Bemutatkozott az iPhone 6S és 6S Plus

HusztiD 2015.09.09. 22:21 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 5 hozzászólás 2 685

A ma esti event alkalmával elsőnek az Apple Watch-ról esett szó, majd lehullt a lepel az új iPad Pro-ról, amelyet az új Apple TV követett, végül bemutatták az új csúcskategóriás okostelefonokat, az iPhone 6S és 6S Plus-t. Mint az Tim Cook szavaiból hamar kiderült, 35 százalékkal növekedtek világszerte az iPhone eladások, míg Kínában ez a szám 70 százalékot tett ki, ezáltal a világ legkedveltebb telefonja lett az iPhone. Sok újdonságot sajnos nem tudtunk meg az új készülékekről, hiszen az elmúlt napok folyamán már minden olyan dolog kiszivárgott róla, ami lehetett. Ennek ellenére egy igen hangulatos előadást láthattunk, ahol több vendég is szerepet kapott.

iPhone 6S (1)

Idén is két új modellt mutattak be, az iPhone 6S és az iPhone 6S Plus-t, amely a tavaly megjelent készülékek méltó utódjait képviselik. A dizájn maradt a régi, a kamera még mindig kilóg, viszont már nem csak három, hanem négy színben érhető el: asztroszürke, ezüst, arany és rozéarany. Az új modelleknél már a 7000-es sorszámú alumíniumot használják, amelyet a repülőgépiparban alkalmaznak, ugyanakkor új, erősebb kijelzőt kapott a készülék, hiszen úgynevezett Ion-X eljárást használtak, melynek köszönhetően sokkalta ellenállóbb a kijelző. Az idei frissítések leginkább a hardvereket érintették, így az új készülékekben már az A9-es processzor üzemel, amely 80 százalékkal gyorsabb, mint az iPhone 6-ban lévő, grafikai teljesítményben pedig 90 százalékkal múlja felül a tavalyi elődjét. Az M9-es koprocesszor mostantól az A9-es chipbe van beépítve, aminek köszönhetően állandóan aktívan tevékenykedik – többek között ennek köszönhetően vált elérhetővé a “Hey Siri” funkció, melynek segítségével állandóan naprakész a közkedvelt személyi asszisztensünk.

iPhone 6S (3)

Nagy változáson esett át a kamera is, ugyanis a hátlapi immár 12, míg az előlapi 5 megapixelesre duzzadt. Nem csak a pixeleken emeltek, hanem a képek minőségén is sokat javítottak. A hátlapi kamerában 50 százalékkal több pixel rejlik az iPhone 6 kamerájához képest, ugyanakkor 4K videófelvételre is képes. Az előadás során több képet is láthattunk, melynek köszönhetően megmutatták, hogy akár természetes és mesterséges fény együttes hatásánál is élethű képet csinál a telefon. Az előlapi kamera is kapott a hátsóhoz hasonló True Flash módot, ám ezt Retina Flash-nek nevezték el, mivel jelen helyzetben a kijelző szolgál vakuként – ilyenkor a maximális fényerő háromszorosát hozzák ki a kijelzőből, amely a vakuhoz hasonlóan funkcionál. A képek terén elérhető az új Live Photos funkció, melynek lényege, hogy ha erősebben nyomjuk meg a kijelzőt, akkor a nemrég lőtt képeket “életre kelti” a készülék.

iPhone 6S (4)

Az új telefonok legnagyobb újdonsága egyértelműen a 3D Touch funkció, amely az új MacBook és Apple Watch modellekből megismert Force Touch továbbfejlesztett változata. Segítségével a telefon érzi, hogy milyen erősséggel nyomtuk meg a kijelzőt, amely számos interakciót kelt így életre. Ha a főképernyőn használjuk a 3D Touch adta lehetőségeket, akkor bizonyos alkalmazások gyors funkcióit érhetjük el, illetve a beépített alkalmazások legutóbbi tevékenységeit (például a telefonkönyvnél a legutóbb hívott telefonszámot). Futó alkalmazások között sokkal könnyebben navigálhatunk a 3D Touch segítségével, csupán balról jobbra kell húzni az ujjunkat lenyomva, s a kapacitiv szenzorok érzékelik, hogy milyen erősséggel nyomtuk azt meg. Remek lehetőséget nyit ez a funkció a játékfejlesztőknél is, hiszen az előadás során láthattunk egy demót is, melyben Pixeltoys-tól adtak egy rövid bemutatót. Ha mindez nem volna elég, akkor az új készülékek megkapták az Apple Watch-ból ismert Tactic Engine-t, melynek köszönhetően sokkal finomabbak lesznek a rezgés alapú visszajelzések – akár 15 ezred másodperces időintervallumig terjedhet.

iPhone 6S (2)

Az új telefonokhoz külön megvásárolhatók lesznek új hivatalos Apple dokkolók, melyek négy színben lesznek kaphatóak, ugyanakkor gyarapodott a hivatalos tokok száma is. Sajnálatos módon az almások most sem álltak el a 16GB-tól, hiszen innen indul az alap modell. Mint az lenni szokott, az árak maradtak, míg a tavalyi modelleké 100 dollárt csökkent, s az iPhone 5S pedig belépett a két éves szerződéssel ingyenesen elvihető kategóriába (Amerikában persze). Az iPhone 6S és 6S Plus telefonokra már most szombattól elő lehet jegyezni az első körös országokban, a megjelenésre pedig szeptember 25-éig kell várni. Egyelőre nincs hír magyar megjelenésről, de vélhetően október folyamán már nálunk is elérhetőek lesznek az új csúcskészülékek.

Az előadás végére szó esett az iOS 9-ről is, amely szeptember 16-tól lesz elérhető. Továbbá bemutatták az új iCloud árazásokat is: ingyenesen továbbra is 5GB tárhelyet kapunk, 99 centért 50-et, 2,99 dollárért 200-at, míg havi 9,99-ért egy terrabájtot vehetünk igénybe.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

5 hozzászólás

  1. Mate - 2015.09.09. 22:32

    A RAM maradt 1 giga ?

    • HusztiD - 2015.09.09. 22:33

      Erről egyelőre nincs hivatalos információ. Mivel külön nem emelték ki, így feltehetően maradt 1 giga.

  2. SirPiki - 2015.09.10. 00:18

    Akkor gondolom az aksi teljesítménye sem változott :((((

  3. Zoli 1234 - 2015.09.10. 07:52

    Az akksi engem is érdekelne hogy valtozott e valamit :)

  4. pjantyik - 2015.09.10. 11:53

    Van arról valamilyen infó, hogy a magyar szolgáltatók mikortól fogják árulni?

Szólj hozzá Te is!