A fejlődés következő lépcsőfoka – JBL Charge 2+ teszt

Skarp 2015.06.12. 19:35 Apple, Kiemelt hírek, Teszt 0 db 12 467

Aki olvasta szezonális termékajánlóinkat, azoknak ismerős lehet a termék: mind az első szériás Charge-ot, mind a második generációs Charge 2-t melegen ajánlottuk, és most itt a legutóbbi verzió, a Charge 2+ amit az iDoki jóvoltából ki is próbálhattunk.

jblcharge2plus_kiemelt

Az általunk már korábban is tesztelt JBL Pulse is egészen közeli, fényorgiával felturbózott rokona a Charge-nak. A Harman tulajdonába tartozó világelső hangfalgyártó céggel, a JBL-lel egyre kevesebb gyártó termékei tudják felvenni a versenyt. A kisebb méretben is nagyon hasítanak, ennek kiváló mutatója a Charge-széria zajos sikere. Aki nem tudná, e hordozható eszköz arról kapta nevét, hogy kiemelkedően nagy akksija van, amivel egyrészt baromi hosszú ideig túl zajongani, másrészt pedig ha nem akarjuk zenehallgatás közben merülni hagyni telefonunkat vagy tabletünket, USB kábellel tölthetjük is eszközeinket, közvetlenül a Chargeról.

Jelen esetben a Charge 2+ kinézetre nem sokban különbözik az alapmodelltől, szintén több színben kapható, mi például egy szürkét kaptunk kipróbálásra. A jól ismert, sörösflakonra emlékeztető forma és méret jó mobilitást és szemrevaló külcsínt biztosít a készüléknek. A formatervet a testet szinte teljesen körbeölelő, rácsokkal védett hangszórók, a két végén található két darab 50 mm átmérőjű passzív basszusmembránok, illetve az ezeket körülölelő, gumírozott hatású műanyag keret határozzák meg. Mindezt alig több, mint fél kilós súllyal. Tetején és az alján némileg lapított kialakítású – alul az USB, egy 3,5-es jack és egy microUSB-csatlakozó található, felül pedig a szokásos kezelőszervek.

jblcharge2plus_membran

A bekapcsoló mellett a Bluetooth párosítást indító gombot, a hangerőszabályzókat, az ún. Social Mode (erről majd később) illetve a telefonos kihangosító funkciógombját találhatjuk. A Volume + és – gombok mellett egy ötledes töltöttségvisszajelzőt is találunk, ami szintén nagyon kellemes funkció és manapság már alapvetőnek kéne lennie minden hasonló eszközön. A dobozt kinyítva nem sok mindent találunk, az eszközön kívül egy microUSB kábelt, egy használati utasítást, egy 5V-os adaptert és háromféle dugófejet találunk. Kicsomagolás után könnyedén párosítható bármilyen eszközzel, és szinte azonnal használható is.

A fehér visszajelzőfényekkel rendelkező gombok kialakítása nem határozottan definiált, benyomás esetén kattanással adnak visszajelzést a felhasználónak, ami sok helyen hiányzik az ilyen típusú eszközök gombjainál. Nekem személy szerint nem volt semmi problémám a hangerőszabályzóval, de a neten körbenézve sokan nem voltak megelégedve a skálázhatósággal, nekik a forráseszközön való hangerőszabályzást tudom javasolni, mint alternatívát. A készüléknek egyébként hangerő tekintetében nincs mit szégyenkeznie, gyakorlatilag maxra feltekerve, közel ülve teli torokból ordítva lehet csak beszélgetni mellette, ami egy ekkora hangszórótól nagy szó.

A Charge 2+ esetében azt a bizonyos pluszt azt jelenti, hogy ez a modell még jobban fel van készítve a kültéri használat viszontagságaira. Ez alatt leginkább a cseppállóságot értjük – ezt a JBL honlapja “splashproofként” azaz fröccsállóként nevezi meg. Hogy ez mit jelent? A website tanúsága szerint kisebb záporokat vagy víz ráfröccsenését is kibírja, sőt elvileg folyóvíz alatt is tisztítható, csak ne merüljön el. Én a csapvizes tisztogatással azért már óvatosan járnék el, de mindenki olvassa el a tanúsítványokat és döntsön saját belátása szerint. Extra funkció a gyártó mostanság egyre több modelljén feltűnő Social Mode is. Ennek segítségével annyi lehet a véget nem érő vitáknak, hogy akkor most ki is rakja be a következő számot. Az akár három eszközzel is kapcsolatot létesíteni képes Charge 2+ felváltva hagyja, hogy az emberek berakják saját zenéiket, így senkinek nem görbül majd lefelé a szája egy vidám zenés strandolás végén.

jblcharge2plus_kezelo

A szűk keresztmetszet az ilyen méretek esetében a hangminőség szokott lenni, bár a JBL etéren is jól szokott teljesíteni. Hallottam már ebben a kompakt méret- és árkategóriában pár tucat eszközt, de a JBL Charge 2+ hangerejét, hangminőségét egyedül a Bose Soundlink Mini Pro-ja tudta megközelíteni. A mély tartomány elképesztően testes szinte minden hangerőnél, a részletek szépen kijönnek, van dinamikája a zenének. Leginkább hip-hoppal, elektronikus, basszusnehéz muzsikákkal érzi elemében magát, de nem retten vissza a rockosabb dolgoktól, sőt a metáltól sem. Az akusztikus jellegű szerzeményeknél különösen nagy hangerőnél tapasztalható a részletgazdagság.

Összességében kiváló társ lehet nyárdélutáni bandázásokhoz a parkban, gyenge hangszóróval rendelkező laptop mellé, strandoláshoz, leginkább fiataloknak. 50 ezer forint alatti árkategóriában ilyen hangot, ráadásul cseppállósággal és ilyen extrafunkciókkal, ilyen anyagminőség mellett csak a Charge 2+ ad. Tud powerbankként funkcionálni, ha pedig ezt nem használjuk ki, bármelyik vetélytársánál tovább bírja delejjel 6000 mAh-ás akksijának köszönhetően. Teszi ezt úgy, hogy mindeközben mindnél jobban szól. Ráadásul webshopunkból is megveheted, szürke színben, 49900 forintért.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A hozzászólások lezárva!