6s Plus vs Note 5, avagy melyiknek jobb a kamerája?

HusztiD 2015.10.19. 17:44 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 3 db 818

wlead

Pár napja már láthattunk egy iPhone 6s és Galaxy Note 5 tesztet, melyből kiderült, hogy a gyengébb hardver ellenére jobban teljesített az Apple nemrég megjelent okostelefonja. A legutóbbi összehasonlítással a már jól ismert tech YouTubber, Dom Esposito állt elő, aki arra volt kíváncsi, hogy milyen a két telefon kamerája egymáshoz képest.

Az iPhone 6s Plusban egy 12 megapixeles szenzor kapott helyet, melyhez true-tone flasht és optikai képstabilizátort pakoltak a mérnökök. A Galaxy Note 5 oldalán már egy 16 megapixeles, LED flashsel és optikai képstabilizátorral felszerelt kamera helyezkedik el. Érdemes tudni, hogy videózásnál mind a két készüléknél 4K módban vettek fel amiben mindkét kamera másodpercenkénti 30 képkocka rögzítésére képes.

Ha a szoftvereket figyeljük, akkor az iOS-ben lévő kamera appot könnyebb és átláthatóbb használni, míg a rivális sokkal több funkciót tesz elérhetővé. Az alábbi videóban Dom több szempontot vett figyelembe. Normál fényviszonyoknál talán a Galaxy Note 5 teljesít jobban, ugyanis kicsivel élesebbek a képek és több szaturációt tartalmaznak. További különbség, hogy az iPhone 6s Plus képeinél melegebb színek figyelhetőek meg, míg ellenfelénél inkább a hidegek dominálnak.

Kevés fényviszonynál már jobban megmutatkozik az Apple telefonjának ereje, mivel sokkal jobb képeket csinál, mint a Samsungé. A 4K videófelvételnél is a Note 5 csinál szebb felvételeket, de nem árt tudni, hogy a Samsung már több ideje van a 4K szakmában, mint az Apple. Viszont itt jön ki igazán az optikai képstabilizátor erőssége, amiben sokkal jobban teljesít az almás telefon, hiszen összehasonlítva a két felvételt, az új Galaxy alulmarad. Végeredményben a Samsung jött ki győztesen a videófelvételt illetően.

A videóból jól kivehetőek a különbségek, illetve Dom minden fontosabb dolgot elmond róluk. Aki jobban beleásná magát az a 9to5Mac oldalán megteheti, hiszen Dom a felvételen látható összes képet felrakta teljes pompájában, így nyugodtan össze tudjátok hasonlítani, hogy számotokra melyik készülék szerepelt jobban.

Ti mit gondoltok? Melyik készülék kamerája nyerte el jobban a tetszéseteket?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 3 db

 1. Martin - 2015.10.19. 21:28

  Egyertelmu hogy az iPhone 6S!
  Kissebb hardver, jobb szoftver
  Nagyobb hardver, rosszabb szoftver
  Az almasok valahogy ugy gondolkodnak hogy Tobbet szoftverrel, mint hardverrel
  Tobbet esszel mint erovel

 2. Herve - 2015.10.20. 11:35

  Nekem a D810 képe sokkal jobban tetszik. Hagyjuk már ezt a majomkodást a telefonos kamerákkal. A büdös életben nem lesz olyan részletesség és színdinamika mint egy normális kameránál. Majd, ha állítasz rekeszt, záridőt, fényt mérsz és lesz lehetőség teljesen manuális beállításokra, akkor lesz értelme az ilyen cikkeknek.
  Tudom, van ilyen kategória, hogy telefonos fotók és azt is, hogy híres fotósok is bohóckodnak ezzel. De akkor sincsenek sehol. Nincs értelme hasonlíthatni már csak azért sem, mert ilyen szenzorokkal max éles képet lehet készíteni, részleteset nem. Innen kezdve parasztvakítás az egész.

 3. MFeri - 2015.10.21. 09:14

  … meg hogy a 6s kameraja jobb, mint egy Nikon DSLR. Persze… :S
  Micsoda blodsegeket hordanak ossze, csak hogy hipe-oljak az Apple cuccokat.
  Felre ne ertsetek, minden cuccom Apple. Ezert lassuk be: a marka az ertek ezekben az eszkozokben.

Szólj hozzá Te is!