59 milliárd dollárt adózna az Apple, ha otthon tartaná bevételeit

HusztiD 2015.10.08. 13:06 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 3 hozzászólás 270

apple-taxes

A Citizens for Tax Justice érdekvédelmi csoport kezdett el lobbizni az Apple, Google, Microsoft és egyéb nagyvállalatok ellen, hiszen meglátásuk szerint pénzügyi trükköket alkalmaznak, mivel minden bevételüket külföldön tartják. Az Apple 181,1 milliárd dollárt tárol külföldön, ami a csoport számára meglehetősen szemet szúrt.

Több nagyvállalat, mint például a Cisco, Google, Hewlett-Packard vagy Oracle tartja külföldön a pénzét, hiszen ezáltal nem Amerikának adóznak, ugyanis sokkal kedvezményesebb feltételeket kapnak más országoktól. Ennek kapcsán kijátsszák a kormányt, amivel komoly pénzeket spórolnak meg. A CTJ számításai alapján éves szinten megközelítőleg 90 milliárd dollárt takarítanak meg az adó kijátszásával a cégek.

A CTJ szerint az Apple 181,1 milliárd dollárt tart külföldön, amivel minden egyéb vállalatot túlszárnyalnak. Ha hazavinnék a nyereségüket, akkor ebből 59,2 milliárdot kellene adózniuk az Amerikai Egyesült Államok felé. Egy 2013-as vizsgálat során megállapították, hogy az Apple létrehozott két leányvállalatot Írországban az adózással kapcsolatosan, ahol az Egyesült Államok nem tud beleszólni a dolgaikba.

Az írországi leányvállalat a Cupertinóban székelő Apple-től szerzi meg a licenc jogokat, amivel gyárthatnak, illetve eladhatnak termékeket. Az írországi vállalat megvásárolja az alkatrészeket, kifizeti a gyártási költségeket és leszállítja a készülékeket az Egyesült Királyságba, ahol értékesítik őket. Mivel a profit jelentős része Írországból származik, így az egyezség alapján két százaléknyi adót fizetnek az almások. Vitatható az eljárás, azonban teljesen legális.

Egy korábbi interjúban Tim elmondta, hogy az Apple mindenben jogszerűen jár el. Az Egyesült Államokban eladott termékeik után is adóznak, sosincs tartozásuk a kormány felé, hiszen az utolsó dollárig mindent befizetnek.

Természetesen nem csak az Apple-t, hanem a Google-t, Microsoft-ot, Nike-t, Pepsi-t és egyéb ismertebb óriásokat céloztak meg. A Citizens for Tax Justice nagyon-nagyon hosszú összefoglalójából részletesen megtudhattok mindent.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

  1. S - 2015.10.08. 14:13

    (A cikkben néhol keveredik a millió és a milliárd..! )

    • HusztiD - 2015.10.08. 14:30

      Köszi az észrevételt, javítottam!

  2. S - 2015.10.08. 14:41

    :-)

Szólj hozzá Te is!