, hogy 4 év múlva a Microsoft tabletjei komoly vetélytársak lehetnek az iPad-ek kapcsán, majd az iFixit szétkapta az új kiegészítőt, a Smart Keyboardot. A hét közepén bemutatkozott a legújabb iPad Mini hasonmás, ami Android mellett Windows 10-et is támogat, nem sokkal később pedig kiderült, hogy éves szinten hét hetet töltünk a telefonok kijelzőjét bámulva. Csütörtökön megkaptuk az idei karácsonyi Apple reklámot, majd kiderült, hogy milyen kérdéseket raknak fel az almások az interjúk során. Végezetül felmerült, hogy 2018-tól OLED kijelzőkre válthatnak az almások, illetve arra is fény derült, hogy mire használjuk leginkább az Apple Watch-ot.

Szombaton végül azt boncolgattuk, hogy jó-e az, ha az Apple titkosít. Főleg mostanság, a párizsi terrorcselekmények után. Érdemes elolvasni, hiszen az utóbbi időben egyre jobban támadják emiatt az Apple-t a kormányok.

Ezek voltak tehát a negyvennyolcadik hét legérdekesebb hírei. Nehéz most megmondani, hogy mi várható a jövő hétre, de vélhetően kapunk új iOS és OS X bétákat, amik ugyebár elmaradtak ezen a héten.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!