Így segíti az Apple az egészségügyet az iPhone-od által

HusztiD 2015.10.16. 11:31 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 384

screen-shot-2015-04-14-at-11-06-45-am

Az Apple bejelentette, hogy a Duke Egyetem, Johns Hopkins és az Oregoni Egészségügyi és Tudományegyetem három új ResearchKit tanulmányt adott ki nemrég az autizmussal, epilepsziával és melanomával kapcsolatosan. Mint azt már tudhatjuk, az almások nem csak a számítástechnikában, hanem az utóbbi években az egészségügyben jártas embereket is keresi, hiszen általuk sok hasznos fejlesztést érhetnek el.

Íme a három kiadott tanulmány, melyet érdemes elolvasni, hiszen szinte hihetetlen, hogy mire képesek az Apple eszközeik segítségével a tudósok.

Autizmus: A Duke Egyetem és a Duke Orvostudomány a Pekingi Egyetemmel és egyéb nemzetközi intézményekkel karöltve kutatják, hogy az iPhone előlapi kamerája képes-e megállapítani a fiatalkorúak autizmusra való hajlamosságát. A tanulmány érzelemfelismerési algoritmust használ, aminek segítségével megnézik a gyerekek reakcióját az iPhone-on mutatott videókra.

EpiWatch: Az EpiWatch appot Johns Hopkins fejlesztette, ami az Apple Watch szenzorait használva megfigyeli egy roham kezdetét és annak időtartalmát. Az alkalmazás magában foglal egy egyedi funkciót, ami által egy érintéssel felvehetőek a gyorsulásmérő és pulzusmérő adatai, miközben minden fontos dolgot naplóz, mint például a rohamok kezdetét, illetve a gyógyszerek adagolását.

Melanoma: Az Oregoni Egészségügyi és Tudományegyetem azt vizsgálja, hogy az iPhone által készített képekkel megállapíthatóak-e az anyajegyek növekedése és a melanoma kockázatai. A résztvevők dokumentálni tudják az anyajegy változását és rögtön meg tudják osztani egészségügyi profikkal, ugyanakkor a kutatók képesek a kapott képek alapján létrehozni egy olyan algoritmust, ami a jövőbeni melanomát monitorozza.

researchkit

A ResearchKit egy nyitott forráskódú framework, melyet 2014 elején indítottak útjára, hogy a fejlesztők megalkossák a saját iPhone alkalmazásaikat kutatás céljából. Ezzel kapcsolatosan több tanulmány is elérhető például az asztmáról, a mellrákról, a szív és érrendszeri betegségekről, cukorproblémákról, Parkinson kórról és egyéb hasonlókról betegségekről. Eddig több, mint 50 fejlesztő és kutató működik együtt  szorosan az Apple-lel.

A ResearchKit alkalmazások hozzáférést kérnek az iPhone-ban lévő Health apphoz, ami által a telefon szenzorait (gyorsulásmérő, giroszkóp, mikrofon és GPS) felhasználva mérik az adott felhasználó szintjét, illetve monitorozzák a tevékenységeit. A nyitott forráskódú frameworknek nagyobb feliratkozási rátája van a hagyományos tanulmányokkal szemben. Eddig több, mint százezer résztvevő járult hozzá az iPhone alapú kezdeményezésnek tavaly április óta.

Bővebb információt az Apple oldalán találhattok a ResearchKit-tel kapcsolatosan.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!