Végül engedett az Apple az ingyenes próbaidőszak ügyében

Sloan 2015.06.22. 11:04 Apple, iTunes, Kiemelt hírek 2 db 432

Az énekes-dalszerző, Anton Newcombe twitter posztjában vádolta meg az Apple-t azzal, hogy megfenyegették: ha nem egyezik bele a három hónapos ingyenes próbaverzióba, melynek során a művészek és kiadók elesnek a jogdíjaktól, zenéje lekerül az iTunes kínálatából.

apple-music-770x470

 Newcombe sátáni vállalatnak nevezte az Apple-t, mondván a neki ajánlott alku alapján, három hónapig ingyenesen használnák zenéjét – mikor megkérdezte, mi történne, ha nemet mondana, állítólag azt a választ kapta, hogy a zenéje lekerülne az iTunes repertoárjából. Newcombe állításai már több napja keringenek a világhálón, így tegnap már az Apple is kénytelen volt reagálni a vádaskodásra. A cég egyik szóvivője a Rolling Stone magazinnak elmondta: az Apple nem fenyegeti a művészeket, ha visszautasítanák az új zenei szolgáltatás feltételeit. “Nem fogjuk levenni a zenéjét iTunes-ról.” – tette hozzá a szóvivő.  Newcombe képviselője egyelőre nem reagált az Apple nyilatkozatára, Newcombe azonban továbbra is kritizálja a céget Twitter-en.

Az Apple Music három hónapos próbaverziót ajánlana a felhasználóknak, a kiadók és művészek azonban nem számíthatnak jogdíjakra ez idő alatt. Ez sokak szerint szó szerint csődbe vinné a kisebb lemezcégeket. A trial verzió lejárta után, az Egyesült Államokban az előfizetői bevételek 71,5%-os részesedését biztosítaná a jogtulajdonosoknak az Apple, az USA-n kívül picivel magasabb százalékot ígérnek, azonban a lemezcégek szerint, ez sem kárpótolná őket a három hónapos kiesésért.

Tegnap reggel a Spotify-t is rendesen megszívató Taylor Swift is reagált Tumblrjén. Úgy fogalmaz, tiszteli a vállalatot és hálás, hiszen ahogy mondja, az Apple egyik legkorrektebb partnere volt eddig zenéi értékesítésében, de szerinte a három hónapos fizetetlen próbaidőszak túl nagy terhet ró a kiadókra (leginkább a kisebbekre) és az előadókra. Erre hivatkozva tartja vissza új, 1989 c. albumát az új szolgáltatásról. Az Apple nem késlekedett reagálni, maga Eddy Cue írt nyilvános twittet. “Hallunk téged Taylor, hallunk titeket független zenészek. Az Apple fizetni fog a streamingért, még a próbaidőszak alatt is.” írta a webes szolgáltatoskért felelős alelnök.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 2 db

  1. Vélemény - 2015.06.22. 13:51

    Szerintem ennek a Newcombe nevű manusznak senki nem tart a fejéhez pisztolyt, hogy márpedig szerződnie kötelező az Apple-vel. Akkor meg mit rinyál? Jöjjön M.o.-ra zenélni, aztán majd megtanulja becsülni azt, ami van.

  2. Dr. Csok - 2015.06.23. 01:34

    Nevetseges, hogy ezen igy rinyalnak. Tonkremennek.. Persze. Egyszer kell ratyi 60 percnyi hanganyagot osszehozni, utana mire koltenek?

Szólj hozzá Te is!