Snowden szerint Tim betartja adatvédelmi ígéreteit

UP 2015.06.18. 17:02 Apple, Egyéb 2 hozzászólás 139

Az ex-NSA alkalmazott, Edward Snowden egy szerdai barcelonai konferencia alatt videóüzenetben jegyezte meg, hogy szerinte az Apple vezérigazgatója, Tim Cook várhatóan betartja az ígéreteit a felhasználók magánéleti jogait illetően. Figyelmeztette azonban az embereket, hogy hátat kell fordítaniuk az Apple-nek amennyiben a vállalat visszalép jelenlegi álláspontjáról

edward-snowden1_640x

Cook a közelmúltban az Electronic Privacy Information Center eseményén több vállalatot is azzal vádolt, hogy minél több adatot igyekeznek megszerezni a felhasználókról, hogy abből pénzt csináljanak, majd hozzátette, hogy ez a fajta bánásmód és üzletpolitika nem olyan, amilyet Apple szeretne alkalmazni. Ezzel kapcsolatban Snowden azt nyilatkozta, hogy “nem az a lényeg, hogy ő most őszinte vagy sem”, hanem sokkal inkább az hogy célja az, hogy megkülönböztesse magát az olyan riválisaitól, mint a Google.

Azt is megjegyezte Snowden, hogy az Apple hatalmasat bukna, ha ezek után Cook nem tartaná ígéreteit, hiszen azzal elveszítené az emberek bizalmát. Majd hozzátette, hogy “szeretném azt hinni, hogy a Tim Cook elvein alapuló vezetés, amelyet oly rég képvisel, illetve a magánélettel kérdéseivel kapcsolatos szenvedélyes beszédei, továbbra is ebbe az irányba haladnak majd és betartja-e ígéreteit”.

A sztorihoz hozzátartozik, hogy Snowden 2013-ban kiszivárogtatott infókat az NSA titkos adatgyűjtési programjáról, amit széles körben, válogatás nélkül végeztek, kihasználva a modern technológia által kínált összes lehetőséget. Sok esetben pedig ezek a hírszerző ügynökségek olyan nagyvállalatokkal dolgoztak együtt, mint a Google, a Microsoft vagy az Apple (arról nincs infó hogy ez kényszerű volt, vagy a cégek önmaguktól mentek bele a kooperációba).

Ennek ellenére az Apple tagadja, hogy közvetlen hozzáférést biztosítanának az NSA PRISM programjának, azonban a Snowden által bemutatott dokumentumok szerint az PRISM 2012 októberében kezdett Apple adatokat másolni, de könnyen meglehet hogy ezt a cég hozzájárulása nélkül tette. Összességében tehát Snowden álláspontja az, hogy az embereknek a pénzükkel kéne befolyásolni a cégeket az Apple-höz hasonló irányváltásra. Tehát ha egy cég zászlajára tűzi ezt az ügyet és tényleg tesz is érte, vegyük a termékeit.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. kukcsi - 2015.06.18. 23:43

    ez egy szemèt

  2. Vélemény - 2015.06.19. 15:24

    Kukcsi: Kire célzol?

Szólj hozzá Te is!