iOS downgrade: 9.1 bétáról 9-re

HusztiD 2015.09.17. 10:16 Apple, iOS, Kiemelt hírek 14 db 1,539

ios_9_ipad_iphone

Magyar idő szerint tegnap este 7 órakor megjelent az iOS kilencedik főverziója. Sajnos nem volt zökkenőmentes a telepítés, hiszen világszerte akadtak, akik arról számoltak be, hogy nem tudják telepíteni az új szoftvert. Szerencsére hamar kiküszöbölték a problémát, így a megjelenés után egy szűk háromnegyed órával már telepíthető volt az új szoftver. Sokan vannak közületek olyanok, akik az iOS 9 vagy a 9.1 publikus bétáját használjátok, s felmerült a kérdés, hogy hogyan telepíthető fel ilyen esetben a végleges GM változat. Összeszedtük számotokra az alapvető lépéseket, így aki a tegnap megjelent szoftvert szeretné felrakni a telefonjára, tabletjére vagy zenelejátszójára, az az alábbi pontok betartásával rakhatja fel.

1. iCloud mentés
Mielőtt bármit is teszünk, győződjünk meg róla, hogy csináltunk biztonsági mentést az iCloud által. Azért fontos, mert minden alapvető dolgot, mint például a kontaktok, jegyzetek, illetve egyéb hasonló dolgot elment függetlenül attól, hogy milyen verziójú iOS-t használunk. Egyedüli kivétel a Health és aktivitást mérő alkalmazás, hiszen az Apple nem engedélyezi ezen adatok szinkronizálását. Ha downgrade-lünk, akkor ezeket bizony el fogjuk veszíteni.

2. Tiltsd le a Find My iPhone/iPad/iPod Touch-csot
Fontos a Beállításokon belül az iCloud almenüben a Find My iPhone/iPad/iPod Touch funkciót kikapcsolni (attól függően, hogy milyen készüléket használunk).

3. Biztonsági mentés az iTunes-szon keresztül
Fontos, hogy a gépre is csináljunk egy teljes körű biztonsági mentést. Csatlakoztassuk a készüléket Mac-hez vagy PC-hez, majd a Biztonsági Mentés (Back Up Now) fülre kattintva szinkronizálja az adatainkat a készülék. Többek között azért lényeges ezt a lépést véghez vinni, mivel a megvásárolt programok is automatikusan mentve lesznek iTunes-szon keresztül, abban az esetben, ha ugyanazzal a felhasználói ID-vel engedélyeztük (csatlakozáskor mindig felkínálja ez a lehetőséget egy előugró ablakban).

4. Recovery Mód
Mivel már megvan mindenféle biztonsági mentés és óvintézkedés, így jöhet a tényleges downgrade! Kapcsold ki teljesen az iOS készüléket, majd ezek után az USB kábel segítségével csatlakoztasd Mac-re vagy PC-re, miközben megnyitottad az iTunes-t. Fontos, hogy miközben bedugod a készülékbe a Lightning kábelt, tartsd több másodpercen át lenyomva a Home gombot, addig, amíg nem fogad egy “Connect to iTunes” üzenet. Ha valamiért nem működne, akkor ismételjük meg a folyamatot az elejétől.

5. Restore és Update gyári beállításokkal
Miközben Recovery Módban van a készülék és közben az iTunes-hoz van csatlakoztatva, lehetőség adódik a Restore és Update funkcióra. Ha idáig eljutottunk, akkor a rendszer automatikusan felkínálja a legújabb szoftvert, amely jelen esetben az iOS 9 lesz. Töltsük le, majd a folyamat végén jöhet a telepítés. Nem kell megijedni abban az esetben, ha az iTunes feldobja a készülék aktiválását felkínáló ablakot, csináljunk végig mindent, amit kér.

