Kétéves laptopok erejével vetekszik az iPad Pro

HusztiD 2015.11.13. 15:00 Apple, iPad 0 db 432

screenshot-2015-10-30-13-23-37

Tegnap elég sokat olvashattunk az újonnan megjelent iPad Pro-ról, hiszen elsőnek az iFixit csapata szedte szét, majd mi összegyűjtöttük számotokra a legjobb videós beszámolókat, illetve láthattunk egy ejtési és hajlítási kísérletet. Legutóbb az ArsTechnica készült egy alapos beszámolóval, melyből kiderült, hogy a gyakorlatban hogyan teljesített a bitang erősnek emlegetett tablet.

Az már korábban kiderült, hogy az iPad Pro-ban a legújabb, A9X processzor kap helyet, mely az almás mérnökök szerint majdnem a tavaly megjelent Air 2 teljesítmény duplájára képes. Később kiderült, hogy a RAM-on is dupláztak, hiszen a gigantikus táblagépben immáron 4 GB memória kapott helyet.

ipad-pro-charts-001

Az első ábrán az egymagos teljesítményt láthatjuk, melyen a korábbi iOS készülékek is helyt kaptak. A legkiemelkedőbb teljesítmény a memóriánál mutatkozott, ahol a Pro modell 3943 pontot kapott, míg az egy évvel megjelent Air 2 csupán 2084-et. De nézzük inkább az összesített, átlagos teljesítményt. Ott 3233 pontot ért el az Apple újonca, amivel csaknem a most megjelent iPad Mini 4 dupláját produkálta. Érdemes megemlíteni az iPad 2-t, illetve az elsőgenerációs Mini-t, akiket majdnem tizenötszörösen vert oda a Pro.

ipad-pro-charts-0021

A második táblázaton már a többmagos felhasználást láthatjuk, ahol már nem ennyire szembetűnőek a különbségek. Természetesen itt is az iPad Pro nyert 5498 ponttal, azonban az Air 2 4542-t ért el, míg az új iPhone 6S 4410-et. Természetesen a legnagyobb különbség itt is az iPad 2-nél jelentkezett, hiszen a Geekbench alapján a lassan öt éve megjelent tablet csupán 498 pontot ért el.

Az ArsTechnica következtetéséből megtudhattuk, hogy az A9X processzor ugyan alulmarad az Intel új, U szériás Core i5 Broadwell és Skylake egységeitől, azonban egy szinten van a 2013-ban megjelent Core i5 chipjeivel, amivel a Core M-et is lepipálják. Röviden egy Mac-féle sebességgel rendelkező tabletet kaptunk az iOS korlátozásaival. Ebből látszik, hogy az Apple nem csak egy nagyobb tabletet, hanem egy sokkal erősebb készüléket dobott a piacra, ami a két évvel ezelőtt kiadott laptopok erejével vetekszik. A kérdés már csak az, hogy mennyire lesz sikeres a gigantikus tablet ilyen árcédula mellett, illetve hogy az idő előrehaladtával ténylegesen felváltja-e a notebookokat.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!