Újabb rekordot ért el az Apple az okostelefonok piacán

HusztiD 2015.11.17. 17:07 Apple, Egyéb, iPhone 0 db 410

iPhone 6S (1)

A szeptemberi negyedévben az Apple nyereségének megoszlása az okostelefonok piacán 94 százalékot tett ki. Viszonyításképpen ez az adat egy évvel ezelőtt még csak 85, míg azelőtt 60 százalék fölött volt. Annak ellenére sikerült ezt elérnie a kaliforniai vállalatnak, hogy csupán 14,5 százalékos piaci megoszlást tudhatnak magukénak, ami szám szerint 48 millió iPhone készüléket jelent.

A legutóbbi felmérésben egyébként azt vizsgálták, hogy a júliustól szeptemberig tartó időszakban milyen arányban oszlanak meg a bevételek az okostelefonok gyártói között. Mint kiderült, az Apple egymaga veri az összes többi vetélytársát, hiszen a piac 94 százalékát sikerült a magukénak tudni, míg a maradék 6-on osztozik a többi gyártó. Egészen pontosan csak a Samsung osztozik, hiszen náluk 11 százalék volt a részesedés, míg az összes többi gyártó veszteséget könyvelhet el – 94+11 az 105, de érdemes észben tartani, hogy a többi gyártó együttesen 5 százalékos mínusszal zárt, így jött ki a 100.

A diagramon egészen jól láthatóak a gyártók megoszlásai egészen 2010-től. Ekkor az Apple valamivel több, mint a piaci bevételek 40 százalékát tudhatta magáénak. Ugyanekkor kezdett el esni a Microsoft bevétele is, ami azóta a béka segge alatt volt, s talán hamarosan kilábalnak a gödörből. Egyedüli említésre méltó vetélytárs a Samsung volt, aki a 2013-14-ben tett csaknem 40 százalékos profitra szert, azonban az almások már ekkor jóval 60 fölött jártak.

chart

A Canaccord elemzője, Mike Walkey szerint a HTC, BlackBerry, Sony és Lenovo a nagy vesztesek, hiszen mínusszal zártak. Ezek a vállalatok megközelítőleg 400 dolláros áron értékesítették a telefonjaikat, miközben a Samsung készülékeit átlagosan 180-ért. Az Apple terén ezek a számok kicsit jobbak, hiszen ott 670 dollárért talált gazdára egy iPhone.

Nagyon érdekesek ezek a megoszlások, hiszen az Apple csupán az összes eladott telefonok 14,5 százalékát tudhatja magának, míg a Samsung 24,5-öt. Ettől függetlenül sikerült egy hegy csúcsára felmászniuk, amit nehéz lesz bármelyik gyártónak is megdöntenie. Érdemes lesz visszanézni 3 hónap múlva, hiszen akkora már kiderül, hogy hogyan zárták a karácsonyi időszakot a gyártók, ahol talán újabb rekordot érhet el a kaliforniai vállalat.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!