Megközelítőleg 60/40 százalékban oszlik fel az A9-es chip gyártása

HusztiD 2015.09.30. 10:59 Apple, iPhone 0 db 327

a9

Tegnap már beszámoltunk, hogy a Samsung és TSMC processzorai találhatóak meg a legújabb iPhone 6s és 6s Plus készülékekben. Mint kiderült, a Samsung egységei 10 százalékkal kisebbek, mint a másik vállalat által legyártott chipek. Azóta pedig megtudhattuk, ez azért van, mivel az egyik 14, míg a másik 16 nanométeres gyártástechnológiával készült.

Egy iOS fejlesztőnek hála fény derült, hogy nagyjából milyen arányban lehetnek a megoszlások. Hirakuru Wang készített egy alkalmazást, amelynek köszönhetően megtudhattuk, hogy pontosan melyik chip lakozik az új telefonokban. A programot eddig 2500 iPhone 6s és 6s Plus-ra telepítették fel. Ha mindkét készülék együttes megoszlását nézzük, akkor elmondható, hogy a telefonok 58,96 százalékban használják a TSMC által gyártott chipeket, míg a maradék 41,04-ban Samsung található.

a9chipsamsungtsmcsplit

Ha tovább megyünk és ezeket lebontjuk készülékekre, akkor további érdekes adatokat tudhatunk meg. A vizsgált iPhone 6s készülékek 78,27 százalékában található a TSMC processzora, míg a maradék 21,73-ban a Samsungé. A 6s Plus esetében már fordult a kocka, hiszen ott a Samsung van túlnyomó többségben, mivel a készülékek 56,81 százaléka rejti magában az ő processzoraikat, míg a hátralévő 43,19-cel a TSMC éri be.

Ebből ugyan nem sokat lehet megállapítani, hiszen csupán 2500 telefonról beszélünk, ami elenyésző az első hétvégén eladott 13 millió készülékhez képest. Természetesen pontosabb értékeket kapnánk abban az esetben, ha minél több iPhone-t sikerülne megvizsgálni, de erre nem nagy az esély. Viszont ha az alábbi számokat nézzük, akkor elmondható, hogy a vizsgált készülékek 60/40 százalékos arányban oszlanak meg a TSMC javára.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!