Az Apple és a többi techcég ismét figyelmeztette a Fehér Házat

UP 2015.06.10. 17:32 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 4 db 498

Barack Obama elnöknek küldött hétfőn újabb nyílt evelet az Egyesült Államok legnagyobb technológiai cégeiből alakult szakmai csoport. Ebben arra kérik a Fehér Házat, hogy utasítsák el a fogyasztói adatok titkosítása érdekében létrehozott rendszerek gyengítésére irányuló kormányzati politikát. 

13179-7731-12931-7239-10523-2789-150917-iOS_8-Encryption-l-l-l_640x

Mind az Information Technology Industry Council, mind a Software and Information Industry Association képviselői aláírták a levelet. A csoportok számos nagy vállalatot is képviselnek, többek között az Apple-t, a Google-t, a Facebookot, a Microsoftot és az IBM-et.

“Ellenzünk minden olyan politikai tevékenységet vagy intézkedést, amely aláássa a titkosítást, mint használható és hatékony eszközt” – írják a levélben.

A mostani levélben visszaköszön a májusban Obamának küldött üzenet, amelyben az Apple és a többi tech vállalat kérte a Fehér Házat, hogy utasítsa el azt a javaslatot, amely gyengítené a fogyasztói elektronikai eszközök operációs rendszereibe épített titkosítási protokollokat. A rendfenntartó szervezetek tisztviselői, akik hozzá akarnak férni az adatokhoz, melyek potenciális segítséget nyújtanának a bűnügyi nyomozások során, már többször felszólították a cégeket, hogy építsenek kiskapukat a meglévő biztonsági infrastruktúrákba. Azzal érvelnek, hogy a technológiai vállalatok, mint az Apple blokkolják az információkhoz való hozzáférést létfontosságú nyomozások során. Továbbá szerintük az Apple azt hirdeti, hogy a felhasználók az “eljárás felett” állnak.

A kérdés egyre hevesebb vitákat generál, mivel az Apple, a Google és más mobilcégek olyan nagy hatékonyságú biztonsági mechanizmusokkal ellátott rendszereket hoznak létre, hogy azokat egyre nehezebb feltörni. Például az iOS 8 kizáró mechanizmusa annyira hatékony, hogy maga a vállalat is technikailag képtelen visszakeresni a felhasználói adatokat, még akkor is, ha erre felhatalmazást kapnak.

Az iparág képviselői szerint viszont a titkosítást nem csupán egy mellékes eszköz, de szükséges is a felhasználók számára. Mióta pedig a volt NSA munkatárs, Edward Snowden kiszivárogtatta a kormányzati megfigyelési programok létezését, a fogyasztók hiper-érzékennyé váltak az adataik védelmével kapcsolatban, főleg ha azt a kormányzat fenyegeti.

“A fogyasztói bizalom a digitális termékekben és szolgáltatásokban egy lényeges elem, amely lehetővé teszi az online piac folyamatos gazdasági növekedését” – érveltek a levélben.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 4 db

 1. Ikrisz - 2015.06.11. 08:46

  Szegenyek azt hiszik az emberek hogy nemfernek hozza az adataikhoz:)
  Oriasi….mindent tudnak amit szeretnenek meg ios8bol is.
  Tokeletesen utheto.
  Jo a politika ugy tesznek mindha nem tudnak

 2. Patrick - 2015.06.11. 10:05

  Teljesen mindegy hogy le nyomoznak vagy sem. Amíg valaki nem beszél a terrorizmusról, drogról, gyilkosságról, stb., addig semmi nem történhet. Ha pedig valaki megis, azt szerintem jol teszik ha “elkapják” meg mielőtt elkövetné a dolgokat..

 3. Ikrisz - 2015.06.11. 21:58

  Ki az aki ilyen dolgokat telefonon beszelmeg:)
  Azok ulnek…:))))

 4. Patrick - 2015.06.12. 01:25

  Biztos vannak ilyen tájékozatlan buta emberek :)

Szólj hozzá Te is!