A MacBook Pro tulajdok megoldást várnak a foltosodó kijelzőre

Sloan 2015.07.13. 12:04 Apple, Kiemelt hírek, Mac 1 db 1,009

Jópár Retina MacBook Pro tulajdonos laptopja cseréjére vagy javítására sürgetik az Apple-t, miután helyrehozhatatlan hibát véltek felfedezni a modelleken: a képernyőt bevonó tükrözödésgátló réteg foltosodását a sajtó és az érintettek csak “Staingatenek” azaz Foltgatenek nevezik.

13543-8432-150710-MBP_Screen-l

A jelenség foltok, csíkok és a képernyőn megjelenő egyéb anomáliák formájában jelentkezik. A hiba eredete nem tisztázott, de a többség szerint a Retina MacBook képernyőjén lévő tükrözésgátló réteg hibájának tulajdonítható. A kiváltó ok egyelőre ismeretlen, egyesek szerint azonban a magas páratartalom és a túl sok tisztítás elősegítheti a kialakulást.

A Staingate.org-on és egy ehhez kapcsolódó Facebook oldalon posztolt képekből ítélve, a képernyő meghibásodása valamilyen külső objektummal (billentyűzet vagy a felhasználó ujja) való érintkezéskor fedezhető fel. A foltok sok esetben a képernyő perifériáján és a sarkokban bukkannak fel, vagyis leginkább az olyan gyakran érintett területeken, mint például a Face Time kamera melletti részek. Bizonyos esetekben azonban az egész képernyő felülete érintett lehet (képünkön).

Nem tudni pontosan hány MacBook esetében fedezhető fel a meghibásodás, azonban úgy tűnik, hogy a “staingate” a frissebb verzióknál bukkant fel, mint a MacBook Pro Retina, különösen a 2013-ban készült modellek érintettek. Egy a BBC-nek küldött levélben egy felhasználó arról panaszkodott, hogy bár az AppleCare kétszer is kicserélte paneljét, mindössze egy hónappal az első javítás után ismét ugyanazt a problémát észlelte.

Az Apple még nem ismerte el hivatalosan a problémát, de a Staingate.org tagjaival állítólag közölte: a meghibásodás nem garanciális. Az ilyen javítások pedig a képernyő méretétől függően akár 800 dollárba is kerülhetnek.  A Change.org öt hónappal ezelőtt indította el petícióját, abban a reményben, hogy az Apple-t megoldásra kényszerítse. A célként kitűzött 2500 aláírásból már csak 580 szignó hiányzik, azonban a Staingate Facebook csoport jogi lehetőségeit már ügyvédi irodák is vizsgálják.

2013-ban hasonló vásárlói nyomással szembesült az Apple: akkor a 2011-es MacBook Pro széria, GPU-hoz kötődő meghibásodása miatt panaszkodtak a felhasználók. Miután az Apple hosszú ideig figyelmen kívül hagyta az egyre növekvő problémát, a sértett vásárlók pert indítottak azzal a céllal, hogy a cég kibővítse javítási programját – ez végül meg is történt.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. hanidani - 2015.07.14. 17:12

    Late 2010, MB Airmen is 3 éve vannak ilyen foltjaim.. igaz nem zavaró, csak oldalról látszik. valaki tudja hogy lehet javítani?

Szólj hozzá Te is!