Az iFixit szétkapta az új iPhone 6S-t

HusztiD 2015.09.25. 12:04 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 928

screen-shot-2015-09-24-at-8-52-14-pm

Az negyedik generációs iPad Mini és új Apple TV után az iPhone 6S-re is lecsapott az iFixit. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, az iFixit csapata ismételten beállt a sorba Ausztráliában, hogy megszerezhessék az Apple legújabb okostelefonjait. Elsőnek a mezei iPhone 6S-t szedték darabjaira, azonban hamarosan kapunk tőlük egy iPhone 6S Plus beszámolót, ami által fény derül a nagyobbik telefon titkaira is.

Az iPhone 6 és 6S kívülről teljesen egyformának néz ki, azonban ha megvizsgáljuk a paramétereket, láthatjuk, hogy a legújabb készülék egy kicsikét meghízott. A telefon vastagsága 6.9 mm-ről 7.1-re duzzadt, míg a súlya több, mint 10 százalékkal növekedett meg. A 6S felnyitása után rögtön észrevehetőek az első különbségek. Az első az akkumulátoron látszik, hiszen 1810 mAh-ről 1715-re csökkent. A második szembe tűnő különbség a Taptic Engine, amely közvetlenül az aksi alatt helyezkedik el.

i6logicboard

A kijelző ezúttal 60 grammra hízott a korábbi 45 helyett, amit a kapacitív szenzoroknak köszönhet a 3D Touch eljárás miatt. Továbbá megtudhattuk, hogy a 343S00014 kódnévre keresztelt alkatrész a nyomásérzékeny kijelző szíve-lelke. Az iPhone 6S-ben található kijelzőt már csak 3 szalagkábel köti össze az alaplappal az iPhone 6-hoz viszonyított 4 helyett. Az iFixit szakemberei szerint egyelőre nem fedeztek fel hardveres bizonyítékot arra, hogy tulajdonképpen miért lett gyorsabb a Touch ID.

Az alaplapot vizsgálva nem találkoztak különösebb eltéréssel a tavalyi modellhez képest. A telefon lelkét az új A9-es processzor adja, amit a Samsung LPDDR4-es memóriaegysége egészít ki 2GB-tal. Érdemes megjegyezni, hogy a vizsgált modellben egy 16GB-os NAND flash található, amelyet a Toshiba gyártott. A készülék alsó részében található szalagkábel két mikrofont, jack és Lightning aljzatot foglal magában, ami javíthatósági szempontból nem túl jó, hiszen egy komponens meghibásodása teljes cserét eredményez.

Az új iPhone 6S-re 10-ből 7 pontot adtak, ami a viszonylag könnyen szerelhető kategóriát jelenti. A szakemberek kiemelték, hogy szereléskor a kijelző az első alkatrész, amit el kell távolítani, így ez megkönnyíti annak cseréjét. További pozitívumként említették az akkumulátor hozzáférhetőségét, hiszen annak eltávolítása sem okoz különösebb fejfájást. Semlegesként hozták fel a Touch ID-t, hiszen ha cserélni kell, akkor az egész alaplapot el kell távolítani, mivel hozzá van társítva. Ergó ha csak Touch ID-t cserélünk, akkor az új alaplap nélkül teljesen működésképtelenné válik. Az egyetlen negatív dolog, amit megjegyeztek, hogy a telefonban ismét saját, úgynevezett pentalobe (ötágú) csavarok találhatóak, amely lehetetlenné teszi a szerelést, hiszen nélküle nem sokra haladhatunk.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!