Állítólag az Apple “túlzott biztonsági igényei” tartják vissza a HomeKitet

Skarp 2015.07.23. 14:10 Apple, iOS, Kiemelt hírek 2 db 198

Mindannyiótoknak feltűnhetett már, hogy bár jó pár hónapja elrajtolt a HomeKit, de sehol semmi érdemleges eddig. A legújabb hírek szerint ez annak köszönhető, hogy az Apple túl nagy titkosítási igényeket támaszt a partnerekkel szemben. Hülyeségnek hangzik? Az is.

homekit-supports-new-accessories-640x360-c

A HomeKit titkosítási sztenderdje 3072 bites kulcsot követel meg, illetve a Curve 25519 nevű protokoll integrációját – írja a Forbes. Míg ez Wi-Fin keresztül teljesen vállalható, a Bluetooth LE szabványt használó eszközöknél ez gondokat okozhat. Az Elgato szóvivőjének elmondása szerintük az egyik általuk fejlesztett Bluetooth alapú szenzornak 40 másodpercébe telt, hogy eldöntse hogy az ajtó nyitva vagy zárva van. Egy névtelen forrás szerint egy másik cégnél akadt olyan helyzet, hogy 7 perces lag volt bizonyos készülékeken.

A Marvell és a Broadcom szintén Bluetooth LE chipeket használ, és a hírek szerint keményen dolgoznak, hogy megfeleljenek az Apple magas elvárásainak. Cupertino a hírek szerint tisztában van a lagproblémákkal. Az Elgato jobban optimalizált firmware-rel és több memóriával próbál elébemenni a gondnak – jelenleg ők az egyetlen HomeKit kiegészítőgyártó Bluetooth termékekkel.

De nem ez az egyetlen probléma, ami hátráltatja a fejlődést. A Forbes értesülései alapján a HomeKit kódja még két hónappal ezelőtt is erősen félkész stádiumban volt plusz az Apple kötelezi a gyártókat, hogy minden apró változtatás után újra megküldjék nekik a specifikációt. Ez az MFi programok esetében egyébként teljesen normális.

Az Apple titkosítással kapcsolatos aggodalma TELJESEN JOGOS. Nem bízhatjuk legértékesebb ingóságaink és ingatlanunk biztonságát rossz minőségű, gyenge vagy kicselezhető titkosítást használó eszközökre. Az eszközökkel való trollkodás, a villanyok távoli le-föl kapcsolgatása egy dolog, de az jóval nyugtalanítóbb, hogy a betörők így némi hackertudással akár be is juthatnak otthonainkba.

Szóval ez a gyártók problémája és kész.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 2 db

  1. Patrick - 2015.07.23. 14:43

    Dolgozzanak szerintem rajta addig amíg tokeletes nem lesz! Én mar nagyon varom! :)

  2. Boxolò - 2015.07.23. 18:57

    Szerintem abszolút nem túlzott intèzkedèsek, nem szeretnèm hogy a lakàsomban indiàn gyerekek pakolàsszanak.

Szólj hozzá Te is!