Közel 250 milliárd forintos bírságra számíthat az Apple

HusztiD 2015.10.14. 11:30 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 951

a7

Tavaly januárban, a Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF) beperelte az Apple-t, hiszen egy védett szabadalmat alkalmaztak az iOS eszközeik kapcsán. A WARF egyébként a Wisconsini Egyetemet védi, mivel az ő technológiájukat használták fel az almások az A7, A8 és A8X-es processzorokban a 2013 és 2014-ben piacra dobott iPhone és iPad készülékekben.

A wisconsini bíróság bűnösnek találta az Apple-t, mivel megsértették a Wisconsini Egyetem szabadalmát. Ennek eredményeképpen az almásokat 862 millió dolláros (kb. 235 milliárd forint) kártérítésre ítélték, amely akár tovább is emelkedhet. A bíróság elutasította az Apple-t, akik azzal védekeztek, hogy semmilyen jogsértést nem követtek el a szóban forgó chippekkel kapcsolatosan. Magát a szabadalmat még 1998-ban adták be az egyetem kutatói és befektetői, amiben azt fejtegették, hogyan növelhető egy processzor hatékonysága.

Most, hogy a bíróság vétkesnek találta az Apple-t, a tárgyalás tovább folytatódik, ahol később eldől, hogy pontosan mennyit fizetnek a sértett fél számára. A harmadik tárgyalás során azt vizsgálják, hogy az Apple tudatosan használta-e a szabadalmat avagy sem. Ha előbbi megállapításra jut a bíróság, akkor sokkal nagyobb kártérítésre számíthat a kaliforniai vállalat.

Időközben a WARF újra perelt, hiszen azzal vádolják az Apple-t, hogy ugyanezt a technológiát alkalmazták az iPhone 6s, 6s Plus és iPad Pro-ban lévő az A9 és A9x processzorokban.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!