iOS 9 vs 8.4.1 – avagy melyik a gyorsabb

HusztiD 2015.09.21. 16:02 Apple, iOS, iPhone, Kiemelt hírek 2 db 1,340

iOS-8-vs-iOS-9-comparison_thumb800

Múlt hét szerdán jelent meg az Apple legújabb mobil operációs rendszere, az iOS 9, amely az újdonságok mellett stabilitást és gördülékenyebb működést ígért, ám a valóságban sok panasz érkezett rá. Ennek kapcsán készült egy új videó, melyben összemérik a legutóbbi, 9-es rendszert az azt megelőző 8.4.1-gyes szoftverrel. A gyorsasági tesztben az iPhone 4S, 5, 5S és 6-os modelleket vizsgálták meg, hogy a valóságban mekkora különbségek tapasztalhatóak.

Az első felmérés a boot időre terjedt ki. Mint az látható, minden esetben a kilencedik verzió töltött be a leghamarabb, kivéve az iPhone 4S készüléken, ahol a nyolcas rendszer győzött egy pár másodperccel. Második körben az alkalmazások betöltési idejét nézték. Itt ismételten a 4S-nél volt a legnagyobb a szintidő, azonban a 8.4.1-gyes rendszeren hamarabb betöltöttek az alkalmazások. A többi készüléknél is hasonló helyzet tapasztalható, azonban annyira minimális különbségekről beszélünk, ami normál használat során fel sem tűnik.

A harmadik teszt a Geekbench-re terjedt ki, ahol az iOS 9 ismételten gyengébben teljesített, viszont ennek mértéke elenyésző, hiszen 2-9 pont között helyezkedik. Érdemes megjegyezni, hogy arányaiban az iPhone 5 alatt teljesített a legjobban a rendszer, hiszen csupán ennél a modellnél sikerült jobb eredményeket elérni, mint a 8.4.1 alatt. Utolsó előttiként a net sebességét tesztelték, ahol kimagaslóan szerepelt az iOS 9. Egyedül csak az 5S készüléknél maradt alul, viszont 4S, 5 és 6-os modelleken nagyobb sávszélességet lehetett elérni. Legutoljára pedig a HTML 5 teszt maradt, ahol minden esetben egy csipetnyivel jobban szerepelt a kilencedik verziójú rendszer, mint az azt megelőző.

Ahogyan láthatjuk, szinte forma-forma teljesítményt hoz a két rendszer. Néhol van egy-két sebességbeli különbség, ám ezek sok esetben elhanyagolandóak, hiszen normál használat alatt nem érzékeli őket a felhasználó. Talán az iPhone 4S kapcsán mondható el, hogy jobban visszaesett a teljesítmény, azonban érdemes megjegyezni, hogy egy 2011-ben megjelent telefonról beszélünk egy olyan világban, ahol évről évre hatalmas teljesítménybeli különbségek figyelhetőek meg a számítástechnikában.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 2 db

  1. Lacika54 - 2015.09.22. 13:55

    Nekem Ipad Air-n, ill. S5 Iphonon lényegesen nőtt az akkuidő! Nem mértem le stopperrel de kb. 2 óra/nap, ugyanolyan használattal, amellett jónak ítélem az új megoldásokat is. Pl. a kurzor klaviatúrán való kétujjas mozgatása nagyon tetszik, kár hogy a dupla képernyős megoldás az enyémen nem megy, csak az ikonokat lehet megnyitni……. Azt nem értem hogy a telefon képernyőközépről lefelé legyezéskor ugyebár előjön a kereső. Namármost eddig ha neveket kerestem azt előhozta és ugye még más lehetőségeket is de most hiába írok be egy kontaktot, csak a web, az App Store, ill. a Térképek jön elő, nevek nem. HELP! vagy valaki tudja hogy most mi van?

  2. Lacika54 - 2015.09.22. 14:03

    Sorry, én hibáztam a névkeresésnél, minden oké!

Szólj hozzá Te is!