Lehullt a lepel az iPad Pro-ról!

HusztiD 2015.09.09. 23:19 Apple, iPad, Kiemelt hírek 4 db 1,270

Régóta hallhattunk már a ma este bemutatott iPad Pro-ról, hiszen több, mint egy éve indultak meg a találgatások, amely szerint az Apple egy új, nagyobb tableten dolgozik. A ma esti Siri event alkalmával bemutatkozott az iPad Air nagyobbik testvére, aki szinte minden tekintetben felülmúlja a piacon lévő testvéreit, hiszen a vártnak megfelelően nem csak, nagyobb és gyorsabb, de összességében nézve, sokkal jobb, mint ahogyan azt a neve is sugallja!

iPad Pro (3)

Az iPad Pro a pletykáknak megfelelően 12,9 colos képátlót kapott, amelyen összesen 5,6 millió pixel fér el a 2732×2048-as felbontásnak köszönhetően, ami nem mellesleg nagyobb, mint a 15-ös Retinás MacBook Pro modelleké. Ha hasonlítani szeretnénk, akkor a Pro modell álló helyzetben mért szélessége megegyezik az Air 2 hosszával, ergo majdnem olyan, mintha két korábbi táblagépet raknánk egymás mellé. Természetesen ilyen méretnél kap nagy szerepet az iOS 9-ben debütáló multitasking, hiszen az előadás során több demót is láthattunk, melyben teljes egészében kihasználták az új fícsört. A táblagépben egy A9X-es, 64 bit-es processzor tevékenykedik, amelyet ha a tavalyi A8X-hez hasonlítunk, akkor durva számokat kapunk. A hivatalos információk szerint kétszer jobb a GPU és CPU teljesítménye az iPad Pro-nak, mint az Air 2-nek. Ha viszont az első iPad-hez hasonlítjuk, akkor huszonkétszer gyorsabb processzorteljesítményben, míg grafikaiban háromszázhatvanszor. Ahogy az előadáson is elhangzott, az új tablet már-már vetekszik a hordozható PC-k teljesítményével.

iPad Pro (2)

Összesen négy hangszóró található meg a készülék sarkaiban, melynek köszönhetően tökéletes akusztikát biztosít, ugyanakkor a készülék érzékeli, hogy milyen helyzetben van, így ennek megfelelően állítja be a hangszabályzást a jobb és bal oldali hangszórók között. Maga az iPad Pro eléggé vékony lett, hiszen összesen 6,1 mm vastag: összehasonlításképpen a tavaly megjelent Air 2 6,9 mm vastag. Ha a most bemutatott Pro-t ismételten összevetjük a legelső almás tablethez, akkor a tömege is hasonlít hozzá, hiszen mindösszesen 712 grammot nyom a nagysága ellenére. A vezérigazgató elmondása alapján az eredeti iPad megjelenése óta ez az eddigi legnagyobb és legerősebb iOS eszköz, amit valaha piacra dobtak.

iPad Pro (4)

Az új készülékhez lesznek különféle kiegészítők, melyből kettő kapott hangsúlyt a mai előadáson. Az egyik egy Smart Keyboard, amely hasonlít a Smart Cover-ekhez, azonban ez billentyűzetként is használható. Ötletes megoldás, hiszen egy ilyen méretnél már jól jöhet egy fizikai klaviatúra is. A kiegészítő 169 dolláros áron lesz kapható novembertől. A második hasznos kiegészítő az Apple Pencil, amely egy stylushoz hasonlít. A kiegészítőben elrejtettek egy nyomásérzékelőt, amely a legfinomabb mozdulatokat is veszi. A kiegészítőt az iPad Lightning csatlakozóján keresztül lehet tölteni, üzemidejéről egyelőre semmit sem tudni. Viszont amit még elárultak, az a Pro üzemideje, amely hivatalosan 10 órát bír egyetlen feltöltéssel.

iPad Pro (1)

A keynote során több bemutatót láthattunk az új tabletről, melyek az Apple Pencil és a multitasking feladatokra terjedtek ki. Elsőnek Kirk Koenigsbauer volt a színpadon, aki egyidejűleg futtatta a Word és Excel alkalmazásokat. Megtudhattuk, hogy az új Office családtagok milyen újdonságokkal érkeznek, ugyanakkor remekül lehet közöttük fájlokat megosztani a multitask segítségével. Láthattunk még egy Adobe, illetve egy 3D4Medical előadást, ahol az új tablet erősségeit mutatták meg, hiszen ilyen processzorteljesítménnyel sokkal nyitottabb a világ az üzleti, illetve egyéb területen dolgozó ügyfelek számára is. Továbbá megtudhattuk azt is, hogy ezentúl a Notes és a Mail alkalmazásokban is írhatunk/rajzolhatunk az Apple Pencil segítségével.

Az iPad Pro november folyamán jelenik meg három színben és három modellben. Természetesen a már jól megszokott asztroszürke, ezüst és arany szín közül válogathatunk. A 32GB-os modell 799, a 128-as 949, míg a 128-as LTE készülék 1079 amerikai dollárba fog kerülni.

Természetesen nem feledkeztek meg az iPad Mini vonalról sem. A belépőszint továbbra is a második generációs iPad Mini lesz, míg a legújabb modell megkapta az Air 2 hardverét. Air fronton nem történt frissítés, így még mindig piacon maradt az első, illetve második generációs iPad Air.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 4 db

 1. Robirob - 2015.09.10. 07:34

  Tehát csak egy LTE -es modell lasz , nincs 32, 64 G?

 2. Moat - 2015.09.10. 10:29

  A Pro vastagsága 6.9 míg az Air 2 esetében 6.1, tehát pont fordítva, amennyiben nem én értelmezem félre :)

 3. Mukiens - 2015.09.10. 11:07

  Nem 6,9 mm-es és a iPad Air 2 a vékonyabb?

 4. Von Kagenek - 2015.09.11. 12:14

  Nem értem miért kéne vékonyabbnak lenni hogy aztán megint sírjon valamelyik idiota hogy jaj elmentem a boltba és el görbült a szatyorban mire haza értem,a másik az aksi,vékonyabb,kisebb,tehát megint 1 tucat majom bőg hogy csak 12 órát bír aktív használattal,mint a hisztériás vénasszonyok semmi sem jó.

Szólj hozzá Te is!