6. Adatok visszaállítása iCloud vagy iTunes által
Ha mindent jól csináltunk, akkor már csak egy lépés van hátra. Új iOS készülékként beállítani az eszközt, avagy a korábbi biztonsági mentést szinkronizálni iCloud-on vagy iTunes-szon belül. Az utóbbinál érdemes megjegyezni, hogy a 9.1-gyes rendszer mentései nem kompatibilisek a 9.0-val, ezáltal az iTunes egy korábbi biztonsági mentést kínálhat fel alternatívaként, így érdemes lesz inkább az iCloud által visszatölteni a mentéseinket. Ha mégis szükségünk van arra, hogy az iTunes által töltsük vissza a biztonsági mentést, akkor érdemes lesz kivárni a rendes 9.1-gyes verzió megjelenését, s végigmenni ugyanezen a folyamaton, hiszen ott már nem lesznek kompatibilitási problémák, így nyugodtan visszaállíthatóak a béta verzió mentései.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 14 db

 1. Robirob - 2015.09.17. 10:51

  Valaki segítsen már, van itt admin? OsztottképernŐnél, ha megnyitok egy appot aztán végzek vele, kitolom vissza jobbra…, de ha vissza húzom, akkor az az app van ott amit először megnyitottam, másikat nem tudok megnyitni. Ez hiba vagy be kell zárni mindent és újból kell nyitni mindent aztán nyithatok meg másik appot?
  Nem találom az új újságost, nincs mozgó kép / pl. a halas ami a bemutatón volt/ , vagy ezek csak az i6S -en vannak?

 2. Istvan - 2015.09.17. 13:25

  Mozgo kep csak 6S meg 6S Plus-on van.

 3. Robirob - 2015.09.17. 13:56

  Mindenki nézze meg az iCloud menteseit, mert nekem eltűnt , azt írja , hogy erről a készülékről még soha nem volt…, iPhone 5s, iPad air 2 , a készüléken megvan minden, kontakt, képek stb…

 4. Yooozi - 2015.09.17. 15:38

  Osztott kepernyo: ha jobbrol behuzod es utana fenntrol lefele akkor valnak lathatova az elerheto appok.

 5. Robirob - 2015.09.17. 16:44

  Köszi mindkettőtőknek!
  Viszont az osztottképernyőnél, behúzod jobbról ok .., mondjuk írsz egy SMS-t .., de utána , hogy tudsz ott váltani pl.a mail-re…, nekem nem sikerül .

 6. Alex - 2015.09.17. 17:15

  Jobbról behúzod a multitaskingot⬅️ megírod az SMSt majd fentről lehúzod⬇️ és megnyitod a safarit pl.

 7. Robirob - 2015.09.17. 18:33

  Jaj megvan :))) köszi !

 8. Zoli - 2015.09.17. 19:26

  Ya, csak ilyen egyszerű ha vlk szerette volna kipròbálni, vagy teszttel segíteni az apple-nek. Rohadjak meg ha vlm beta verziót felteszek!!!

 9. Yooozi - 2015.09.17. 20:23

  Betakon ugyanigy mukodott, ezert felesleges megrohadni…

 10. Robirob - 2015.09.17. 20:41

  És mi van a kép a képben? Osztottkepernyőn megnyitottam a mailt, ott egy YouTube -os linkre, viszont átugrott nagy képernyőre ….

 11. Robirob - 2015.09.17. 20:46

  Megpróbáltam úgy is , hogy a fotoalkalmazában megnyitottam egy videót , de nem sikerült akkor sem ….

 12. Pedi Medro - 2015.10.03. 20:25

  Koszi a cikket!Hasznos volt, de azt kihagyták azt hogy a profilt le kell torolni

 13. Szabi - 2016.06.26. 09:53

  Miután visszaálltam ios 10-ről a frissítésnél még mindig megjelenik az ios 10. A beállításoknál is ott van az 1-es és elég zavaró.

  Van ötletetek?

  • HusztiD - 2016.06.26. 11:05

   A Beállítások, Általános menüponton belül a Profiloknál törölted az iOS-es béta profilt?

Szólj hozzá Te is!