Veszélyben az Androidos készülékek háromnegyede

HusztiD 2015.11.27. 17:09 Egyéb, iOS, Kiemelt hírek 5 hozzászólás 424

Security-Hover-Click

Az utóbbi időben egyre többet hallhattunk az Apple-ről és a titoktartásról. Korábban a vállalat CEO-ja elmondta, hogy az iOS 8-tól felfele olyan titkosítást használnak, amelyet egyetlen egy kormányzat számára sem akarnak és nem is tudnak feltörni. Ennek kapcsán már olvashattunk többször, hiszen az Egyesült Királyságban nagy botrányt okozott az új törvényjavaslat.

Valahol a Google beismerte, hogy számukra is szükség van a teljes titkosításra, így az Android 5.0-tól kezdve bevezették a teljes lemezes titkosítást alapértelmezettként, így távoli eléréssel nem lehet feltörni a telefonokat még akkor sem, ha a kormányzati szervek kérik őket. Ez eddig nagyon jól hangzik, azonban jelenleg van egy éppen aprónak nem nevezhető hiba: a piacon lévő droidos készülékek csupán 26 százalékán fut Android 5.0 vagy annál magasabb, míg a többin korábbi rendszerek találhatóak meg.

tile-detail-3

A Google a New Yorki-i kerületi ügyészség hivatalánál beadott dokumentumából kiderült, hogy jelenleg a készülékek 74 százalékát képesek távolról feltörni. Ha ezt az Apple-höz viszonyítjuk, akkor láthatjuk, hogy milyen hatalmas különbség van a két vállalat között, ugyanis az almás felhasználók 91 százaléka futtat iOS 8-at, vagy annál később kiadott szoftvereket. Ez azt jelenti, hogy itt csupán az iOS eszközök 9 százalékát tudnák feltörni.

Természetesen a Google csapata is kiáll a titkosítás mellett, amit előszeretettel alkalmaznak a legújabb szoftvereikben, azonban amíg ilyen nagy fragmentáció figyelhető meg, addig nehezen fog menni. Jelen állapot szerint a droidos készülékek csaknem háromnegyede feltörhető, ami által a felhasználók is nagyobb veszélynek vannak kitéve az adatlopás kapcsán.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

5 hozzászólás

  1. Alnus - 2015.11.27. 20:12

    Ugye ezt senki nem hiszi el.
    Ejnye, ejnye ezt a naivitást :)
    Mindent simán fel tudnak törni legyen iPhone vagy droid.
    Jelentem ez csak egy kamu lufi:)))
    Ja Marketingnek jó de csak ennyi. A titkosszolgálatok jót röhögnek ezen.

    • farkas63 - 2015.12.01. 01:38

      Vannak titkosítások amiket lehetettlen visszafejteni, legyen Einstein bárki még maguk a programozojuk se tudná visszafejteni, ilyen pl. az Apple által használt iMassage szolgáltatás mögött lévő titkosítás.

  2. Apples - 2015.11.28. 13:44

    Ez miért jelent veszélyt az Androidos “készülék”-ekre? Elromlanak?

  3. Vélemény - 2015.11.29. 08:19

    Alnus: ezt a véleményedet milyen tényekre alapozod? Ha ez így van, ahogy mondod, akkor nem értem, miért csinálja az Egyesült Királyság a cirkuszt az adatok titkossága kapcsán? Összebeszélt a Timmel, hogy csináljanak egy bazi nagy reklámkampányt az Applenek ?

  4. Mitula bati - 2015.11.29. 18:03

    Akinek vaj van a füle mögött az féljen.

Szólj hozzá Te is!