Újabb teszt a chipgate kapcsán

HusztiD 2015.10.13. 13:00 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 451

a9

A múlthét folyamán már hallhattunk a bizonyos chipgate botrányról, hiszen többen panaszkodtak, hogy hamarabb merülnek a Samsung processzorral szerelt telefonok. Elsőnek láthattunk pár kisebb tesztet, ami nagy visszhangot keltett a médiában, majd rá egy nappal az Apple is reagált, akik szerint csupán 2-3 százalékos különbség van a két gyártó chipjei között. A botránnyal kapcsolatosan legutóbb az Ars Technica reagált, akik újabb tesztek alá vetették a nemrég megjelent okostelefonokat.

Mindenekelőtt érdemes megjegyezni, hogy a csapat két darab iPhone 6s modellt tesztelt. Mindkét készüléknél levették a fényerőt 200 nitre, a SIM kártyát pedig kivették.

ars-battery-test

Ahogyan a fenti ábrából láthatjuk, négy különböző teszt készült. Az első a Wi-Fi böngészés, ahol a Samsung processzorral szerelt telefonnal 610, míg a TSMC-vel 624 percet lehet netezni. 10 óra aktív szörfözés mellett csupán 14 perc különbség tapasztalható, ami elenyészőnek mondható. Másodikban a WebGL-t vizsgálták, ahol minimális, csupán 4 percnyi eltérés volt megfigyelhető a Samsung javára. A Geekbench 3 tesztnél már nagyobb szakadék mutatkozik, hiszen a TSMC egységével szerelt iPhone kerek egy órával bírta tovább a terhelést. Végül futtattak egy GFXBench-et is, ahol szintén fej-fej mellett végeztek a telefonok, azonban szintén a TSMC teljesített jobban 6 perccel.

Ezekből a felmérésekből is látszik, hogy nincs akkora eltérés a két modell között, mint ahogyan azt elsőre felfújták. Egy átlagos felhasználó számára nem lesznek érezhető különbségek, hiszen ahogyan látható, maximum kihasználtság mellett jelentkeznek a nagy differenciák. Ez azt jelenti, hogy a mindennapos használat mellett szinte észrevehetetlen lesz az eltérés.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. iRon242 - 2015.10.13. 17:43

    Rühellem a Samut, de annyira nem lehetnek hülyék, hogy szándékosan fúrják így az Apple hírnevét, hisz ha kiderülne szándékosság, több megrendelésük nem lenne az Apple-től.

    Ellenben azt simán el tudom képzelni, hogy azonos gyártó két külön sorozatban gyártott alkatrésze is tud ekkora elérést produkálni – csak ilyet nem szokás így tesztelni :-)

  2. aggressor - 2015.10.13. 22:51

    még egy pár teszt és a samsung proci lesz a nyerő.

Szólj hozzá Te is!