Az Apple 0,2 centet fizet minden lejátszásért a próbaidőszak alatt

Skarp 2015.06.26. 13:15 Apple, iTunes 0 db 435

Az Apple elvileg minden öt lejátszás után fizet 1 centet a kiadóknak az ingyenes próbaidőszak alatt lejátszott számokért cserébe – írja a New York Times.

applemusic

Ha kicsit utánaszámolunk, ez azt jelenti, hogy 500 lejátszás után jár 1 dollár a kiadónak, bár ez nagyjából az iparági átlagnak felel meg, hiszen a Spotify is hasonló összeget fizet ilyen helyzetben. Cupertino jelenleg is együtt dolgozik a kiadókkal a megegyezések véglegesítésén, eközben a Billboard úgy tudja, hogy erre még jön 0,047 cent streamenként a dalok jogaiért, tehát összességében 0,247 cent lejátszásonként.

Bár az Apple eredetileg nem így tervezte, kénytelen volt meghátrálni, miután Taylor Swift nyílt levele PR katasztrófával fenyegetett, ráadásul a független kiadókkal folytatott tárgyalások is kis híján kisiklottak ugyanebből az okból. Ez a negyedcentes összes jelentősen kisebb, mint amit az Apple a fizetős júzerek után fog kifizetni a jogtulajdonosoknak, ennek ellenére is sikerült megállapodniuk a Beggars Grouppal és a Merlin Networkkel, amelyek együtt összesen mintegy 20000 független kiadó és disztribútor érdekeit képviselik.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!