Az Apple is felelőssé tehető terrortámadás esetén jogi szakértők szerint

Skarp 2015.08.03. 17:29 Apple, iOS 2 hozzászólás 386

Egy jogi ügyekkel foglalkozó szakértői blog elég nagy port kavart azzal, hogy felvetette, hogy az Apple és a hozzá hasonló cégek adott esetben felelősségre vonhatóak lennének a túl hatékony titkosítási eljárásaik miatt, hogy ha ezek miatt nem tudnak hozzáférni pl. egy terroristagyanús alak anyagaihoz. Ez szerintük ugyanis bűnrészesség.

encryptionios8

A két szerző, Benjamin Wittes és Zoe Bedell gondolatkísérletet visz végig. Egy olyan szituációt vesznek alapul, aminek során az Apple-től visszafejtett kommunikációs adatokat kér valamelyik rendfenntartó szerv. Mivel az Apple nem ad ki és az iOS 8-as eszközök esetében már nem is tudna ilyesmit kiadni, ha egy terrorista ezt felhasználva rejti el tevékenységét a biztonsági szervek elől és ennek emberi áldozatai vannak, az komoly gondot okozhat Cupertino számára is.

Wittes és Bedell a lehető legrosszabb szcenáriót veszi alapul, amiben egy ISIS által besorozott amerikai állampolgárságú elkövető az Apple platformjára vált kommunikáció terén. Ha a személyt addig figyelték, onnantól sokkal nehezebbé, ha nem lehetetlenné válna a követése. Néha egy-egy infó-foszlány, földrajzi helyzet és egyéb metaadat el-eljuthat a szervekhez, de ezen kívül nem sok. Az ISIS előbb-utóbb kiadja a parancsot és akkor vége van a játéknak = amerikaiak halnak meg.

Az Antiterrorism Act értelmében a nemzetközi terrorizmus áldozatai perelhetnék a céget bizonyos feltételek teljesülése mellett. Mivel az Apple-t korábban többször figyelmeztették ezekre a veszélyekre, a bíróság akár úgy is találhatná, hogy gyakorlatilag segítséget nyújtottak egy terroristának – persze azért erre igencsak csekély az esély. A szerzők egyébként az Arab Bank által a Hamasznak nyújtott pénzügyi támogatáshoz hasonlították a fentieket, ami azért elég erős ferdítés, akárhogyan is nézzük.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Yooozi - 2015.08.04. 11:32

    Mekkora baromsag ez! Azert meg a posta a felelos, hogy a kezbesitetes es elolvasas utan a levelet elegettek es nem tudjak kideriteni mi allt benne…

  2. Csoki bacsi - 2015.08.05. 14:46

    Persze. Ne legyen privat szferaja az embernek. Logikus.

Szólj hozzá Te is!